Hovedinnhold

Heltematros: - Fryktet det lå døde mennesker i båten

DREV TIL HAVS: I denne båten drev Inge Jansen i fem døgn før matros Geir Tangstad tilfeldigvis fikk øye på en båt i nattemørket. Foto: Johan Pall Joensen/Hallgeir Vågenes
DREV TIL HAVS: I denne båten drev Inge Jansen i fem døgn før matros Geir Tangstad tilfeldigvis fikk øye på en båt i nattemørket. Foto: Johan Pall Joensen/Hallgeir Vågenes
(VG Nett) Inge Jansen (53) ble på mirakuløst vis reddet etter fem døgn til havs. Nå forteller matros Geir Tangstad om dramaet.

Da Inge Jansen gikk om bord i båten for å legge ut på en halvtimes tur tirsdag 5. juli visste han lite om hva som ventet. Han falt og slo seg, og da han kom til seg selv igjen hadde båten drevet 150 nautiske mil, på stø kurs ut i Atlanteren.

Jansen har tidligere uttalt at han hadde gitt opp håpet om å bli funnet i live.

Han drev lengre og lengre fra land, og på ferden møtte han flere forbipasserende båter som han forsøkte å få kontakt med.
Ingen så Jansen, før den observante matrosen Geir Tangstad (56) var på vakt på broen på ankerhåndteringsfartøyet «Normand Draupne», tidlig morgen lørdag 9. juli.

- Så en uvanlig bølge

Han har arbeidet som matros i nesten 13 år, men har aldri opplevd å finne en mann drivende så langt til havs.

- Det skjedde ikke så mye på vakt, men plutselig så jeg en bølge som ikke brøt slik de andre bølgene gjorde, forteller han til VG Nett.

Tangstad tok først opp kikkerten for å se nærmere på hva det kunne være som hindret bølgene i å bryte. Da så han konturene av en plastbåt i nattemørket.

- Lettelse da vi så en mann

- Det var helt mørkt, men jeg så at det var en båt. Jeg og overstyrmannen vekket skipperen, og fikk satt i gang operasjonen med å få mannen om bord i «Nordmand Draupne», forteller han.

Det første matrosen fryktet da han så at det var en fritidsbåt som lå og fløt i bølgene, var at det skulle være døde mennesker om bord.

- Det var en lettelse da vi så at en mann vinket til oss med redningsvesten over hodet fra plastbåten, forteller Tangstad.

Besetningen på Normand Draupne hadde ikke hørt om at det skulle befinne seg savnede båter i området.

De tre om bord i ankerhåndteringsfartøyet fikk ikke god kontakt med Jansen, og gikk raskt ut med en mob-båt for å hente den uttørkede og utsultede mannen.

- Det kom som et sjokk på oss, men vi greide raskt å konsentrere oss om å få Inge og båten hans over i vår båt, sier han.

Berget Jansens båt

Det hersker liten tvil om at det var Geir Tangstads observante blikk som gjorde at Inge Jansen ble reddet fra å drive rett i døden. Matrosen selv er beskjeden når han snakker om heltedåden.

- Klart det er en god følelse, men jeg gjorde jo det jeg måtte. Der han var på vei ut i havet er det liten trafikk av båter som ville fått øye på han, forteller Tangstad.

De to har ikke pratet sammen siden redningen.

- Jeg var så opptatt av å få berget båten hans, og så kom redningshelikopteret og hentet ham.

Den erfarne matrosen vil gi ros til 330-skvadronen i Florø som handlet raskt og fikk hentet Inge Jansen i land. Hans råd til andre som måtte få øye på noe i bølgene er følgende:

- Hold god utkikk og følg med!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks