Hovedinnhold

Frp-politiker: Feite mannfolk er det jævligste som finnes

Kjetil Johansen fratrer alle verv etter fedmehets på Facebook

PROVOSERER: Fedmeinnlegget er et av mange drøye innlegg fra Kjetil Johansen på Facebook-gruppen han har opprettet. Formålet er usensurert debatt, men innenfor norsk lov og Facebook-regler. Foto: Skjermdump/Facebook
PROVOSERER: Fedmeinnlegget er et av mange drøye innlegg fra Kjetil Johansen på Facebook-gruppen han har opprettet. Formålet er usensurert debatt, men innenfor norsk lov og Facebook-regler. Foto: Skjermdump/Facebook
(VG Nett) Lokalpolitikeren rakket kraftig ned på overvektige menn. Nå har han gitt seg som politiker.

Denne saken handler om:

På en åpen Facebook-gruppe med navn «Sinnataggen - Upolitisk korrekt debatt» langet Frp-politikeren ut mot menn med for mye fett på kroppen, skriver Bergens Tidende.

«Jeg har sagt mitt om feite kvinnfolk, men la det være helt klart, ingenting er verre enn FEITE MANNFOLK! Det er det jævligste som finnes, det oser av selvforakt og gi faen mentalitet. Feite mannfolk burde tvangsjogges hver forbanna dag!

Menn har ingen unnskyldning for å være feite, det er latskap, selvforakt, ignoranse og elendige personlige egenskaper som ligger bak. DISGUSTING!»

- Ingen sensur

FRITTALENDE: Kjetil Johansen snakker rett fra levra, og mener det bør være lov å ytre meninger uten bli lagt bånd på av sosiale normer og regler. Foto: Privat
FRITTALENDE: Kjetil Johansen snakker rett fra levra, og mener det bør være lov å ytre meninger uten bli lagt bånd på av sosiale normer og regler. Foto: Privat

Kjetil Johansen er lokalpolitiker i Kvinherad kommune i Hordaland. Han er folkevalgt for Frp, og er 6. varamedlem til kommunestyret i tillegg til varamedlem i både helse- og undervisningskomiteen.

Til daglig jobber han som sykepleier, men en av hans hobbyer er å kaste brannfakler for å skape debatt på Facebook-gruppen sin.

- Målet er å provosere frem meninger som ikke er bundet av politisk korrekthet. I tillegg så er det jo underholdningsverdien i det, det å få folk til å le når de leser dette, trekke frem satire og humor, sier Johansen til VG Nett.

- Det er mye dobbeltmoral i samfunnet, hvor folk ikke tør å si det de mener offentlig. Og av en eller annen grunn er det greit å rakke ned på folk som er for tynne, eller som tar silikon i puppene for eksempel. De er det greit å dømme, men overvektige må beskyttes av en eller annen grunn. Jeg liker ikke at folk dømmer.

- Du syns ikke at du dømmer overvektige med en slik uttalelse?

- Jo, men det er mest for å provosere frem meninger.

- Og du sier at det er lov å rakke ned på tynne og plastisk opererte, men du er ikke kjent med at overvektige mobbes?

- Jo, men de blir veldig beskyttet, folk har en oppfatning av at det er så synd på dem og da kan man ikke si noe stygt til dem, mener Johansen.

- Fedme er selvvalgt

Kjetil Johansen er selv opptatt av å holde seg i form og spise sunt og mener fedme er selvvalgt. Han understreker likevel at de med medisinske årsaker til fedme ikke inngår i den gruppen overvektige som han kritiserer.

- Fedme er et personlig valg for det er ingen som tvinger deg til å spise hamburgere hver dag. Det er ingen som tvinger deg til å kjøpe halvfabrikat på butikken og varme det opp hjemme, sier han.

Lokalpolitikeren legger til at noe av skylden for fedmeepidemien som han mener har kommet til Norge, ligger hos regjeringen.

- Fedme er et samfunnsproblem, og vi har en regjering som har valgt å legge moms og avgifter på sunn mat, så noe av skylden ligger der også. Hvis man setter ned momsen og avgiftene så kan folk som ikke har så mye penger også spise sunt. Det er mitt politiske budskap.

- Syns du bekymringen din for dette samfunnsproblemet og det politiske budskapet kommer godt frem i uttalelsen din på Facebook?

- Nei det gjør det ikke, men der ville jeg bare skape debatt.

Sterke signaler fra partiet

Midt under telefonintervjuet ber Johansen om en liten pause og setter samtalen på vent. Da intervjuet gjenopptas forteller han at han i løpet av dagen har valgt å fratre alle sine politiske verv.

- Jeg har fått ganske sterke signaler fra partiet at jeg kan ikke drive med dette og være folkevalgt. Det er ikke noe problem å forstå fordi som folkevalgt er jeg en offentlig person, men jeg har så mange personlige meninger som jeg ikke ønsker å holde tilbake, sier han.

- Men er ikke politikk en kanal hvor du kunne gjort noe med dette samfunnsproblemet?

- Jo, men det tror jeg at jeg kan gjøre med vanlig medlemskap også, men jeg har vurdert å melde meg helt ut av partiet.

- Helt tilslutt, hva er formålet ditt med denne gruppen på Facebook, å provosere og skape debatt eller bidra til forandring, for eksempel hos overvektige?

- Hele formålet med gruppen er å provosere og skape debatt. Det er ikke et mål å få folk opp av sofaen.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks