Hovedinnhold

Butikksjefer går imot søndagsåpne butikker

SØNDAGSÅPENT: Hittil er det bare i julestria folk har kunnet handle på store butikker på søndager. Arkivfoto: SCANPIX
SØNDAGSÅPENT: Hittil er det bare i julestria folk har kunnet handle på store butikker på søndager. Arkivfoto: SCANPIX
Sju av ti butikksjefer er kritiske til de blå-blå sin plan om å tillate søndagsåpne butikker større enn Brustad-bua.

FAKTA DAGENS REGEL

  • Brustad-bua oppstod i 1997 etter at Arbeiderparti-regjeringen ved Sylvia Brustad la frem forslag til nye reguleringer av butikkers åpningstider.
  • Salg av daglig- og kioskvarer ble ikke omfattet av begrensingene i åpningstid som fulgte av loven, så lenge utsalgsstedene var under 100 kvadratmeter (150 m2 for bensinstasjoner). Disse små butikkene fikk kallenavnet «Brustad-bu».

Butikksjefene frykter søndagsåpne butikker vil ta fra dem fritid og gå ut over bedriftens inntjening, ifølge undersøkelsen Norsk Ledelsesbarometer fra organisasjonen Lederne.

Ledernes forbundsleder Jan Olav Brekke. Foto: LEDERNE
Ledernes forbundsleder Jan Olav Brekke. Foto: LEDERNE

- Ordningen må også, etter vår mening, være basert på frivillighet. Vi vet at mange er sterke motstandere av å måtte arbeide på søndager, sier ledernes forbundsleder Jan Olav Brekke.

Den blå-blå regjeringen vil ha åpne butikkdører syv dager i uken. Dette kom frem i et forslag i Sundvolden-erklæringen som ble lagt frem i går.

LES OGSÅ: Danske butikker blør etter søndagsåpning

- Betydelig merarbeid

- Hele 84 prosent av butikksjefene svarte at søndagsåpne butikker vil medføre betydelig merarbeid for dem. Fra før av er dette en gruppe som har et sterkt press på seg for å være tilgjengelig under store deler av butikkens åpningstid, og de jobber langt utover normale arbeidsuker, sier Stein Stugu ved De Facto kunnskapssenter for fagorganiserte, som gjennomfører barometeret.

Matvarekjedenes sentrale ledelse er også delt i sitt syn på søndagsåpent.

Negative

Hos ICA Norge, som driver lavpriskjeden Rimi og ICA-butikkene, blir den blåblå regjeringens søndagsforslag møtt med skepsis.

- Vi er litt lunkne til det. Det fører til at handelen blir spredd over flere dager, i stedet for at folk handler mer, sier Lise Mette Kjellberg, presseansvarlig i ICA Norge.

Kiwi-sjef Jan Paul Bjørkøy støtter seg til det Kjellberg i ICA Norge varsler om økt konkurranse og prisstigning.

- Hvis alle skal holde søndagsåpent, blir kundene fordelt på flere og kostnadene i bransjen vil øke.

Det samme spår administrerende direktør Torbjørn Skei i Trondos, som er Coops Trondheims-avdeling.

Rema 1000 vil åpne med en gang

Tom Kristiansen, administrerende direktør i Rema 1000 Norge, hevder derimot at det motsatte vil skje. Han mener det er på tide å endre reglene for åpningstider. Dagens ordning er utvannet, sier Kristiansen.

Rema 1000 vil åpne butikkene på søndager så fort de får klarsignal fra politisk hold.

- Vi tror at vi kommer til å øke omsetningen vår. Dette kommer til å gå på bekostning av de butikkene som har søndagsåpent i dag, sier Kristiansen til VG.

Gjelder også store butikker

Men undersøkelsen viser altså at nærmere 70 prosent av medlemmene i handelsbransjen mener altså at det er negativt at loven om søndagsåpne butikker liberaliseres.

Dersom Høyre og Fremskrittspartiet får det som de varslet i regjeringserklæringen, vil også butikker som er over 100 kvadratmeter store, få lov til å holde åpent på søndager.

- Det er viktig å få på plass et best mulig regelverk før søndagsåpne butikker blir tillatt, sier forbundsleder Jan Olav Brekke i Lederne.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks