Hovedinnhold

Test av FiiO E11 oppladbar forsterker:

Gir bedre lyd i mobilen din

Lukk øynene og dans, eller len deg tilbake og nyt. E11 fyller øreklokkene dine med vellyd.

Denne saken handler om:

Kort sagt

dsad
+ Enkel å bruke
+ Meget bra lydgjengivelse
+ Tretrinns bassforsterker
+ Lav vekt
+ Kan tilpasses de fleste mobiler og headsett


dsad
- Ikke DAC
- Kort ledning
- Ikke Micro-USB
- Kan ikke lades under bruk

Er du ikke fornøyd med lyden i mobiltelefonen din? Da er dette muligens løsningen for deg.

Mobiltelefoner oppfører seg på ulikt vis når det kommer til lydgjengivelse til hodesett. Her er det mange faktorer som spiller inn, som hva slags musikk du spiller eller hvilket nivå det er på innspillingen. I tillegg har hodetelefonene eller øreklokkene, størrelse, utforming og kvalitet på elementene sitt å si. Noen øreplugger er lettdrevne, andre ikke.

FiiO E11 er en hodetelefonforsterker som kobles mellom mobiltelfonen og hodesettet ditt. Dermed kan du pumpe opp lyden mange hakk, og få det utbyttet av de dyre hodetelefonene dine som de fortjener.

Les også: Test av Starkey HF-2 - ørepluggene som garantert passer

Ultraportabel

FiiO E11 er oppladbar. Hvor lenge du kan spille avhenger av hvor høy utgangseffekt du bruker. Produsenten sier batteriet skal vare i opp til 10 timer, men vi liker å høre musikken, og får stort sett mellom 6 og 7 timer ut av batteriet. Målene på forsterkeren er 92,5 x 54,2 x 13,4 mm. Vekten er 65 gram, inkludert batteriet.

Forsterkeren kommer i en aluminiumsboks som gir god beskyttelse når du pakker forsterkeren med deg på reise.
Forsterkeren kommer i en aluminiumsboks som gir god beskyttelse når du pakker forsterkeren med deg på reise.

Selve forsterkeren er altså riktig så transportvennlig. Den leveres med en minijack-ledning (han-han) som forbinder den mot mobiltelefonen. Ledningen er bare 12 cm lang, så mobiltelefonen og forsterkeren havner i samme lomme. En gummistrikk følger med, om du virkelig vil at mobilen og forsterkeren skal være nære venner.

Vi har koblet forsterkeren til diverse mobiltelefoner og hodesett, og vi fant raskt ut at pengene ikke var bortkastet. Med E11 koblet mellom mobiltelefon og hodesett får du ikke bare mer lyd, du får også et større lydbilde. Dette er ikke en DAC (Digital Audio Converter), men en forsterker. At den har gain og bassforsterkning gjør at du i tillegg til å kjøre kraftigere lyd, også kan tilpasse lydbildet til utstyret du bruker.

Det er tre kontroller på enheten. Den ene er volumhjulet, som også er av/på-bryter. I tillegg har den en gain-knapp (høy eller lav), og en equalizer-knapp med tre trinn. Equalizeren er egentlig ikke noe annet enn en bassforsterker.

Gain-tasten velger du for å tilpasse utgangseffekten på forsterkeren til hodesettet du bruker. Prøv deg frem, og velg den innstillingen du synes gir det beste resultatet.

Overgår forventningene

Analog inngang og utgang. FiiO E11 er en forsterker, og ikke en DAC.
Analog inngang og utgang. FiiO E11 er en forsterker, og ikke en DAC.

Noe av det første vi merker oss når vi bruker forsterkeren er at det ikke er egenprodusert støy i den. Skrur vi den på uten at den er koblet til annet enn øreklokkene våre, så er det helt stille. Det vil si - skrur du på bassforsterkeren, så hører du en svak susing i øreklokkene. Susingen tiltar ikke i styrke når vi skrur opp volumet, og om vi samtidig setter på musikk klarer vi ikke lenger å høre suselyden.

Har du investert i gode øreklokker er denne forsterkeren et must. Vi synes lyden ble best når vi satte mobilens lydstyrke på rundt 75 prosent, før vi brukte forsterkeren til å komme opp i akseptabelt lydnivå. Skrur vi mobilen på full guffe, har signalet fra telefonen en tendens til å være ubalansert. Dårlig lyd inn i FiiO gir forsterket dårlig lyd ut. Riktig balansert mot telefonens utgangseffekt gir E11 et renere lydbilde med bedre stereoperspektiv. E11 yter bedre enn vi forventet, men så skal vi også medgi at vi i utgangspunktet var litt skeptiske til nytteverdien av forsterkeren.

Litt småplukk

Ladekabel for USB, men ingen egen lader. Minijack-kabel, gummistrikk og bruksanvisning. Det er hva du får med når du kjøper FiiO E11.
Ladekabel for USB, men ingen egen lader. Minijack-kabel, gummistrikk og bruksanvisning. Det er hva du får med når du kjøper FiiO E11.

Vi er svært fornøyd med E11, men stusser også over et par ting. FiiO har valgt mini-USB som ladekontakt, og ikke micro-USB, som nå er den vanligste ladepluggen på mobilladere. Vi synes også det er rart at vi ikke kan bruke forsterkeren med laderen tilkoblet.

Bruker du E11 i kombinasjon med mobiltelefon, så mister du eventuelle kontrollfunksjoner på øreplugg-kabelen. Du vil heller ikke kunne bruke mikrofonen som sitter på ledningen, fordi det ikke er noen gjennomgang for mikrofonlyd i forsterkeren.

Om du er glad i musikk er en slik forsterker midt i blinken. Lyden blir såpass mye bedre at du har glede av forsterkeren, enten du kjører billige PortaPro-øreklokker fra Koss, eller kostbare toppmodeller fra Sennheiser.

Når FiiO E11 ikke når helt til topps på poengskalaen, skyldes det forhold som ikke har noe med lyden å gjøre. Først og fremst taper den på at den ikke kan brukes mens den lades (da hadde den vært suveren også på skrivebordet), at minijack-ledningen er så kort, og at det ikke følger med noen lader i salgspaken.

Tips: Slik får du bedre lyd ut av mobilen din

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Har du en mening om denne saken? Vi løfter ofte opp de beste kommentarene! Du må bruke ditt egentlige navn, vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansv. for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi