Hovedinnhold

Test av tre robotstøvsugere

HØYEST SCORE: Samsungs Navibot SR8855 begeistret i testen. Foto: Ida Lindvall
HØYEST SCORE: Samsungs Navibot SR8855 begeistret i testen. Foto: Ida Lindvall
Nettstedet Hjem.no har testet tre robotstøvsugere som kan være aktuelle for deg som er på jakt etter en liten selvgående hushjelp. Men ikke forvent at de støvsuger like bra som deg.

Test av robotstøvsugere

- Hver støvsuger ble testet i en uke hjemme hos journalisten under vanlige hjemmeforhold. - Robotene ble vurdert utifra disse kriteriene: Selvstendighet Smidighet Støynivå Støvsugerevne Pris

De kan ikke gå i trapper, og de kommer ikke under lave sofaer. Men om du bor i en bolig som går over ett plan, kan en robotstøvsuger være til god hjelp.

Robotstøvsugere varierer i pris, og det finnes nå mange ulike modeller på markedet. De fleste koster en del mer enn vanlige støvsugere, men mange er villige til å betale litt ekstra for å komme hjem til et ferdig støvsuget hjem.

De tre robotene som vi har testet, stikker seg ut på forskjellige måter: iRobots Roomba 581 hadde størst sugeevne, Samsungs Navibot SR 8855 imponerte på selvstendighet og støynivå, mens EasyRobot har en pris som ligger på halvparten av de tidligere nevnte.

LES OGSÅ: Robotstøvsuger - Latskap eller genialt?

Best i test: Samsung Navibot SR8855
Pris kr. 4995

En lekker liten blå sak med digitalt touchdisplay som leveres med lade- og dokkingstasjon, fjernkontroll og to batteridrevne fyrtårn. Disse fungerer slik at Navibot styrer unna områder der du ikke ønsker at den skal gå inn, for eksempel i inngangen til andre rom.

ELEGANT OG SELVSTENDIG: Samsung Navibot SR8855 er noe av det beste robotstøvsugermarkedet kan by på i dag. Foto: Ida Lindvall
ELEGANT OG SELVSTENDIG: Samsung Navibot SR8855 er noe av det beste robotstøvsugermarkedet kan by på i dag. Foto: Ida Lindvall


Selvstendig
Navibot scorer aller høyest grunnet sin evne til å skanne rommet den er i før den begynner. Roboten er nemlig utstyrt med et kamera på toppen som tar bilder av rommet, og derfor vet den nøyaktig hvor den befinner seg til enhver tid. Dette gjør at Navibot støvsuger i et bestemt mønster hele tiden og gjør seg ferdig med en del av rommet før den beveger seg videre. Og det uten å lage noe bråk rundt verken hindringer eller vegger. Til og med gavene under treet lot den være i fred, og tepper var på ingen måte noen stor hindring.

Stille og behagelig
Støynivået var det heller ingenting å si på. Navibot summer mer enn den bråker og er den eneste av robotene du, etter vår mening, kan ha i bruk mens du selv sitter i sofaen og ser på TV. I tillegg kan du velge flere støvsugerprogrammer enten den skal ta alt den kommer over før batteriet tar slutt, eller bare konsentrere seg om ett sted. I tillegg finner den tilbake til ladestasjonen sin på egenhånd, til og med når den befinner seg i et helt annet rom. Kameraet den er utstyrt med gjør at Navibot fortsetter der den slapp når den går tom for batteri, enda en funksjon å bli begeistret over.

Dyr, men ikke perfekt
Men som alt annet er heller ikke denne feilfri. Dørkarmer var som regel ikke noen problem, men den etterlot seg gjerne litt støvdotter i spranget over, noe som altså ikke gjør den perfekt. Den er også den dyreste roboten i testen og dermed får ikke Samsung toppscore på sin Navibot SR8855. Allikevel gir den det aller beste helhetsinntrykket, og er uten tvil den mest intelligente av de tre testobjektene.

Ekstremt populær
Hjem.no får opplyst fra produksjef i Samsung Paal Anders Jansen at de knapt klarer å dekke etterspørselen etter roboten.
- Den er uhyre populær på tross av prisen, sier han.

LES OGSÅ: Robotstøvsugertesten: Samsung Navibot SR8855

Solid, med kraftig motor: iRobot Roomba 581
Pris kr. 4348

iRobots toppmodell Roomba 581 hadde vi høye forventninger til, spesielt siden iRobot er den mest anerkjente produsenten av støvsugerroboter i dag. Roomba er utstyrt med det samme utstyret som Navibot, men har hele tre fyrtårn inkludert.

USELVSTENDIG: Roomba 581 kunne gjerne hatt et mer intuitivt arbeidsmønster. Foto: Ida Lindvall
USELVSTENDIG: Roomba 581 kunne gjerne hatt et mer intuitivt arbeidsmønster. Foto: Ida Lindvall


Tar ALT
Roomba klarer fint å manøvrere seg rundt i rommet og er imponerende når det kommer til å plukke med seg alt på gulvet. Både støv, blader og papir blir enkelt sugd opp av Roomba, og den legger heller ikke igjen etterslep bak seg. Roomba sakker ned farten før den treffer veggen, og dermed unngår du også stygge merker.

Tilfeldig mønster
Når dette er sagt skulle vi ønske Roomba hadde utvist et mer intuitivt arbeidsmønster slik Navibot gjør. Roomba beveger seg nemlig ganske vilkårlig rundt i rommet i håp om å dekke over alt og er dermed skuffende lite treffsikker i forhold til hvor den allerede har vært. Flere ganger gikk den over dørkarmen mellom stuen og gangen uten å gjøre seg ferdig på ett område først. I tillegg hadde den en tendens til å sette seg fast halvveis over dørkarmen. Dermed risikerer du å finne en robot som ligger og kaver når du kommer hjem fra jobb, hvis du har stilt den inn på å støvsuge mens du er borte.

Dette problemet er selvsagt enkelt løst ved å sette opp fyrtårnene i døråpningene, da gjør den jobben kun i ett rom, og sannsynligheten er stor for at den får dekket over hele gulvet til slutt allikevel. Dessuten har den også flere programmer å velge mellom, og da kan du styre Roomba litt mer dit du vil ha den.

Lite diskret
Roombas støynivå var nok litt i overkant. Dersom du gjør andre ærend hjemme mens den jobber med gulvet betyr ikke dette så mye, men du hører litt for godt at den jobber hvis du har planlagt en stille og rolig kveld hjemme.

Konklusjon: En røver på å samle støv og skitt på gulvet, men mangel på selvstendighet, sammen med støynivået og den høye prisen kunne ikke gi Roomba 581 toppkarakter.

LES OGÅ: Robotstøvsugertesten: iRobot Roomba 581

Billigere, men bråkete: EasyRobot AS EasyRobot
Pris: Kr. 2190

Easyrobot er det nyeste tilskuddet på robotstøvsugerlisten og kommer først for salg i Norge i februar. Produsenten EasyRobot AS lanserer dette som sitt første produkt. Også denne er utstyrt med det samme som de ovennevnte, men har kun ett fyrtårn der vi helst skulle sett i hvert fall to.

SIST, MEN IKKE MINST: EasyRobot trenger fortsatt noen justeringer, men prisen er utrolig bra. Foto: Ida Lindvall
SIST, MEN IKKE MINST: EasyRobot trenger fortsatt noen justeringer, men prisen er utrolig bra. Foto: Ida Lindvall


Hakket mer selvstendig
Easyrobot er litt mer intuitiv enn Roomba, og ser ut til å følge et mer bestemt mønster. Allikevel er det en lang vei til Navibots selvstendighet, da den ikke gjør seg ferdig med ett område først. EasyRobot gjør også et halvhjertet forsøk på å komme seg over dørkarmer, men klarer det ikke, så dermed får den bare støvsuget i det rommet den har blitt plassert i. Det beste er å sette ut fyrtårnet slik at den ikke risikerer å bli sittende fast delvis over dørkarmen. På den måten klarer EasyRobot å gjøre en ganske bra jobb. Roboten er også utstyrt med et hendig håndtak på toppen slik at det er enkelt å flytte den dit du vil ha den.

Alt går inn, og noe kommer ut
Den støvsuger opp det den kjører over, men har du husdyr kan det fort feste seg mye hår i børstene og da slipper den fra seg støvdotter når den skal opp og ned fra tepper. Hjørner er heldigvis ikke noe problem, da den er utstyrt med en børste som virvler opp alt som ligger i krokene. Men verken denne, eller de to andre, er lave nok til å komme seg under sofaen der den ble testet, så det bør en være obs på hvis du har en lav sofa.

Unødvendig mye bråk
EasyRobots støynivå er ikke spesielt behagelig og dessverre har den en irriterende funksjon som gjør at den stopper og starter om hverandre når den treffer en hindring og skal bytte retning. Dermed kan det bli voldsomt slitsomt å ha den i gang hver gang du er hjemme. EasyRobot er også mye mindre forsiktig når den treffer vegger og andre hindringer så det kan skape unødvendig mye bråk. Heldigvis er den utstyrt med en front som presses inn når den treffer hindringen, så det er ingen fare for at den lager stygge merker på veggen.

Best på pris
Prisen på EasyRobot er akseptabel, og gir dermed høy score i forhold til Roomba og Navibot. Kraftig motor på tross av det litt lite robuste utseendet og den plukker opp stort sett det som trengs.

LES OGSÅ: Robotstøvsugertesten: EasyRobot

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Forbruker

Se neste 5 fra Forbruker