Hovedinnhold

13-åring tilbudt Bieber-billetter mot seksuelle tjenester

Barnevakten: Snakk med barna om møte med fremmede i sosiale medier

LOKKES: Via profilen «Steffen» blir 13-åringen tilbudt Bieber-billetter i bytte mot seksuelle tjenester. Foto: FAKSIMILE FRA FACEBOOK Foto:
LOKKES: Via profilen «Steffen» blir 13-åringen tilbudt Bieber-billetter i bytte mot seksuelle tjenester. Foto: FAKSIMILE FRA FACEBOOK Foto:
(VG Nett) Norske Justin Bieber-fans er desperate etter billetter til artistens neste konsert i Norge. På Facebook tilbys ungjenter billetter i bytte mot seksuelle tjenester.

Tips oss

Fakta om grooming/barnelokking

  • Å bruke Internett til å bygge opp et tillitsforhold til barn, med den hensikt å utnytte dem seksuelt, kalles på engelsk (child) grooming.
  • På norsk kalles det barnelokking eller barnesjekking.
  • Barnelokkking er forbudt ifølge Straffelovens paragraf 201a.
  • Strafferammen er bøter eller fengsel inntil ett år.

Lørdag 14. juli oppretter en person som kaller seg «Steffen» en profil på Facebook. Like etter opprettelsen, opplyser han på sitt statusfelt at han har VIP-billetter til Justin Biebers kommende Norgeskonsert til salgs.

VIP-billettene inkluderer et møte med den amerikanske superstjernen.

Kort tid etter har «Steffen» 17 venner, alle ungjenter - og Bieberfans.

VG har valgt ikke å publisere hele navnet som personen hevder å ha.

HAR DU BILDER, VIDEO, TIPS ELLER INNSPILL?
2200@VG.NO || SMS/MMS til 2200 || 22000000

Tilbyr betaling med annet enn penger

En 13 år gammel jente la til «Steffen» som venn etter å ha blitt tipset om ham av en jevnaldrende som også er fan av tenåringsidolet.

«Steffen» godkjente venneforespørselen. I dialog med 13-åringen forteller han at billettene er verdt 6000 kroner, og kan kjøpes. Men betalingen «trenger ikke bare være penger da» skriver han.

«Sex?» spør jenta tilbake.

«Nei, ikke nødvendigvis, er ikke must det. Cam, bilder, klær, reiser, er åpen for det meste jeg» svarer «Steffen».

(Cam er en vanlig brukt forkortelse for nettkamera. Å strippe foran et nettkamera er en hyppig brukt seksuell tjeneste på Internett, journ.anm.)

Deretter logger han av og ber jenta møte han på Skype, som er et program som tilbyr videosamtaler og chat, dersom hun er interessert i å fortsette dialogen.

Sletter profilen

Noen dager senere tar storesøsteren til 13-åringen affære. Hun kontakter «Steffen» på Facebook og ber ham slette profilen sin, hvis ikke vil hun politianmelde ham.

Få dager senere er «Steffen» profil forsvunnet fra nettsamfunnet.

- Først ble jeg veldig sint, og følte at jeg måtte få kontakt med fyren og be ham forsvinne. Han var venn med 17 stykker på Facebook og alle så veldig unge ut. Deretter ba jeg søsteren min slette ham og si fra til alle venninne sine så ingen av dem ble lurt, forteller storesøsteren til VG Nett.

Familien vil nå anmelde forholdet til politiet.

TOK AFFÆRE: Da storesøsteren til 13-åringen tar kontakt med
TOK AFFÆRE: Da storesøsteren til 13-åringen tar kontakt med

- Jatt med og kontakt politiet

Merethe Clausen Moe, daglig leder i Barnevakten, som gir råd om barn i møte med digitale medier, er ikke overrasket over metoden.

- Dette er dessverre ikke noe nytt. Barn og spesielt jenter har fått tilbud om påfyll av kontantkort eller andre gaver tidligere, men ofte i mer anonyme chatteforum enn Facebook, sier hun.

IKKE NOE NYTT: Merethe Clausen Moe, daglig leder i Barnevakten, sier det dessverre ikke er noe nytt at barn og jenter tilbys materielle goder mot seksuelle tjenester over chatteforum på Internett. Foto: BARNEVAKTEN
IKKE NOE NYTT: Merethe Clausen Moe, daglig leder i Barnevakten, sier det dessverre ikke er noe nytt at barn og jenter tilbys materielle goder mot seksuelle tjenester over chatteforum på Internett. Foto: BARNEVAKTEN


- Hva bør jenter som opplever en slik situasjon gjøre?

- Man skal ikke oppgi sin adresse eller sitt telefonnummer. I noen tilfeller kan man jatte med, for at informasjon ikke blir slettet, og snarest kontakte politiet på tips.kripos.no, som er en døgnåpen tjeneste.

Clausen Moe understreker at det er foreldrenes oppgave å snakke med barna sine om hva som er lurt å gjøre i møte med fremmede på Internett.

Hun roser storesøsteren for å følge med sin søster og ta ansvar, men ville anbefalt henne å ikke be «Steffen» slette sin profil, ettersom det nå vil være vanskeligere for politiet å finne ut hvem vedkommende er.

Barnelokking

Kripos er velkjent med at voksne mennesker bygger opp et tillitsforhold til barn over Internett med den hensikt å utnytte dem seksuelt. Fenomenet kalles grooming, eller barnelokking, og er straffbart.

- Det man alltid bør gjøre, er å tipse oss ved å bruke den røde knappen på våre nettsider. Hvis politiet ikke blir klar over omfanget, er det vanskeligere å kartlegge hvem som står bak slike henvendelser via Internett, sier Leiv-Rune Gully, kommunikasjonsrådgiver i Kripos, til VG Nett.

- Verifiser hvem du snakker med

Gully anbefaler også personer som opplever å få lignende henvendelser til å forsøke å verifisere hvem de snakker med.

- Det kan man gjøre ved å be profilen skru på et webkamera og deretter be personen vise frem to fingre, så man vet det er en ekte person man ser, og ikke bare et bilde, sier han.

Gully forteller at andre ungjenter har blitt tilbudt roller i Hollywood-filmer, eller å bli tatt fotografert i kjente blader, i bytte mot nakenbilder, gjennom falske profiler på Facebook.

Kaos under Norges-besøk

Da Justin Bieber besøkte Norge i mai, var det fullstendig kaos med flere tusen jenter som jaget superstjernen gjennom byen.

Under og etter gratiskonserten ved Operaen ble minst 49 skadet og 19 sendt til sykehuset. Universal Music har i ettertid fått krass kritikk av Oslo kommune for håndteringen av situasjonen.

Justin Bieber kommer tilbake til Norge i april neste år.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks