Hovedinnhold

Veggiser i voldsom vekst - nå kommer fleksitarianerne

<p>GRANAT-SALAT: Granateplesalat for veggiser og andre interesserte, komponert av kokk Lise Finckenhagen.</p>

GRANAT-SALAT: Granateplesalat for veggiser og andre interesserte, komponert av kokk Lise Finckenhagen.

Foto: Sara Johannessen, VG
Støtt lei av kjøtt? Eller støtt av døde dyr som blir dyrt kjøtt? Da kan du bli veggis. Hvis du ikke møter veggen på veien inn i veggisenes verden.

Denne saken handler om:

For det er en liten jungel av kategorier og undergrupper der ute som det statlige Språkrådet nå forsøker å rydde seg gjennom.

Gruppen av vegetarianere og veganere er i ferd med å vokse seg stor i stadig bredere lag av folket.

For deg som er helt grønn; her er en mini-ordliste over de viktigste begrepene: (se faktaboks)

For de mer fleksible

Mer enn du aner?

* Vegetarisme er et kosthold uten kjøtt, fisk, fugl og sjømat.

* Vegetarianer (fra eng. av vegetable) er en person som vesentlig lever av plantekost.

* Veganer er en vegetarianer som bare spiser plantekost. Spiser heller ikke melkeprodukter - og unngår animalske produkter.

* Fleksitarianer er en person som velger bort kjøtt og melk når han/hun kan eller vil.

* Laktovegetarianer er en vegetarianer som kan spise melkemat.

* Ovovegetarianer er en vegetarianer som kan spise egg og eggprodukter.

* Laktoovovegetarianer er en vegetarianer som kan spise både melkemat og egg.

(Kilder: Språkrådet, Bokmålsordboka, Nynorskordboka, Tanums store rettskrivningsordbok og Norsk Vegetarforening.)

Det nyeste nye ordet i veggis-miljøet er fleksitarianer. Det beskriver personer som velger bort kjøtt, fisk, melk og egg når de kan og vil.

Prøvd denne fra Godt.no? Bulgursalat med granateple

Pål W. Thorbjørnsen i Norsk Vegetarforening (veg-veg.no) går god for de nye beskrivelsene på vegetarene og veganernes undergrupper. Og han synes nyordet fleksitarianer er en nødvendig benevnelse.

– Dette er et nytt ord som erstatter et ord som deltids-vegetarianer og halv-vegetarianer.

 – En slags veggis light?

– Ja, det kan du si. Hvis man spiser vegetarisk hjemme, men takker ja til kjøttkaker på besøk hos svigermor i ferien, så kan det være greit å kalle seg fleksitarianer, svarer Thorbjørnsen, som selv er vegetarianer.

Les også: 2016 – året for vegansk mat

– Men da er det vel ganske mange som kan definere seg som fleksitarianere?

– Ja, det kan man gjøre. Men jeg synes at det er fint at det finnes et så diffust begrep. Det viser at vegetarisme er noe man vil assosiere seg med, selv om man strengt tatt er litt på utsiden, sier vegetarforeningens talsperson.

<p>VEGETARIANER: Pål W. Thorbjørnsen i Norsk Vegetarforening.</p>

VEGETARIANER: Pål W. Thorbjørnsen i Norsk Vegetarforening.

Foto: Privat

Flere og flere

Han kan rapportere om stadig flere nordmenn som spiser seg inn i veggisenes rekker.

– Fra 90-tallet og til tusenårsskiftet regner vi med en fordobling fra 1 prosent til over 2 prosent, eller rundt 100.000 mennesker. Fra 2000-tallet og frem til i dag, har det blitt enda flere, sier Torbjørnsen til VG.

Han viser til en undersøkelse i avisen Nationen nylig som viser at en av fire nordmenn vil foreta et kjøttkutt dette året: 29 prosent av kvinnene, 17 prosent av mennene.

Og i fjor sommer anerkjente Likestillings- og diskrimineringsombudet veganisme som et livssyn.

Veganere går dypere

– Å være veganer er en måte å leve på som går dypere enn bare hva man spiser, uttalte Kristine Flunes i Norsk Vegansamfunn til Aftenposten.

Blant andre undergrupper av vegetarianere og veganere, finner vi:

** Laktovegetar (ianer): En vegetarianer som kan spise melkemat som yoghurt, fløte, melk, rømme og ost.

** Ovovegetar (ianer): En vegetarianer som kan spise kokt egg, speilegg til frokost og andre eggprodukter i tide og utide.

** Laktoovovegetar (ianer): Vegetarianer som kan spise både melkemat og egg.

I både Bokmålsordboken, Nynorskordboka og Tanums store rettskrivningsordbok er vegetar og vegetarianer likestilte former. Skrivemåtene vegan og veganer er også valgfrie, ifølge Språkrådet.

PS Et forslag til nyord for både veggiser og andre som er glade i nyheter og nyord: VG-tar eller VG-tartaner ;-)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Har du en mening om denne saken? Vi løfter ofte opp de beste kommentarene! Du må bruke ditt egentlige navn, vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansv. for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks