Hovedinnhold

Fersk studie: - Mobiltelefoner er ansvarlig for bienes forsvinningsnummer

(VG Nett) Ingen vet hvorfor milliarder av bier dør, men ifølge den indiske studien er det stråling fra mobiltelefoner som tar livet av biene.

Denne saken handler om:

Tips oss

FAKTA: Colony Collapse Disorder


** Navnet på det mystiske problemet som påvirker bier over hele verden.

** I USA har over 30 prosent av bikubene forsvunnet de fire siste årene.

** Årsaken til biedøden er foreløpig ukjent.

** Norske fagfolk mener det vil være kritisk om Norge rammes på lik linje med USA.

Forskere ved Panjab-universitet mener at strålingen er en nøkkelfaktor i biemysteriet. Ifølge studiene forstyrrer dette bienes retningssans, og de anser dette som en medvirkende faktor til at bikuber over store deler av verden forsvinner.

Ifølge Veterinærinstituttet er det primært USA og land i Sør-Europa som er rammet av problemet. Nylig ble biemysteriet oppdaget i Danmark.

VGTV:Milliarder av bier dør og forsvinner

- Dronningen la færre egg

Forskerne har sammenlignet atferden og produktiviteten til bier i to forskjellige bikuber. I den ene bikuben ble biene utsatt for stråling fra mobiltelefoner i 15 minutter hver dag i tre måneder. Det ble ikke den andre bikuben.

Størrelsen på bikuben som ble utsatt for stråling, ble vesentlig mindre. Dronningen la færre egg og biene stoppet å produsere honning. I tillegg returnerte færre arbeidsbier til bikuben.

Økt bruk av elektronisk utstyr har ført til at samfunnet er blitt elektroforurenset. Bienes retningssant er blitt påvirket av dette, heter det i studien.

BAKGRUNN:Milliarder av bier dør på mystisk vis

- Oppspinn

Entomolog og toksikolog, Baard Johannessen, har ikke tiltro til undersøkelsens konklusjoner.

- Min oppfatning av mobiltelefon og effekt på bier er bare populære oppspinn. Hvorfor er det landbygda som rammes hardest? Tross alt er det der mobildekningen er lavest. I tykkeste Paris lever biene derimot i beste velgående på taket av operaen, sier han til VG Nett.

- OPPSPINN: Entomolog og toksikolog, Baard Johannessen, har ikke tiltro til undersøkelsens konklusjoner. Foto: Privat
- OPPSPINN: Entomolog og toksikolog, Baard Johannessen, har ikke tiltro til undersøkelsens konklusjoner. Foto: Privat


Han mener årsaken til dette er at franskmennene ikke bruker persistente innsektsmidler i parker og hager, mens i USA er dette tillatt for å skjerme mennesker mot krypende maur og andre insekter.

Johannessen er klar på at biedøden er menneskeskapt.

- Forskere i USA har intenst lett etter virus, sopp, midd, bakterier og amøber som smitteårsak. Dessverre finner de ikke årsaken. Det er rimelig å anta at ett eller flere plantevernmidler utløser den kollektive selvmordsatferden til biene, sier han.

- I USA ble det i 2004 for alvor tatt i bruk et svært effektivt insektmiddel mot termitter og maur, som er sosiale insekter i likhet med honningbier. I løpet av kort tid ble over en millioner av hus, hager og parker sprøytet. Det ble utdannet profesjonelle team som var autorisert til å anvende disse hypereffektive midlene. To år etter rapporterte man om at 30 prosent av honningbiene døde i USA.

(Saken fortsetter under bildet)

FORSVINNER: Biene forsvinner og birøktere fortviler. Foto: KameraOne Foto:
FORSVINNER: Biene forsvinner og birøktere fortviler. Foto: KameraOne Foto:

- Ikke rustet mot biedøden

Biemysteriet engster norske fagfolk. Norges Birøkterlag mener Norge mangler tilstrekkelig med midler og ressurser for å overvåke fenomenet.

- Situasjonen er spesielt kritisk i USA, og Norge kan stå i fare for å havne i en lignende situasjon om det ikke blir satt av penger til sykdomsovervåking. Nå er ikke Norge rustet mot biedøden, sier daglig leder i Norges Birøkterlag, Trond Gjessing, til VG Nett.

I USA har over 30 prosent av bikubene forsvunnet som følge av Colony Collapse Disorder. Det utgjør milliarder av bier, ifølge CNN.

Norge er ikke hardt rammet av fenomenet, men om den skulle treffe Norge, vil vi miste omtrent en tredjedel av maten vi spiser. Insektenes betydning er spesielt stor for produksjonen av frukt, bær og grønnsaker. Bienes forsvinningsnummer vil derfor kunne få store konsekvenser for mange av verdens avlinger.

SAMLESIDE:Les siste nytt om dyrene her!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks