Hovedinnhold

Fiskebåt senket av glassmaneter

Karl (73) og mannskapet måtte legge på svøm

RETT TIL BUNNS: Det gikk bare 15 minutter fra sjarken kantret til den sank til bunns. Dette bildet er tatt av maskinist Roy Mathisen om bord på «Geir Roger». Foto: Roy Mathisen
RETT TIL BUNNS: Det gikk bare 15 minutter fra sjarken kantret til den sank til bunns. Dette bildet er tatt av maskinist Roy Mathisen om bord på «Geir Roger». Foto: Roy Mathisen
TROMSØ (VG) Dette bildet er tatt minutter før Karl Juliussens (73) sjark «Alda» synker til bunns - på grunn av glassmaneter.

Denne saken handler om:

FAKTA

  • Glassmanet
  • Aurelia aurita, polyppdyrart i klassen stormaneter, Scyphozoa.
  • Stor, nesten vannklar manet, opptil 40 cm i diameter.
  • Neslecellene er svake; de brenner ikke på menneskehud, men de er sterke nok til å lamme organismene som maneten lever av, hovedsakelig mikroskopisk plankton, men også organisk materiale og små fisk
  • Lever i de fleste havområder og er vanlig langs norskekysten. Kalles også for vestlandsk kringlemanet.
  • Kilde: Store Norske Leksikon

Det var under seifiske i Altafjorden i forrige uke at dramaet utspant seg.

- Vi så et seiflak og kastet nota. Da vi dro inn, så vi at det var veldig mye glassmanet sammen med fisken. Vi prøvde å få ut så mye som mulig, men innblandingen ble etter hvert så stor at lasten oppførte seg som gelé, forteller Juliussen til VG.

I løpet av sekunder fikk den 35 fot store sjarken 90 graders slagside.

- Vi trengte ikke å hoppe på havet. Det var bare å legge på svøm. Vi fikk ikke tid til å ta på oss redningsutstyr eller sende nødmelding, forteller 73-åringen fra Kvalsund.

Mange og store

Hadde ikke skipper Tor Nilsen på «Geir Roger» fra Hammerfest ligget i nærheten, ville mannskapet på tre trolig omkommet.

- Vi kom til stedet etter ti minutter og fikk mannskapet opp av havet. Fire-fem minutter etter sank sjarken til bunns. De hadde englevakt, forteller Nilsen.

Hverken han eller Juliussen har sett så mye glassmanet i havet før. Fiskeridirektoratets regionkontor i Tromsø bekrefter at det er kommet inn rapporter fra både Troms og Finnmark.

- Det er kolossalt mye manet i havet. Og jeg har aldri sett dem så store før, sier Tor Nilsen.

Les også: Ferjeavganger stoppet av maneter

- Uhyggelig

Marinbiolog Jan Helge Fosså ved Havforskningsinstituttet har aldri før hørt om lignende forlis i Norge.

- Jeg vet om eksempler fra Japan, som ble invadert av kjempemaneter for noen år siden, der fiskebåter har forlist på samme måte. Det er litt uhyggelig, innrømmer Fosså.

Det siste året har det vært uvanlig mye manet langs norskekysten. Havforskerne melder også om økte forekomster av maneter rundt Svalbard.

- Jeg har selv dykket på Svalbard de siste 15 årene, og har observert en økning i forekomsten av brennmaneter, også helt i nord, forteller seniorforsker Haakon Hop ved Norsk Polarinstitutt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks