Hovedinnhold

Støre slakter Frp-utspill: - Grenser til det hatske

- Dette er ren rasisme, hevder AUF

GARDERMOEN (VG Nett) Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier han måtte summe seg etter Frps Christian Tybring-Gjeddes kompromissløse landmøtetale i går.

Denne saken handler om:

Tips oss

I talen gikk lederen i Oslo Frp til frontalangrep på dagens innvandringspolitikk. Deretter inviterte han Arbeiderpartiet og Høyre til politisk dialog.

BAKGRUNN: - Innvandrergutter blir hissigere enn norske

Men Aps Jonas Gahr Støre svarer iskaldt:

- Når han spekulerer om muslimske menns gener har det parallelle assosiasjoner til rasetenkning. Tybring-Gjedde gir uhyggelige assosiasjoner i sin retorikk som grenser til det hatske, sier han til VG Nett.

- Hvilke assosiasjoner er det du snakker om?

- Jeg har ikke behov for å utdype det. Jeg måtte lese talen hans to ganger for å ta innover meg at dette er en folkevalgt norsk stortingsrepresentant som i 2011 kan komme med en slik tirade av mistenkeliggjøring og åpen forskjellsbehandling, sier Støre.

- Aldri et anerkjennende ord

Utenriksministeren fra Arbeiderpartiet ledet partiets integreringsutvalg som tidligere i år la frem Aps nye integreringspolitikk. Utvalget kom frem til en rekke krav til innvandrere.

Men Christian Tybring-Gjeddes krav til den samme gruppen får Støre til å steile.

- Vi holdt fast ved velferdsstatens universelle karakter, det skal stilles krav, men de må selvsagt gjelde alle. Tybring-Gjedde har et fundamentalt negativt syn på mennesker med innvandingsbakgrunn.

Har du tips om norsk politikk? Kontakt VG Netts journalister her! 

Også lederen i Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon (AUF), Eskil Pedersen, reagerte resolutt på talen:

- Hver gang FrP går tilbake på meningsmålingene hentes rasismen fram i offentligheten. Jeg er lei av at selv de mest grove uttalelsene nå har blitt stuerene. Derfor er det på tide å si at dette er ren rasisme, sier Pedersen til VG Nett.

Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre er skuffet.

- Aldri hører vi et anerkjennende ord. Realiteten er at Norge ikke hadde gått rundt hvis vi ikke hadde hatt arbeidsinnvandring fra en lang rekke land, sier Støre.

VGTV: Se hele Christian Tybring-Gjeddes tale på Frps landsmøte her 

I talen sier Frp-toppen blant annet at religionen islam ikke utstår frihetsverdier, og at islams makt øker hver dag.

- Derfor må innvandringen fra muslimske land reduseres kraftig, sa han i talen.

- Jeg reagerer på den fientlige stigmatiseringen av religionen islam der alle med muslimsk tro settes i bås. Uansett hva slags religion man har, så er det norsk lov som gjelder. Vi godtar ikke at folk sier at de har en religion som gjør at de skal ha en egen domstol og et eget rettsapparat. Hele konseptet med sharia, en lov basert på en religiøs tekst, hører ikke hjemme her. Det er forbudt i Norge og det er en selvfølge, sier Jonas Gahr Støre til VG Nett og legger til:

- Tybring-Gjeddes generaliserende uttalelser om troende muslimer rammer hundrevis av millioner av mennesker. Det er sider ved enhver religion som man kan kritisere og som man bør kunne debattere. Hans utspill er basert på mistenkeliggjøring, sier Støre.

Han er spent på om Frp-leder Siv Jensen slutter seg til at dette som stolpene for dialog om norsk innvandringspolitikk.

- I debatter med meg har hun sagt at hun er for likebehandling, rettstatens prinsipper og menneskeverd. Jeg mener hun tilhører den liberalistiske fløyen i Frp. Vi er uenige på mange områder, men viktige liberale verdier har vi felles.

Det har han ikke med lederen for Oslo Frp, Christian Tybring-Gjedde.

- Han går over grenser vi ikke har sett før ved å systematisere mistenkeliggjøringen, fremmedgjøringen, av folk som ikke har vokst opp i en annen ramme enn oss, sier Støre.

- Det Tybring-Gjedde kommer med er grov forskjellsbehandling av menneskers verdi og verd. På den ene siden vil han avtvinge innvandrere et helhjertet forsvar for velferdssamfunnet. På den andre siden sier han at han skal ha begrenset adgang til velferdsgoder og offentlige ytelser.

- Vi skal stille krav til alle, også innvandrere. Men vi må også anerkjenne innsatsen deres, sier Jonas Gahr Støre.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks