Hovedinnhold

Siv Jensen har aldri vært mindre populær

UPOPULÆR: Fremskrittspartiets leder Siv Jensen. Foto: Terje Bringedal
UPOPULÆR: Fremskrittspartiets leder Siv Jensen. Foto: Terje Bringedal
(VG Nett) Fremskrittspartiet faller kraftig på VGs september-måling og får sin laveste oppslutning siden 1996 - året før Siv Jensen kom på Stortinget.

Denne saken handler om:

I VGs partibarometer for september faller Siv Jensens parti med 4,4 prosentpoeng og ender opp med historisk lave 10,4 prosents oppslutning.

- Det er så store utslag om dagen, men det er alltid hyggeligere å kommentere gode målinger enn dårlige, sier Siv Jensen til VG Nett.

Elendig for Frp

I 2001: Sist Frp var i nærheten av så dårlige målinger var i 2001, da Siv Jensen var 32 år gammel. Foto: Lise Åserud/NTB scanpix
I 2001: Sist Frp var i nærheten av så dårlige målinger var i 2001, da Siv Jensen var 32 år gammel. Foto: Lise Åserud/NTB scanpix

Hun har aldri sett en så dårlig VG-måling for Fremskrittspartiet etter at hun ble stortingsrepresentant i 1997. I februar 1996 fikk Carl I. Hagens Frp 7,5 prosents oppslutning.

Etter det gikk partiet noe opp før det i august 2001 igjen fikk svake 10,5 prosents oppslutning i Norsk Gallups måling for VG og TV 2.

Etter det har Frp aldri vært nede på under 10,5 prosent på VGs målinger.

I bakgrunnstallene for målingen kommer det frem at kun 68 prosent av velgerne som stemte på Frp ved lokalvalget i 2011 vil stemme på partiet igjen neste år.

Mest lojale velgere har Høyre. Hele 91 prosent av velgerne som stemte på Erna Solbergs parti i 2011 sier de vil stemme på henne igjen neste høst.

Regjeringsstrategi

Frps folkevalgte og partistrateger har denne uken vært samlet for å legge strategien for å gjøre et betraktelig bedre valgresultat neste høst enn dagens VG-måling.

- Vi drøfter nå ulike problemstillinger frem mot valget neste år, og ser inn mot saker vi skal prioritere i et regjeringssamarbeid. For oss handler det ikke om å komme i regjering for regjeringsdeltakelsens skyld, men for å få gjennomslag for saker og gjøre en forskjell, sier Siv Jensen.

Artikkelen fortsetter under grafikken

Fallhøyde

Erna Solbergs Høyre holder seg stabilt på et for partiet svært høyt nivå med 33,8 prosents oppslutning. At partiet ligger så høyt på målingene ett år før valget gjør at fallhøyden for Erna Solberg er stor.

STATSMINISTERKANDIDAT: Høyre-leder Erna Solberg. Foto: ERIK NORRUD
STATSMINISTERKANDIDAT: Høyre-leder Erna Solberg. Foto: ERIK NORRUD

- Jeg er veldig opptatt av at våre medlemmer og folkevalgte må ha en like sterk kampvilje som vi ville hatt uten så gode målinger. Jeg er ikke direkte redd for at vi skal ta en valgseier for gitt, men jeg gjør det jeg kan for å vaksinere mot det, sier Solberg til VG Nett.

Ingen av «småpartiene» faller under den magiske fireprosentsgrensen i VGs måling.

«Bondevik 3»

KrF-leder Knut Arild Hareide sier det gir han en styrket tro på en ny regjering neste høst bestående av de gamle Bondevik-partiene.

- Mange ønsker et regjeringsskifte, men ikke et blåblått flertall. KrF, Venstre og Høyre har styrt tidligere og vist at de kan styre godt. Det er absolutt fortsatt mulig å gjøre det igjen neste høst, sier Hareide.

For KrF vil et valgresultat over 5,5 prosent fra 2009-valget være et skifte.

- Forbedrer vi oss nå, så har KrF snudd en over ti år lang og negativ trend til det positive, sier Hareide.

ADVARER: Ap-nestleder Helga Pedersen. Foto: Frode Hansen
ADVARER: Ap-nestleder Helga Pedersen. Foto: Frode Hansen

- Frp vil gjøre det bedre

Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen sier til VG at hun synes Frps historisk lave oppslutning er svært interessant.

- Det er et klart signal fra befolkningen om at man ikke ønske Frps politikk. Det er viktig å huske at man får dem med på kjøpet om man stemmer Høyre, sier Pedersen.

Erna Solberg tror imidlertid at Frp vil gjøre et bedre valg enn dagens VG-måling tilsier.

- Jeg er bekymret hvis Frps oppslutning blir så lav, men jeg tror ikke noe på at Frp ikke vil hente inn igjen velgere frem mot valget neste høst, sier Solberg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks