Hovedinnhold

Nå har spy-sesongen startet

Lege: - Slik beskytter du deg

ØKNING: De siste ukene har Folkehelseinstituttet fått stadig flere meldinger om folk som har blitt rammet av det såkalte noroviruset. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Scanpix
ØKNING: De siste ukene har Folkehelseinstituttet fått stadig flere meldinger om folk som har blitt rammet av det såkalte noroviruset. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Scanpix
(VG Nett) De siste ukene har Folkehelseinstituttet fått stadig flere meldinger om utbrudd med noroviruset.

Denne saken handler om:

Gode råd

  • Det er ingen behandling for norovirus, men du kan forebygge komplikasjoner og lindre symptomene ved å ta noen enkle grep.
  • Den syke bør få god pleie og mye å drikke.
  • Det den syke drikker bør ikke inneholde for mye sukker, slik som brus, fordi det kan føre til mer diaré. Også lettbrus kan gjøre det verre; søtningsstoffene kan føre til at vannet blir bundet i tarmen, og diaréen blir verre, eller opprettholdes.
  • Hvis barn har symptomene bør de holdes hjemme til 48 timer etter at de har sluttet å ha diaré og sluttet å kaste opp.
  • Det er viktig å vaske hendene ofte. Rengjør og desinfiser også stellebord og leker.
  • Kilde: Folkehelseinstituttet

Det velkjente viruset kan gjøre deg uvel, kvalm, gi deg diaré, oppkast, magesmerter og feber. Hvis du blir syk, varer det stort sett bare ett til to døgn, men viruset er til gjengjeld svært smittsomt.

- Det smitter via direkte kontakt med syke mennesker, eventuelt indirekte ved for eksempel ting de har tatt på, toaletter, eller mat som syke har tilberedt, sier Tone Bruun, lege ved Folkehelseinstituttet, til VG Nett.

Flere syke etter jul

Norovirus er en sykdom som som regel dukker opp på vinteren og går også under det litt mer beskrivende navnet «winter vomiting disease». De siste ukene har Folkehelseinstituttet fått flere meldinger om utbrudd av sykdommen.

Her kan du lese mer om Noroviruset på FHIs hjemmesider 
(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne nettsider)

- Noroviruset begynner som regel å spre seg omtrent på denne tiden og varer gjerne til godt ut på vinteren. Det topper seg ofte midt på vinteren og går tilbake når våren nærmer seg sier Bruun.

ER DU SMITTET? HVILKE TIPS HAR DU TIL ANDRE? DEL DEM I VÅR PROTOKOLL! 

Hun legger til at de ikke får melding om alle utbruddene, men at de som har blitt meldt inn til instituttet, har vært spredt over hele landet. Særlig er det vanlig med utbrudd i barnehager og på helseinstitusjoner, hvor folk er i tett kontakt med hverandre.

I januar i fjor rammet det blant annet Stavanger Universitetssjukehus.

Også på legevakten i Oslo merker de noroviruset.

- Vi ser det hele tiden på denne tiden av året, både blant pasienter og våre ansatte, sier Anne Kathrine Nore, avdelingsoverlege på allmennlegevakten til VG Nett.

Hun har ikke tall på hvor mange pasienter de har fått inn i det siste, men bekrefter at viruset er vanligst på vinteren.

- Vask deg godt

Tone Bruun i Folkehelseinstituttet sier viruset er ufarlig, men plagsomt, og at det går an å beskytte seg mot det.

- Du bør vaske deg godt på hendene før du spiser og før du tar hendene opp til ansiktet, samt etter du har vært på toalettet. Begrens kontakt med syke mennesker og vær nøye med håndhygienen; ikke bruk samme håndkle om noen i familien er syke, ha separate håndklær. Syke bør ikke tilberede mat. Disse tiltakene kan absolutt hjelpe, sier hun.

LES OGSÅ: Virus gir magesjau for mange i jula 

Har du først vært så uheldig å få det smittsomme viruset, bør du holde deg hjemme.

- Ta det med ro, hold deg hjemme fra jobb ellers smitter du andre og pass på å få i deg nok drikke, for du kan miste en del væske, sier Bruun.

Også barn bør holdes hjemme fra for eksempel barnehagen dersom de har symptomene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks