Hovedinnhold

Regjeringen snur om asylbarn – vil bosette umiddelbart

<p>NYE TILTAK: Per Sandberg vikarierer som om innvandrings- og integreringsminister for Sylvi Listhaug.</p>

NYE TILTAK: Per Sandberg vikarierer som om innvandrings- og integreringsminister for Sylvi Listhaug.

Foto: Tore Kristiansen, VG
Per Sandberg (Frp) kunngjør nå regjeringens første tiltak for å få bukt med uroen i mottakene for enslige mindreårige.

UDI har advart om at regjeringens bosettingsplan for enslige mindreårige ikke hjelper for å få ned den store uroen i mottakene nå – og at den utsetter asylbarna for unødig stress og angst.

UDI reagerte på at regjeringen først ville bosette asylbarna etter et år.

Nå bekrefter vikarierende innvandring- og integreringsminister Per Sandberg (Frp) at regjeringen tar grep og skal bosette de enslige mindreårige i en kommune umiddelbart.

UDI: Derfor er det uro i mottakene nå

UDI er veldig bekymret for situasjonen for enslige mindreårige i norske mottak og har det siste halvåret sett en forverring i barnas tilstand. Uroen i mottakene skyldes, ifølge UDI:

* Flere midlertidige tillatelser
At barna får midlertidig opphold i Norge til de skaffer ID-papirer, eller får beskjed om at de må ut når de fyller 18 år.
* Lang ventetid i mottakene.
* Smitteeffekt.
* Økt uro etter uttransportering.
* Flyttinger mellom mottak.

– Vi har fått flere rapporter og folk som jobber i mottak som sier at det er en alvorlig situasjon for mange barn. Vi har tatt dette på største alvor, og lovte tiltak. Nå kommer det første, sier Sandberg til VG.

Han varsler i tillegg at flere nye tiltak for å roe situasjonen i mottakene er på vei.

Full alarm om unge asylsøkere: Traumatiserte, apatiske og redde

– Gjelder rundt 400 barn

Det er ikke snakk om å bosette de enslige mindreårige som bare har midlertidig opphold i Norge til de er 18 år og må ut.

Dette er enslige mindreårige som skal bli i Norge og har krav på beskyttelse, men som mangler ID-papirer. De får midlertidig opphold i ett år av gangen – helt til de klarer å skaffe disse ID-papirene. Da får de opphold.

Justisdepartementet sier at den umiddelbare bosettingen vil gjelde rundt 400 slike enslige mindreårige.

Oversikt over enslige mindreårige asylsøkere

Ville først bosette etter ett år

I februar kunngjorde regjeringen at de vil bosette disse enslige mindreårige som venter på ID-papirer. Men at de først ville gjøre det etter et år. Arbeiderpartiet var ute og ba Per Sandberg rydde opp og bosette umiddelbart.

Regjeringen har sett på finansieringen av å bosette umiddelbart, og saken er vurdert i sammenheng med revidert nasjonalbudsjett. Sandberg sier de nå skal bosette asylbarn som sannsynligvis skal bli i Norge langt raskere.

Les også: Motangrep på Støre: Ikke flere midlertidig ansatte

– Disse vil med all sannsynlighet bli i Norge, og fremfor at de sitter i mottak i ekstra lang tid, vil vi bosette dem snarest mulig så de kan komme i gang med integreringen, ta seg utdanning og bli en aktiv del av samfunnet, sier Sandberg til VG.

Han understreker at det er uaktuelt å bosette de som skal ut når de fyller 18 år.

– Vi skal ha kontroll på innvandringen. Mindreårige som ikke har krav på beskyttelse skal ikke bosettes, og skal reise hjem når de blir 18 år, sier Sandberg.

Nå, etter at Sandberg har varslet umiddelbar bosetting, sier Helga Pedersen (Ap) at det ikke var en dag for tidlig at dette nå skjer:

– I desember i fjor ble regjeringen pålagt av Stortinget å bosette disse barna. Det Sandberg gjør nå, er et tiltak på overtid, sier Pedersen til VG.

Varsler flere tiltak

<p>BARE MIDLERTIDIG: Antallet enslige mindreårige som bare får midlertidig opphold i Norge har økt kraftig etter oktober i fjor, da regjeringen sammen med Ap og Sp fjernet noe som heter rimelighetsvilkåret.</p>

BARE MIDLERTIDIG: Antallet enslige mindreårige som bare får midlertidig opphold i Norge har økt kraftig etter oktober i fjor, da regjeringen sammen med Ap og Sp fjernet noe som heter rimelighetsvilkåret.

Foto: Øyvind Nordahl Næss, VG

Sandberg varsler også at det snart kommer flere tiltak for å få bukt med situasjonen i mottakene.

– Selv om regjeringen og jeg er for en streng asylpolitikk som holder kontroll med innvandringen, betyr det ikke at vi vil at barn på asylmottak skal lide, slik det ofte har blitt fremstilt som. De skal selvsagt få god behandling og den omsorgen de trenger, sier Sandberg.

KrF sier at det er på høy tid at regjeringen griper inn.

- Det burde vært gjort tidligere, men det er prisverdig at det nå blir gjort, sier KrFs innvandringspolitiske talsmann Geir Sigbjørn Toskedal til VG.

Les også: UDI foreslo oppmykning for enslige mindreårige fra Afghanistan, fikk nei

– Det har vært viktig for oss å sikre trygghet og en god omsorg for disse barna. Dette er et stort og viktig tiltak som avhjelper situasjonen, sier statssekretær Fabian Stang (H).

Asylkamp på Ap-landsmøtet

Behandlingen av enslige mindreårige er en av de heftigste debattene på Ap-landsmøtet, som startet i går og pågår til søndag.

Der har flere sentrale fylkeslag nå samlet seg om et felles krav til Ap-ledelsen, på internflukt og midlertidige tillatelser for asylbarna.

Les mer om asylkampen i Ap her: Fremmer felles asylkrav til Ap-ledelsen

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks