Hovedinnhold

Fugler kjemper for å overleve i kulda

TOTALT AVHENGIG AV FORING: Rødstrupen ser ut til å klare seg bra denne vinteren. Men det er bare fordi folk passer på å mate dem. Foto: Aftenposten
TOTALT AVHENGIG AV FORING: Rødstrupen ser ut til å klare seg bra denne vinteren. Men det er bare fordi folk passer på å mate dem. Foto: Aftenposten
(VG Nett) Flere eksperter ber folk bli med på matdugnad for å redde fuglene denne kalde vinteren.

Denne saken handler om:


- Poenget for en fugl med lav kroppsvekt, er å få i seg nok mat til å holde kroppstemperaturen oppe. Det er tilgangen til mat som avgjør om de overlever en kald vinter, sier Terje Kristiansen i Fuglevakta, som drives av Norsk ornitologisk forening.

Kristiansen har mottatt en strøm av telefoner fra folk som bekymrer seg for fuglene i Norge. Og folk bekymrer seg med god grunn.

Dødeligheten, spesielt blant småfugl innen spurvefamilien, er skyhøy.

- Av et kull på 10 kjøttmeiser vil flertallet være døde våren etter. Og dette skyldes nok i stor grad den norske vinteren, sier Magne Myklebust, redaktør for «Vår fuglefauna».

Mange fugler kan reddes med enkle grep.

Bekymret for svaner og ender

- Noen tenker kanskje at man må fortsette å fore fuglene hvis man først har begynt. De tenker at de ikke kan begynne fordi de skal reise vekk senere på vinteren. Dette er bare tull. Fuglene sitter ikke og ser på tomme matfat til de dør. De flyr videre til andre matfat, sier Terje Kristiansen.

Saken fortsetter under bildet.

MÅTTE REDDES: Denne svaneungen hadde rotet seg til Nydalen i Oslo, og ble reddet av Fuglehjelpen mandag. Svanen ble sluppet fri ved Aker Brygge. Foto: Fuglehjelpen
MÅTTE REDDES: Denne svaneungen hadde rotet seg til Nydalen i Oslo, og ble reddet av Fuglehjelpen mandag. Svanen ble sluppet fri ved Aker Brygge. Foto: Fuglehjelpen


I Oslo mottar Fuglehjelpen en rekke henvendelser fra folk som er spesielt bekymret for svaner og ender. De andre sjøfuglene har dratt ut i fjorden, hvor det ikke er is.

- Vi får mellom 15 og 20 telefoner hver dag. Den største bekymringen er fugler som er fastfrosset i isen. Men oftest er det bare fugler som hviler, sier Pelle Wickström i Fuglehjelpen.

Noen svaner er imidlertid uheldige og kan fryse fast. Men da skyldes det gjerne sykdom.

- Det er viktig at folk nå hjelper til. Det gjelder ikke bare svaner og ender, men småfugl også. Det er så lite som trengs for at de skal klare seg. Fugler har alltid 10-15 steder de kan dra for å få mat. Og de trenger bare noen smuler hver dag, sier Wickström til VG Nett.

SJEKK VÆR OG TEMPERATUR DER DU ER PÅ PENT.NO

Saken fortsetter under bildet.

TØFFE TIDER: En del svaner og ender har vanskelige overlevelsesforhold inne i byene nå. Foto: Scanpix
TØFFE TIDER: En del svaner og ender har vanskelige overlevelsesforhold inne i byene nå. Foto: Scanpix


Overrasket over rødstrupeøkning

I helgen administrerte Norsk ornitologisk forening en stor telling av hagefugler i hele Norge. Foreningen av fått inn rapport fra rundt 4000 hager i Norge, og det virker som om fugler flest er flinke til å overleve i kulden.

- Mange fugler dør hver vinter. Når man får ekstremkulde, som vi gjorde på nyåret, så øker dødstallene. Men ut fra tellingen ser det ut til å ha gått bedre enn ventet. Man skal ikke utelukke at utstrakt fóring i Norge redder tusenvis av fugleliv, sier organisasjonskonsulent Morten Ree i Norsk ornitologisk forening.

VGD:Diskutér dyr med andre VG Nett-lesere

Hagefugltellingen viser noen spennende tendenser. Blant annet er bestanden av grønnfink gått tilbake, etter at sykdom tok livet av mange. Men det kanskje mest overraskende er at mengden av rødstrupe virker å ha økt.

- Dette er egentlig en trekkfugl, som drar til de britiske øyer eller andre steder i Europa. Men med de milde vinterne vi har hatt, har flere valgt å overvintre. Vi tenkte at vi ville se en knekk i bestanden denne kalde vinteren, men så viser det seg at det har vært en svak økning. Denne arten er totalt avhengig av å bli foret, sier Morten Ree.

PS! I årets telling av hagefugler er det registrert 115 arter og drøyt 200 000 individer. Kjøttmeisen er mest utbredt, fulgt av gulspurv, blåmeis og gråspurv.

Se hele listen påfuglevennen.no(ekstern lenke)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks