Hovedinnhold

Vil fjerne retten til videregående

STILLER KRAV: Tord Lien (FrP) i Stortingets utdanningskomité ønsker å hindre ungdoms garanterte rett til videregående opplæring etter tiende klasse. Foto: FRODE HANSEN
STILLER KRAV: Tord Lien (FrP) i Stortingets utdanningskomité ønsker å hindre ungdoms garanterte rett til videregående opplæring etter tiende klasse. Foto: FRODE HANSEN
Meningsløst å gi elever rett til plass i videregående når de ikke klarer ungdomsskolen, mener Tord Lien og Frp.

Denne saken handler om:

Nå vil han og et eget utdanningsutvalg i Fremskrittspartiets arbeid med et nytt partiprogram tvinge ungdomsskoleelever til å prestere karakteren tre eller bedre i alle fag for å få plass i videregående.

- Må klare krav

- Dette burde egentlig være helt ukontroversielt. Det er kommunene som har ansvar for at elevene innehar det kompetansenivået som skal til når de forlater ungdomsskolen. Da blir det for lettvint å overlate sin egen svikt til fylkeskommunene og de videregående skolene, sier Lien.

Han mener elever som stryker i ungdomsskolen bør få muligheten til å styrke karakterene sine, men at det er kommunene som må tilrettelegge for dette.

- Jeg tror også det kan virke motiverende for flere at de må klare bestemte karakterkrav for å få plass på videregående, legger Lien til.

- Fallitterklæring

Men han får ikke øredøvende jubel for sitt forslag hverken fra «regjeringen rødgrønn» eller fra en mulig hovedpartner i en ny «regjeringen blåblå».

- Det er en fallitterklæring at de som ikke klarer å stå ved avslutningen av ungdomsskolen ikke skal få plass i videregående. Vi har behov for all den arbeidskraft vi kan få i det norske samfunnet. Vi løser ikke disse behovene ved å frata elever retten til videregående utdanning, sier Høyres Elisabeth Aspaker i Stortingets utdanningskomité.

Statssekretær Elisabeth Dale (SV) i Kunnskapsdepartementet er enig med Høyres skolepolitiker.

- Dette er et kraftig angrep på reformen som gir alle rett videregående opplæring. Vi har økt fokuset på tidlig innsats slik at flere skal klare å gjennomføre videregående opplæring og skaffe seg utdanning etter videregående, sier Dahle.

Hun minner om at utdanning blir stadig viktigere for å lykkes i arbeidslivet og at i et inkluderende samfunn er det viktig med lik rett til utdanning.

«Dumpeår»

Dahle mener Frp ved å forsøke å ta bort retten til videregående opplæring straffer noen av elevene ved å gi dem et slags dumpeår.

- Det er ikke motiverende, fastslår Dahle.

- I dag er du kvalifisert til videregående opplæring uansett karakternivå. Er det riktig da?

- Det er viktig at alle har med seg denne retten til videregående. Vår utfordring er å få dem igjennom skoleløpet.

- Men det er veldig mange elever som faller ut av videregående?

- Ja, men vi ser en bedring. Dette går fremover, svarer Elisbeth Dahle.

Statoil bekymret for frafall

Oljeselskapet Statoil er bekymret for frafall og manglende ambisjoner i skolen. Derfor har de bestemt seg for å bruke 100 millioner kroner årlig på å øke interessen for matematikk, skriver NTB.

- Beløpet er nå på et toppnivå og økene, sier forskningsdirektør Karl Johnny Hersvik i Statoil.

Målet er å skape økt interesse for teknologi- og mattefag og til slutt rekruttere de kloke hodene.

- Vi har gått fra ingenting til verdensledende på undersjøiske og komplekse feltutbygginger. Nå blir det enda mer komplekst. Det er sterk konkurranse om kandidater og talenter, ikke bare lokalt, men også globalt. De leser samme stillingsannonser både på Lillehammer og i Beijing, sier Hersvik.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks