Hovedinnhold

- Ikke et politisk spill

H, V og KrF med felles krisepakkeforslag - Frp fulgte med fra bakerste rad

SAMLET: Lars Sponheim, Erna Solberg og Dagfinn Høybråten sa at det var enkelt å bli enige med de gamle regjeringskollegaene. Foto: Scanpix
SAMLET: Lars Sponheim, Erna Solberg og Dagfinn Høybråten sa at det var enkelt å bli enige med de gamle regjeringskollegaene. Foto: Scanpix
STORTINGET (VG Nett) Høyre-leder Erna Solberg avviser at krisepakkeforslaget sammen med Venstre og KrF betyr at de tre partiene er de mest aktuelle regjeringspartnerne.

Denne saken handler om:

Høyre, Venstre og KrF la i dag frem et felles innspill til krisetiltak. Fremskrittspartiet var ikke invitert med i samarbeidet. Likevel avviser Solberg at det tre partiene er de mest naturlige regjeringspartnerne etter valget.

- Det var naturlig å samarbeide med de som var med på klimaforliket. Vi har registrert at Frp ikke har funnet det bryet verdt å komme med innspill. Vi fant det bryet verdt, sier Erna Solberg.

Les også:Jens etterlyser felles regjeringsalternativ

- Naturlige samarbeidspartier

Hun sier at man ikke må legge mer politisk spill i dette enn at de tre partiene foreslår en del tiltak sammen.

- Det er 24 timer siden vi hadde møte med regjeringen. Jeg er stolt over alt vi har fått til på denne tiden. Vi fant det ikke naturlig å utvide med Frp siden vi tre allerede hadde en miljøpakke sammen. Det var lettere å lage en felles liste oss imellom enn å gjøre det med Frp, sier hun.

- For oss er ikke dette en partipolitisk sak. Dette handler om krisen. Vi klamrer oss ikke til at alle fire partier skal sitte i regjering, men alle må bidra til en borgerlig regjering, sier hun.

Hva er ditt finansråd til regjeringen?Diskuter her!

- Politisk fellesskap

KrF-leder Dagfinn Høybråten var veldig fornøyd med at det er de gamle regjeringspartnerne som legger frem det felles innspillet.

- Fra KrFs side er dette et uttrykk for et politisk fellesskap fra klimaforliket, og fordi vi har samarbeidet om økonomiske tiltak før, sier han.

KRITISERER JAGLAND: Frps finanspolitiske talsmann Ulf Leirstein. Foto: Scanpix
KRITISERER JAGLAND: Frps finanspolitiske talsmann Ulf Leirstein. Foto: Scanpix

- Det at vi sitter her og er enige om viktige deler av den økonomiske politikken er et viktig signal, legger Høybråten til.

Allerede før møtet i går antydet han at det kunne være aktuelt med en felles tiltakspakke.

- Vi var på samme møte som Frp i går, og vi reagerte akkurat på samme måten da. Vi mente at vi fikk vite for lite. Men senere har vi reagert på en annen måte enn Frp. Vi har valgt å ta utfordringen og komme med innspill, sier KrF-lederen.

Også Venstre-leder Lars Sponheim smiler fornøyd der han sitter sammen med de tidligere regjeringskollegaene.

- Det var hyggelig å samarbeide om dette. Vi kjenner hverandre godt og vi kjenner hverandres smertegrense. Vi kan handle, og ikke bare forhandle. Vi hadde hatt noe å lære den sittende regjering, sier han.

Frp ville samarbeidet

Finanspolitisk talsmann Ulf Leirstein i Frp fulgte pressekonferansen fra en plass bakerst i salen. Han sier han kan underskrive på alle tiltakene som de tre andre opposisjonspartiene foreslår.

- Fremskrittspartiet er enig i alle punktene som står der. Vi ble ikke invitert, og det tar vi til etterretning. Hvis det hadde vært vilje til å samarbeide med oss, så ville vi gjerne ha snakket om dette, sier Leirstein til VG Nett.

Les også:Ikke felles finanskrav fra opposisjonen

To krav

De tre opposisjonspartiene sendte tidligere i dag sine forslag til finanstiltak til regjeringen.

- Vi har to hovedkrav til regjeringen: Vi må se noe igjen på bedriftsrettede tiltak, og vi må se igjen tiltak som bidrar til mer grønn økonomi i årene som kommer, sier Erna Solberg.

- Hvis det skal være troverdighet i statsministerens ord om at vi trekker sammen, så må vi se igjen dette når regjeringen legger frem sin tiltakspakke 26.januar, sier Dagfinn Høybråten.

Miljø og bedrifter

Tiltakene de foreslår går særlig på miljø og hjelp til kriserammede bedrifter. De tre partilederne la vekt på ulike deler av pakken.

Saken fortsetter under bildet.

TRE PARTIER: Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre markerer seg som regjeringsalternativ ved å legge fram felles finanstiltak. Foto: Scanpix
TRE PARTIER: Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre markerer seg som regjeringsalternativ ved å legge fram felles finanstiltak. Foto: Scanpix

- Vi forventer en grønn krisepakke som satser på energieffektivisering, omlegging til fornybar energi, kollektivtransport og miljørettet forskning, sier Høybråten.

Solberg fremste krav er at pakken skal inneholde tiltak som gir rask og direkte virkning for det private næringsliv. Høyre vil ha skattelettelser for bedriftene, men har ikke tallfestet hva kravene vil koste.

Sponheim viser spesielt til et forslag om å la bedriftene slippe å innbetale skatt for 2008 i fulle rater, men heller fase ut innbetalingene til statskassen over flere år. Et slikt konsolideringsfond vil gi bedriftene større armslag og dempe presset mot stadig større nedbemanning.

- 2008 var et fantastisk år for norske bedrifter. Bedriftene skal nå betale inn veldig mye skatt samtidig som de må nedbemanne. La oss bygge en bru mellom gode tider og dårlige tider ved å gi dem en utsettelse på skatten. Med dette forslaget gir vi regjeringen mulighet til å gå direkte i kjernen av krisen, sier Sponheim.

Frp med eget forslag

Selv om Frps Ulf Leirstein sier han er enig i tiltakene, så savner han enkelte tiltak.

- Blant annet vil vi gjøre noe med personbeskatningen. Det forundrer meg stort at Høyre ikke har med det, sier han til VG Nett.

- Dessuten synes jeg de er veldig vage på satsing på vei og jernbane, sier han.

Leirstein varsler at Frp vil legge frem sine egne forslag kommende uke. Det er for seint for regjeringens frist for innspill, som var i dag.

- Vi kommer til å presentere beløp hva vi mener er realistisk, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks