Hovedinnhold

Se, SV - Jeg får en innvandrerklem

I en ny kampanje tilbyr SV Per Sandberg «innvandrerklemmer». Klemmene får han - i egne rekker.

- Frp har gjennom aggressiv retorikk prøvd å ta monopol på norske verdier på en måte som vi reagerer på. Det er veldig mange som ikke deler Siv Jensens verdier, sa SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet på mandag.

I kampanjen stiller hele partiledelsen opp i bunad sammen med et knippe SV-medlemmer med innvandrerbakgrunn. Over bildene står titler som:

«Det er når du fortjener det minst at du trenger det mest. Per Sandberg kom og få en innvandrerklem.»

Kampanjen var i kveldingen blant de mest diskuterte emnene på det sosiale nettverket Twitters toppliste.

- Jeg tror Frp også kan le litt av dette, sa Lysbakken til DB.

Det gjør definitivt Fremskrittspartiets nestleder, Per Sandberg, når VG møter ham ved Akershus festning, mandag ettermiddag.

- Hahaha, jeg er så vant til dette at jeg aldri blir sint. Men akkurat i dette tilfellet føler jeg for å takke SV. Er det mulig å påstå at vi tar monopol på denne debatten? Jeg har forsvart hver centimeter av politikken vår på dette feltet, mot hvert eneste parti, hvert eneste år av min karriere som politiker.

- SV har altså ikke gjort annet enn å angripe oss, kle seg i bunad og spise en kebab.

- Har dere ikke selv åpnet den svakheten ved å være så voldsomt harde i retorikken mot innvandring?

- Svakhet? Det er en verdidebatt som må tas - og der alle partier burde ha baller til å stå frem og si at det er visse verdier vi alle må dele. Blant annet demokrati og ytringsfrihet. De er under press.

KAMPANJE: SVs Endre Isachsen Flatmo, Audun Lysbakken, Kristin Halvorsen, Olivia Salles, Balwinder Kaur, Inga Marte Thorkildsen, Gulai Kutal, Heiki Holmås. Foto: Åsmund Holien Mo
KAMPANJE: SVs Endre Isachsen Flatmo, Audun Lysbakken, Kristin Halvorsen, Olivia Salles, Balwinder Kaur, Inga Marte Thorkildsen, Gulai Kutal, Heiki Holmås. Foto: Åsmund Holien Mo


- Vil gjøre kebaben billigere

Bystyremedlem og tredje stortingskandidat i Oslo, Mazyar Keshvari, har litt mindre humor på SV-stuntet enn det sjefen viser.

- Det er trist at det alltid er slik når denne debatten skal tas. Da skal den handle om kebab og nasjonaldrakt. Vi er glad i all slags mat og har ingenting imot disse klærne. Når vi skal diskutere, så vil jeg gjerne heller bruke den tiden på for eksempel tvangsekteskap eller omskjæring.

Ombir Upadhyay er Fylkesstyremedlem og stortingskandidat i Oslo.

- Vi vil gjøre kebaben billigere, bare. Venstresiden vil gjerne gjøre den dyrere, sier han.

- Er dette den første innvandrerklemmen Sandberg får?

- Nei, han er på klemmern hele tiden, sier Upadhyay.

- Det er det jeg ler best av. Det er lettere å ta meg på at jeg klemmer for mye. Jens Stoltenberg er skremmer´n - jeg er klemmer´n, sier Sandberg.

Bakgrunn: Derfor kalles Jens «Skremmer'n» 

INGEN TABBE: Audun Lysbakken fastholder at kampanjen setter lys på viktige emner som trenger å diskuteres mer. FOTO: ROGER NEUMANN/VG
INGEN TABBE: Audun Lysbakken fastholder at kampanjen setter lys på viktige emner som trenger å diskuteres mer. FOTO: ROGER NEUMANN/VG


- Alvorlig budskap

SV-leder Audun Lysbakken er ikke enig i at kampanjen fremstår som for enkel.

- Det har vært flott å se at vi i dag har fått en verdidebatt, og at vi har fått folk til å ytre seg om dette i sosiale medier. Hovedpoenget vårt er at det ikke, som Frp hevder, finnes ett sett, låste norske verdier, sier han til VG.

- Men vil dere bare diskutere dette med kebab og bunad?

- Nei. Dette er gjort med glimt i øyet, men vi har et alvorlig budskap. Vi må kjempe om hva som skal være fremtidens norske verdier. Der er det ting vi synes er viktige for Norge, og som blir presset om Frp får innflytelse. Det handler om likestilling og små økonomiske forskjeller.

- Dere har ikke gått dere litt bort?

- Nei, jeg føler vi har fått akkurat den debatten vi ønsket å skape. Den er viktig for Norge, sier Lysbakken.

Per Sandberg vedgår da også en ting om kampanjen.

- Jeg spiser ikke kebab. Jeg bor 50 meter fra Bislett Kebab og har i perioder forspist meg så kraftig på det at det er helt slutt. Dessverre.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks