Hovedinnhold

Korpssjef: - Skulle noen i kakebu, måtte det blitt meg

Kong Harald beklager nasjonalsang-bom

FESTNINGSPLASSEN (VG Nett) Forsvarets stabsmusikkorps overrasket med å spille feil nasjonalsang for den sveitsiske presidenten. Korpsets major er veldig flau.

VG følger

FAKTA: Nasjonalsang-flausen

Forsvarets stabsmusikkorps
 • Forsvarets stabsmusikkorps (FSMK) er Norges største profesjonelle blåseorkester med 39 fast ansatte musikere.
 • Ifølge sine egne nettsider er korpset «Forsvarets viktigste representasjonsorkester i Oslo».
 • Stabsmusikken har en utstrakt konsertvirksomhet i Oslo-området, i både egen og andre institusjoners regi.
 • Korpset samarbeider med flere ledende kulturinstitusjoner, bl.a. Den Norske Opera, Norges Musikkhøgskole, Ultima, Oslo Kammermusikkfestival, NRK og Rikskonsertene.

  Kilde: Forsvaret

  «Schweizerpsalm»
 • Nasjonalsangen «Schweizerpsalm» stammer fra 1841, da prest og komponist Alberik Zwyssig fra Urn ble bedt om å komponere en melodi til en patriotisk tekst skrevet av Leonhard Widmer.
 • «Schweizerpsalm» ble svært populær i deler av Sveits og var kandidat til å bli nasjonalsang.
 • På grunn av tvil om folkets fulle støtte, nølte den sveitsiske regjeringen med å foreslå sangen som nasjonalsang.
 • «Schweizerpsalm» ble godkjent i 1961 og brukt fra 1965, men var ikke offisiell før i 1981.
 • Før dette brukte sveitserne melodien til den britiske nasjonalsangen, «God save the Queen» når de sang sin «Rufst Du, mein Vaterland».
 • En undersøkelse fra bladet Coop i 2000 viste at så godt som ingen av de tysk- eller fransktalende sveitserne kunne hele teksten til sin egen nasjonalsang.
 • Bare 1 prosent av befolkningen mellom 15 og 29 år kunne teksten.
 • Det er gjort flere forsøk på å komponere et bedre alternativ til nasjonalsang.
  Kilde: NTB

I stedet for den sveitsiske nasjonalsangen, spilte Forsvarets stabsmusikkorps noe helt annet under åpningen av det to dager lange statsbesøket til president Doris Leuthard på Slottsplassen torsdag.

- Det skal ikke skje at vi spiller feil nasjonalsang. Her har det skjedd en svikt i rutinene våre, sier fungerende korpssjef major Rune Wiik i Forsvarets stabsmusikkorps til VG Nett.

VGTV:Se tabben her!

Ikke godt nok sjekket

- Hvordan oppdaget dere at dere hadde spilt feil sang?

- Vi fikk vite det etter at paraden var over. Det var ikke særlig morsomt å høre, sier major Wiik til VG Nett.

- Hvor flau ble du?

- Å, det var veldig flaut. Det er sånt som ikke skal skje. Her har vi ikke sjekket godt nok opp mot ambassaden. Vi har rutiner, men vi må også følge dem, sier major Wiik, som er tidligere kompanisjef for musikk- og drilltroppen i Garden.

Både han og korpset syns feilspillingen var veldig lei. Nå lover majoren full opprydding og gjennomgang av korpsets rutiner for innhenting av nasjonalsanger.

- Heretter går vi inn for dobbeltsjekking, og gjerne trippelsjekking, sier majoren.

Majoren til VGTV:- Veldig flaut

Fikk ny sjanse

Musikantene fikk imidlertid en ny sjanse til å få alt riktig noen timer senere, da Kong Harald og den sveitsiske presidenten skulle legge ned krans på Nasjonalmonumentet ved Akershus festning.

Denne gangen klaffet imidlertid alt perfekt, etter at korpset fikk øvd inn den nye - riktige - melodien på kun et par timer.

- Stabsmusikken er Norges desidert beste korps, så det er klart vi klarer å øve inn en ny melodi raskt. Vår jobb er å representere landet, så for oss er det ingen morsom sak i det hele tatt, sier majoren til VG Nett.

Det synes tilsynelatende heller ikke kong Harald. Han har beklaget hendelsen overfor den sveitsiske presidenten, opplyser kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet. Den sveitsiske presidenten tok imidlertid episoden med et smil:

- Det er sånt som skjer, sa hun til sveitsisk presse, ifølge NTB

- Blir det aktuelt med kakebu for noen som følge av feilspillingen?

- Nei, absolutt ikke, det måtte i så fall blitt for undertegnede. Ansvaret er her, sier fungerende korpssjef Rune Wiik til VG Nett.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SPILTE FEIL MELODI: Forsvarets Stabsmusikkorps fikk imidlertid rettet opp og spilte riktig melodi på andre forsøk. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl
SPILTE FEIL MELODI: Forsvarets Stabsmusikkorps fikk imidlertid rettet opp og spilte riktig melodi på andre forsøk. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl

- Spilte ikke nasjonalsang

Ved den sveitsiske ambassaden i Oslo tok de nyheten med godt humør. VG Nett får imidlertid forklart at melodien som først ble spilt ikke har vært Sveits' nasjonalsang i det hele tatt!

- Det som ble spilt på Slottsplassen var «Oh, mein Heimatland». Men nei, denne er aldri blitt brukt som Sveits' nasjonalsang, får VG Nett opplyst fra en lattermild ambassadeansatt.

Ifølge sveitsisk fjernsyn var sangen som korpset spilte under den offisielle velkomstseremonien en av de andre kandidatene da Sveits valgte «Schweizerpsalm» til ny nasjonalsang i 1961.

Før dette brukte sveitserne melodien til den britiske nasjonalsangen, «God save the Queen» når de sang sin «Rufst Du, mein Vaterland».

Møter ministre

Etter seremonien på Slottsplassen, der alt gikk så veldig galt for korpset, gikk president Leuthard og hennes ektemann Roland Hausin til Slottet der Kongen og Dronningen bød på lunsj.

Korpset fikk en ny sjanse under kransenedleggelsen på Nasjonalmonumentet. Deretter gikk turen til en sveitsisk designutstilling på Norsk Design og Arkitektursenter.

I løpet av torsdag og fredag vil presidenten ha samtaler med blant andre stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap), nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) og statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Hva synes du? Diskuter saken i kommentarfeltet! Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Vi løfter ofte gode kommentarer øverst i diskusjonen! Trakassering og hat = utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansvarlig for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Vis kommentarer