Hovedinnhold

Fagfolk er uenige om hvor sunn  oppdrettslaksen egentlig er

<p>STORINDUSTRI: Oppdrettslaksen har vært gjenstand for heftige debatter i mange år. Her fra lakseprodusenten Nordlaks fra Stokmarknes i Vesterålen.</p>

STORINDUSTRI: Oppdrettslaksen har vært gjenstand for heftige debatter i mange år. Her fra lakseprodusenten Nordlaks fra Stokmarknes i Vesterålen.

Foto: Terje Mortensen, VG
Professor mener villaks er mye sunnere. Forskningsdirektør er uenig.

Oppdrettslaksen har vært gjenstand for både heftige debatter og ulike forskninger de siste årene – fra forskere som har frarådet å spise oppdrettslaksen, til andre fagpersoner som mener det motsatte og forteller om alle fordelene ved denne laksen.

– Oppdrettslaks er mye bedre og sunnere enn en hamburger på McDonald’s, men det er veldig langt fra villaks, sier Harald Arnesen, professor ved senter for klinisk hjerteforskning på Oslo universitetssykehus Ullevål.

Har du lest denne?Så tett ligger oppdrettsanleggene i Norge 

Lave verdier

Han forteller at innholdet av sunne Omega 3 fettsyrer i oppdrettslaksen er blitt så lavt at fisken enkelt blir utkonkurrert av fiskearter som sild, makrell og tunfisk når det kommer til sunnhet.

Helsedirektoratets råd

–Inntak av fisk, fiskeoljer og lange flerumettede omega 3-fettsyrer (EPA, DHA) kan redusere risikoen for død av hjertesykdom

–Spis 300-540 gram ren fisk i uken

–Spis fisk 1-2 ganger i uken

–Minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild.

–Seks påleggsposjoner med fisk tilsvarer omtrent én middagsposjon

–Å bytte ut kjøtt med fisk vil ha en positiv effekt på kostholdets totale sammensetning ved at mettet fett erstattes med umettet fett.

(Helsedirektoratets tips baserer seg på samlet forskning over tid fra blant annet vitenskapskomiteen for mattrygghet)

Arnesen sier at hans forskergruppe i 2005 utførte en studie på hjertepasienter, hvor tre grupper bestående av 20 personer fikk oppdrettslaks med tre forskjellige typer fôr. De fikk 700 gram laks fordelt på fem porsjoner i uken, i seks uker.

– Blodet til hjertepasientene hadde fått identisk fettsyreprofil med det fisken var fôret med og det fiskefileten inneholdt. De ble altså hva de spiste og hva fisken hadde spist, sier seksjonsoverlegen.

– Du vil alltid kunne finne en bekymret forsker, sier Forskningsdirektør Ingvild Eide Graff fra Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES).

Hun er ikke enig i at oppdrettslaksen er mindre sunn enn sin ville slektning.

Hun forteller at det for ti år siden var dobbelt så mye marint Omega 3 i oppdrettslaks som det var i villaks, og at selv om nivået er betydelig lavere i dag fordi ressursnivået i verden har gjort at oppdretterne må bruke mer vegetabilsk olje i laksefôret, ligger mengden marint Omega 3 i oppdrettslaksen fortsatt bare litt under nivåene i villaksen.

<p>Ingvild Eide Graff, forskningsdirektør for trygg og sunn sjømat i NIFES.</p>

Ingvild Eide Graff, forskningsdirektør for trygg og sunn sjømat i NIFES.

Foto: NIFES

– Hvis du spiser oppdrettslaks én gang i uken, dekker dette kroppens behov for marint Omega 3 for nesten hele uken. Da snakker vi om forebygging av hjertekarsykdom for friske mennesker (EFSA). Dette betyr at oppdrettslaksen fortsatt er en av de beste kildene vi har til denne typen Omega 3, sier Graff.

Les også:Slik kan fremtidens lakseopdrett se ut

Ond spiral

Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbund er klar i sin dom:

– Det korte svaret på om oppdrettslaksen er friskmeldt er: Nei, nei, nei. Villfisken har mellom fem og syv prosent fett. Oppdrettslaksen på sin side har alt fra 14 til 34 prosent, og giftene sitter i fettet, sier Oddekalv.

Luseutbrudd:Ørret full av lus langs hele kysten

Han forteller at oppdrettsfisken i dag får plantestoffer som omtrent 70 prosent av fôret.

<p>Kurt Oddekalv, Norges Miljøvernforbund<br/></p>

Kurt Oddekalv, Norges Miljøvernforbund

Foto: Jan Petter Lynau, VG

– For å si det som det er, dette er møkkastoffer. Oppdrettsnæringen er en ond spiral. Lakseoppdrett er jo rett og slett en konsentrasjonsleir for fisken som skaper opphamstring av bakterier, virus og fiskesykdommer som lakselus.

VG skrev denne uken at all oppdrettsfisken i Lofoten er slaktet eller fjernet etter et stort utbrudd av den influensa-liknende sykdommen ILA.

Miljøtrussel

Leder for Greenpeace i Norge, Truls Gulowsen sier at oppdrettslaksen sett fra et miljøperspektiv er en stor trussel mot de ville bestandene av laks i mange områder.

– Oppdrettslaksen har en helt annen diett og leveforhold, og kan dra med seg sykdommer som lakselus over på villaksen.

Gulowsen forteller at antallet laks i en eneste mære kan være like mange som all villaksen som kommer inn til Norge i løpet av et år. Det er derfor ifølge han vanskelig å sammenlikne villaks og oppdrettslaks.

– Næringen har store oppgaver foran seg når det kommer til å få kontroll på rømming av oppdrettslaks og giftbruk. Dette er problemer de må ta på alvor i mye større grad enn de gjør i dag, sier Gulowsen til VG.

Les også:Fiskere advarer

Kommunikasjonsdirektør Are Kvistad i Sjømat Norge anbefaler at folk følger anbefalingene fra helsemyndigheter. På kritikken fra Oddekalv sier han følgende:

– Næringen forholder seg til det strenge regelverket vi har for matproduksjon. Ifølge helsemyndighetene er oppdrettslaksen ren og trygg mat. Etter hva jeg har forstått er ikke problemet at folk spiser for mye laks og annen sjømat, men heller for lite.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Har du en mening om denne saken? Vi løfter ofte opp de beste kommentarene! Du må bruke ditt egentlige navn, vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansv. for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks