Hovedinnhold

Brukte 140 mill. på 5 kommunesammenslåinger

Åslaug skrinlegger Ernas prestisjeprosjekt

Erna Solberg (H) brukte hele 140 millioner kroner på kommunesammenslåinger de fire årene hun var kommunalminister.

Denne saken handler om:

Målet var å fjerne 100 kommuner fra norgeskartet. Men kun fem - 5 - kommuner lot seg friste av Solbergs kostbare «gulrøtter» ...

Sp-leder Åslaug Haga skrinlegger nå en gang for alle Høyre-leder Erna Solbergs store prestisjeprosjekt:

Det blir ikke flere sammenslåinger - hvis ikke kommunene selv tar initiativ til det. Og «gulrøttene» fra myndighetene skal vekk.

- Har disse pengene - 140 millioner kroner - vært bortkastet?

- Ja. Rett og slett fordi folk ikke ønsker kommunesammenslåing, sier Haga til VG.

Kommunal- og regionalministeren tar nå et generaloppgjør med forgjengeren sin.

- Dette er uklokt og ufornuftig.

Disse pengene er brukt i et forsøk på å oppfylle Høyres ideologiske mål om færre kommuner. Erna Solberg hadde som mål å redusere antall kommuner med 100. Hun klarte fem. Det sier vel sitt om hva kommunene selv ønsker. En finmasket kommunestruktur har en kvalitet ved seg. Det gir nærhet til beslutningstagerne og en oversiktlighet for brukerne av kommunens tjenester, sier Haga.

- Viktig

Erna Solberg sier til VG at hun forsvarer hver eneste krone som er brukt på å slå sammen kommuner.

- Det er viktig at kommuner slår seg sammen, slik at de svakeste i samfunnet kan få bedre tjenester. Kommuner med 600 innbyggere vil trolig ha noe begrenset bredde i sin fagkompetanse, svarer Høyre-lederen.

Tall som Kommunal- og regionaldepartementet har utarbeidet for VG, viser at Staten brukte totalt 132 millioner kroner på disse fem sammenslåingene.

I tillegg kommer åtte millioner kroner som KS brukte på prosjektet «Framtidens kommunestruktur».

- Vi gjennomførte et større prosjekt, hvor to tredeler av landets kommuner konstaterte at de måtte samarbeide med andre kommuner for å gi innbyggerne et godt tjenestetilbud. En liten kommune på noen hundre innbyggere klarer ikke alltid å gi et godt nok tilbud innen barnevern, psykiatri eller for funksjonshemmede, sier Erna Solberg. 72,5 millioner kroner ble brukt på såkalte «gulrøtter» - som å love to kommuner ny vei eller broforbindelse, bare de slår seg sammen.

- Indirekte tvang

- Å love to små kommuner gull og grønne skoger hvis de slår seg sammen, er ikke bra. Det er en form for indirekte tvang, sier Haga, som blant annet viser til sammenslåingen av Aure og Tustna i Møre og Romsdal.

- Der fikk innbyggerne et løfte om broforbindelse, under forutsetning av at de slo seg sammen. Jeg forstår at enkelte lar seg friste av slikt. Men det er ikke riktig å la noen rykke først i køen av samferdselsprosjekter på den måten, sier Haga.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks