Hovedinnhold

Frp gikk på smell – får ikke kaste Ingebjørg

<p>PÅ STORTINGET: Frps Ingebjørg Godskesen (foran) i heisen sammen stortingskolleger mandag morgen.</p>

PÅ STORTINGET: Frps Ingebjørg Godskesen (foran) i heisen sammen stortingskolleger mandag morgen.

Foto: Frode Hansen, VG
Mandag skulle Stortinget bestemme om de ville kaste ut Ingebjørg Godskesen (Frp) fra Europarådet mot hennes vilje. Før avstemningen har rådet oppklart saken: Det har ikke Stortinget makt til.

Saken begynte da Godskesen brøt med resten av Frps stortingsgruppe og stemte mot tvangssammenslåing av kommuner i tre tilfeller.

Resten av partiets stortingsgruppe bestemte seg for å frata henne internasjonale verv i henholdsvis Europarådet og Nordisk råd. Ettersom Stortingets vårsesjon nærmer seg slutten hadde de hastverk, og saken ble avgjort mens hun var i utlandet og pleide en syk onkel.

Frp-Ingebjørg hardt ut mot eget parti: – Jeg er utsatt for en hevnaksjon

Ugyldig avstemning

Å frata henne vervene var ikke en straff, men en naturlig reaksjon på et tillitsbrudd, forklarte Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik.

Avstemningen var andre punkt på dagsorden mandag formiddag, men ble utsatt til etter den omfattende behandlingen av Nasjonal Transportplan.

I mellomtiden fikk Stortingets presidentskap en avklaring av Europarådet. Å stemme for å kaste Godskesen ville være meningsløst. Dette bestemmer nemlig ikke Stortinget.

– Det må være et nederlag for partiet mitt at de ikke kan straffe meg som de ønsket, skriver Godskesen i en sms fra Stortinget.

Hun sier til VG at hun nå vil fokusere på å fullføre de internasjonale oppgavene sine på en skikkelig måte frem til hun er ferdig på Stortinget etter valget i september.

Utsendt til Tyrkisk folkeavstemning: Fikk landet satt under overvåkning

Trakk ett forslag

<p>Harald T. Nesvik (Frp)</p>

Harald T. Nesvik (Frp)

Foto: VG

Søndag sa Frps Harald Tom Nesvik til VG at det var partiet selv som bestemmer hvem som representerer dem i internasjonale fora.

Det viste seg å være feil når det kommer til Europarådet.

Når VG spør Frp om dette svarer Nesvik at de ikke vil fremme forslaget om å kaste Godskesen fra Europarådet likevel:

«Vi har valgt å ikke fremme forslaget om å bytte ut vår vararepresentant i Europarådet for at det ikke skal bli noen debatt om hva som er praktisk mulig eller ikke».

Da Godskesens sak kom opp for Stortinget mandag kveld ble det klart at de opprettholder forslaget om å bytte henne ut i Nordisk Råd.

I debatten som fulgte påpekte flere representanter at Stortinget ble satt i en vanskelig posisjon. På den ene siden er det er det ikke tradisjon for at partiene legger seg opp i hvem andre partier ønsker at skal representere dem i internasjonale verv. På den andre siden får Godskesen støtte fra flere i at reaksjonen kan oppleves som en straff, slik at Frp dermed trekker resten av Stortinget inn i det som er et internt anliggende.

– Tradisjonen med at partiene kan bestemme selv er en ordning basert på tillit. I dette tilfellet mener vi at den ordningen er blitt misbrukt, sa Bård Vegar Solhjell (SV) fra talerstolen.

Natt til tirsdag stemte Stortinget over Godskesens rolle i Nordisk Råd, og hun fikk beholde sitt verv med 58 mot 40 stemmer. Kun Høyre og Frp stemte for å bytte henne ut, men her stemte fire representanter fra Høyre mot.

Samtidig gjorde Godskesen det klart at hun trekker seg fra partiet etter det hun beskriver som en opprivende konflikt. 

Les også: Sanner får kritikk for kommunesammenslåing-plan

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks