Hovedinnhold

Politikere raser mot nakenordre: - Dette ødelegger Forsvarets omdømme

Forsvaret: Denne saken er totalt uakseptabel

FIKK NAKENORDRE: Det var under en feltøvelse Alice Asplund ble befalt av en løytnant å kle av seg alle klærne og bade naken. Foto: Privat
FIKK NAKENORDRE: Det var under en feltøvelse Alice Asplund ble befalt av en løytnant å kle av seg alle klærne og bade naken. Foto: Privat
(VG Nett) Både rødgrønne og blå stortingsrepresentanter raser over at Alice Asplund (23) ble tvunget til å bade naken med 30 medsoldater.

Denne saken handler om:

Torsdag sto Alice Asplund frem og fortalte at hun fikk ordre om å kle av seg alle klærne og bade med mannlige soldater mens befalet så på.

Alice er i førstegangstjeneste i Luftforsvaret og var på en feltøvelse utenfor Bodø.

- Helt forkastelig

23-åringen anmeldte saken, men politiet henla den som intet straffbart forhold. Forsvarspolitisk talsmann i Høyre Ivar Kristiansen synes episoden er uholdbar.

- Det er helt forkastelig. Først og fremst er det uholdbart for jenta, og i tillegg er det helt ødeleggende for Forsvarets renomé. Det er nettopp slike eksempler man burde unngått. Ingen argumenter kan forsvare dette, sier Kristiansen til VG Nett.

REAGERER: Forsvarspolitisk talsmann Ivar Kristiansen (H). Foto: SCANPIX
REAGERER: Forsvarspolitisk talsmann Ivar Kristiansen (H). Foto: SCANPIX


Jan Arild Ellingsen, forsvarspolitisk talsmann i Frp, er av samme oppfatning.

- Jeg ser at saken er henlagt, men dette rammer Forsvarets omdømme. Det har vært et politisk ønske om å få flere kvinner inn i Forsvaret, og her distanserer de seg fra halve befolkningen på en måte som ikke er akseptabel, sier Ellingsen.

- Beklager på det sterkeste

Oberstløytnant og forsvarssjefens talsperson, Bent-Ivan Myhre, beklager hendelsen på det sterkeste.

- Det er totalt uakseptabelt at noen av våre soldater mot sin vilje skal være tvunget til nakenbading i påsyn av andre. Selv om felthygiene inngår som del av et øvingsopplegg, så skal den personlige integriteten tas hensyn til. I denne saken gikk dette øvingsmomentet langt utover Forsvarets normer, og hva vi står for - det er noe vi beklager, sier Myhre.

- Her må det ryddes opp

AUF-leder Eskil Pedersen krever at forsvarsminister Espen Barth Eide kommer på banen og rydder opp.

- Vi krever at Barth Eide sørger for at denne praksisen ikke fortsetter og at vi får en full gjennomgang av hvordan jenter behandles og møtes i sin førstegangstjeneste, sier Pedersen.

Han peker på at man nødvendigvis må tåle forskjellsbehandling også i Forsvaret.

KREVER HANDLING: AUF-leder Eskil Pedersen. Foto: NILS BJÅLAND, VG
KREVER HANDLING: AUF-leder Eskil Pedersen. Foto: NILS BJÅLAND, VG


- Hvis vi virkelig mener at vi vil ha flere jenter inn i forsvaret, kan vi ikke behandle de akkurat likt som gutta. Det å bli tvunget til å kle seg naken foran 30 gutter og fire voksne menn er galt uansett hvilke læringseffekter Forsvaret mener dette har, sier Pedersen.

Bent-Ivan Myhre forteller at avdelingen i Bodø har tatt tak i episoden.

- Slik jeg forstår det har lokal avdeling gjennomført samtaler med soldaten og beklaget episoden. Jeg er også blitt orientert om at det ble reist personalsak mot ansvarlige befal. Jeg må igjen presisere at dette er hendelser som ikke skal skje og Forsvaret beklager dette på det sterkeste, sier han.

Kvinnepolitisk talsmann i SV Gina Barstad sier at slike episoder skremmer kvinner fra å verve seg i Forsvaret.

- Dette er helt uhørt. Her lager vi en strategi om hvordan vi skal få flere kvinner i Forsvaret, og så kommer denne episoden og river det ned. Vi ønsker at Forsvaret skal være attraktivt for kvinner, og dette er ikke veien å gå, sier Barstad.

Krever svar fra Barth Eide

Politikerne har varslet at de krever svar fra forsvarsdepartementet.

- Jeg har sendt brev til Barth Eide hvor jeg spør ham om han er enig at alle i Forsvaret skal behandles likt. Det vil i så fall overraske meg, sier Ellingsen.

Det har også Line Henriette Hjemdal (Krf) gjort.

- Jeg har reist spørsmål til forsvarsministeren nå om hvordan han vil legge til rette for en førstegangstjeneste som tar vare på både gutter og jenter gjennom hele tjenesten, sier hun.

Hun mener gutter og jenter må få slippe å bade nakne og ha felthygiene sammen.

- Jeg tror at man også i en krigssituasjon kan ta vare på enkeltmennesket og integriteten til det enkelte mennesket. Det er en viktig verdi for førstegangstjenesten, sier hun.

Også stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Jette Christensen, krever svar.

- Jeg kommer til å ta kontakt med forsvarsdepartementet, og høre om dette har skjedd flere ganger. De må ta grep om dette, sier Christensen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks