Hovedinnhold

Straffkutt fordi de ikke snakker norsk

OPPGITT: Stortingsrepresentant Åse Michaelsen (Frp) i justiskomiteen mener det er uhørt at østeuropeiske kriminelle får lavere straff. Foto: Petter Emil Wikøren/ VG
OPPGITT: Stortingsrepresentant Åse Michaelsen (Frp) i justiskomiteen mener det er uhørt at østeuropeiske kriminelle får lavere straff. Foto: Petter Emil Wikøren/ VG
KRISTIANSAND (VG) De kriminelle 30-åringene fra Polen fikk lavere fengselsstraff fordi de hverken snakker norsk eller får familiebesøk.

Denne saken handler om:

I går ble begge dømt til ett år og tre måneders fengsel for tyveri av 35 påhengsmotorer og annet utstyr. De raidet Sørlandet i fjor, og var på i alt fem turer før de ble tatt. I retten tilsto tyvene.

- De formildende momenter har medført tre måneder kortere straff, skriver tingrettsdommer Lars Petter Trannum i Aust-Agder tingrett.

Les også:Frp vil straffe mødre som lyver

I dommen skriver han videre:

«Retten har også lagt noe vekt på den ekstra belastning soning i Norge innebærer for utlendinger som ikke kan norsk og ikke kan forvente besøk av familie under soningen».

Les også:Frp vil kutte antall kommuner til 100

Retten mener straffen er streng, men at tyvene skal ha rabatt.

- Dette er normal rettspraksis, sier forsvarer Olav Sylte.

- Uhørt

Åse Michaelsen (Frp) i justiskomiteen på Stortinget mener rabatten er uhørt.

- Retten sier at østeuropeiske bander er et problem det må reageres strengt mot, og så sender dommen et stikk motsatt signal. Utlendinger får en fordel, sier Michaelsen.

Selv om tyvene ikke er dømt for organisert kriminalitet, mener retten aktiviteten er organisert og profesjonell kriminalitet over landegrensene. Polakkene har forklart at de ble fristet av andre som fortalte om den lukrative businessen.

De kjørte kun til Norge for å stjele og fraktet tyvegodset hjem i kassebiler.

I alt stjal de verdier for 500 000 kroner, og fikk 40 000 kroner hver for jobben. I Polen sto det klart et mottager- og distribusjonsledd. Tyvene fikk fra 1200 til 7000 kroner pr motor avhengig av alder og antall hestekrefter.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks