Hovedinnhold

Frp-er opptrådte som publikumsgjest i NRK-debatt

NRK beklager glipp i researchen

PÅ FRP-LISTE: Grethe Enlid ble fremstilt som en vanlig strømkunde da hun deltok i NRKs Debatten torsdag. Det ble ikke nevnt at hun står på 6. plass på lista til Trondheim FRP - og dermed er politisk aktiv i regionen det var snakk om. Foto: Videograb fra NRK
PÅ FRP-LISTE: Grethe Enlid ble fremstilt som en vanlig strømkunde da hun deltok i NRKs Debatten torsdag. Det ble ikke nevnt at hun står på 6. plass på lista til Trondheim FRP - og dermed er politisk aktiv i regionen det var snakk om. Foto: Videograb fra NRK
(VG Nett) I NRKs Debatten forrige uke fortalte Grethe Enlid om hvor dårlig hun synes politikerne håndterer strømprisene. At hun selv stiller til valg for Frp, var det ingen som fikk vite.

Torsdag kveld i forrige uke var det duket for strømprisdebatt på NRK. I panelet satt blant annet olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp), og Frps energipolitiske talsmann Kjetil Solvik-Olsen.

Før politikerne fikk hamre løs på hverandre, var det imidlertid en av gjestene i publikum som skulle sette stemningen. NRK hadde latt valget falle på Grethe Enlid, en tilsynelatende vanlig tobarnsmor fra Trondheim som har opplevd å få en usedvanlig høy strømregning på 19 000 kroner.

SAMMEN MED SIV: Grethe Enlid og hennes private omsorgssenter i Trondheim var arena for Frps valgkampåpning i 2009. Foto: Scanpix
SAMMEN MED SIV: Grethe Enlid og hennes private omsorgssenter i Trondheim var arena for Frps valgkampåpning i 2009. Foto: Scanpix

Se hele debatten her !

Hennes holdning var at politikerne ikke gjør nok for å senke prisene i Midt-Norge:

- Det jeg lurer på, er om politikerne synes det er greit at vi er nødt til å legge om livsstilen for å betjene strømregningen vår, til tross for at det burde være mer enn nok strøm i landet, sa hun - og sparket dermed i gang den politiske ordkrigen.

Det verken seerne eller panelet visste, var at Enlid selv er aktiv i Frp. Hun står på 6. plass på Trondheim Frps liste til kommunevalget senere i år, og har i tillegg vært med på å fronte Frps valgkampåpning i 2009 - der Siv Jensen omtalte henne som en hverdagsheltinne og en inspirasjon.

Har du tips om norsk politikk? Kontakt VG Netts politiske journalister! 

Energiministeren: - Rart fra NRK

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen ble veldig overrasket over informasjonen om at Enlid var partipolitisk aktiv.

- Jeg synes det er rart at NRK velger en politisk aktiv person som attpåtil er fra det området som diskuteres, nemlig Midt-Norge. Det hadde vært greit om seerne ble opplyst om det, sier han til VG Nett.

MENER NRK BURDE INFORMERT BEDRE: Energiminister Terje Riis-Johansen (Sp). Foto: Frode Hansen
MENER NRK BURDE INFORMERT BEDRE: Energiminister Terje Riis-Johansen (Sp). Foto: Frode Hansen

Ministeren mener Enlid ble en lite representativ kilde i debatten.

- Nå som kommunevalget nærmer seg vil jeg tro at de fleste som står på politiske lister er opptatte av å få frem sine synspunkter. Nå vet ikke jeg hvor kjent hun er lokalt, men jeg synes NRK burde valgt en mer representativ kilde, sier han.

LES OGSÅ: Riis-Johansen frykter høye strømpriser

NRK beklager

Redaksjonssjef i magasinredasjonen i NRK, Hilde Løchen, innrømmer at de ikke hatt fått med seg Enlids politiske rolle.

- Denne informasjonen hadde dessverre unngått vår research, så vi var ikke klar over at hun sto på Frps liste. Det er det bare å beklage, sier hun til VG Nett.

Ifølge Løchen ble Enlid valgt fordi hun var en god case, som hadde stilt relevante spørsmål om strømpriser på NRK Debatten sin Facebook-side.

Hun har sammen med redaksjonen gått igjennom researchen som ble gjort i forkant av programmet, som hadde sjekket henne på vanlig måte når det gjaldt inntekt og at strømregningen var korrekt.

- Vi hadde selvfølgelig opplyst om det dersom vi visste om hennes politiske tilknytning, men det var vi altså ikke klar over. Det er beklagelig, sier hun.

Hun sier at NRK er veldig opptatt av at ting skal være korrekt, og de vil derfor legge ut en beklagelse på Facebook-siden til programmet.

- Ville dere brukt Enlid som case hvis dere kjente til hennes politiske tilknytning?

- Det ville vi måttet ta en vurdering på da. Men generelt kan jeg si at vi aldri ville brukt en case med politisk tilknytning uten å opplyse om det. Tanken er jo at vi ønsker vanlige menneskers synspunkter også, ikke bare politikernes, sier Løchen.

LES OGSÅ: Frp: Lavere strømforbruk med færre innvandrere

- Ikke meningen å skjule noe

Enlid hevder på sin side at hun ikke tenkte over å informere NRK og sin stilling i Frp, og påpeker at hun foreløpig ikke har spilt noen aktiv rolle i partiet.

- Fra min side har det ikke vært meningen å skjule noe, så jeg føler egentlig ikke noe behov for å forsvare meg. Jeg stilte opp som en privatperson som hadde fått en veldig høy strømregning, jeg hadde ingen politiske motiver. Det er heller NRK som burde sjekket opp dette, sier hun til VG Nett.

- Du synes ikke du hadde et ansvar overfor NRK om å informere om forholdet ditt til Frp?

- Jeg tenkte ikke over det på den måten. Jeg la inn et innlegg på NRKs Facebook-side i ren frustrasjon over den høye strømregningen vi hadde fått. Så tok NRK kontakt med meg, og da ville jeg jo gjerne stille opp, sier hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks