Hovedinnhold

Supertynt tastatur-nettbrett

Med en tykkelse på bare 8 millimeter er nettbrettet 15 prosent tynnere enn iPad. (Foto: Archos)
Med en tykkelse på bare 8 millimeter er nettbrettet 15 prosent tynnere enn iPad. (Foto: Archos)
Archos 101 XS leveres med magnetisk tastatur og spiller "alle" medieformater.

Denne saken handler om:

Mange forbinder kanskje Archos mest med mediespillere, men de siste årene har selskapet også produsert nettbrett.

Nå er Archos klar med et 10,1-tommers Android 4-basert nettbrett med et medfølgende tastatur. Med en tykkelse på bare 8 millimeter, er Archos 101 XS ett av de desidert tynneste nettbrettene på markedet. Til sammenligning har iPad en tykkelse på 9,4 millimeter, mens Samsung Galaxy Note 10.1 er 8,9 millimeter tykt.

Archos 101 XS inngår i en ny serie med nettbrett som har fått navnet Archos Gen10 XS.

Når tastaturet ikke er i bruk fungerer det som beskyttelsesdeksel. (Foto: Archos)
Når tastaturet ikke er i bruk fungerer det som beskyttelsesdeksel. (Foto: Archos)

Nettbrett med tastatur er ingen ny idé, og vi har tidligere testet blant annet Asus Transformer Prime Infinity. Nettbrettet fra Archos skiller seg fra Asus-brettene ved at tastaturet er helt løst, og festes til selve nettbrettet ved hjelp av magneter. Når nettbrettet ikke er i bruk kan tastaturet legges over nettbrettskjermen og fungere som et beskyttelsesdeksel. Archos kaller løsningen for "Coverboard".

Ladestasjon

Nettbrettet festes til tastaturet ved hjelp av magneter og en magnetisk støtte. (Foto: Archos)
Nettbrettet festes til tastaturet ved hjelp av magneter og en magnetisk støtte. (Foto: Archos)

Tastaturet er 5 millimeter tykt, og er utstyrt med en liten holder på baksiden som støtter opp nettbrettet når du plasserer det i magnetsporet i tastaturet. Tastaturet har også tilkoblingskontakt for strøm, slik at det vil fungere som en ladestasjon for nettbrettet. Tastaturet har for øvrig også hurtigtaster for de mest brukte funksjonene i Android.

En fullversjon av OfficeSuite Pro 6 følger med, slik at du kan vise, opprette, redigere eller skrive ut dokumenter i Word-, Excel- og PowerPoint-format. OfficeSuite kan også brukes til å vise andre typer filer, som PDF-er.

Slik ser Archos 101 XS ut med tastaturdokkingen i bruk. (Foto: Archos)
Slik ser Archos 101 XS ut med tastaturdokkingen i bruk. (Foto: Archos)

Det vil bli laget ulike tastaturmodeller, også et tastatur som har nordiske taster. Men de nordiske tegnene vil ikke være plassert der vi er vant til på tastaturet, ifølge Jan Hvidberg hos Archos´ pr-byrå Hvidberg PR. Dette vil nok være et stort minus for mange, hvis hensikten er å bruke nettbrettet som en erstatning for bærbar PC.

Skal spille alt

Archos 101 XS benytter en Cortex A9-basert tokjerneprosessor på 1,5 GH, og kommer med en 10,1-tommers skjerm med oppløsning på 1280 x 800 punkter. Det kommer med 16 GB lagringsplass og vil også kunne utvides med MicroSD-kort opptil 64 GB.

(Foto: Archos)
(Foto: Archos)

Archos legger vekt på å tilby god støtte for avspilling av flest mulig medieformater. Det er jo nettopp som produsent av mediespillere Archos er mest kjent. Archos har laget sin egen Media Center-app som skal støtte avspilling av video i full HD, i alle aktuelle formater og kodeker. Du skal kunne dele musikk og video trådløst via hjemmenettverket, i tillegg til at nettbrettet også er utstyrt med HDMI.

Mediespilleren har en funksjon som kalles Video Carousel som viser videobiblioteket ditt på en oversiktlig måte, med automatisk nedlasting av cover.

Tilleggsutstyr

I forbindelse med den nye nettbrettserien har Archos også lansert flere typer tilleggsutstyr, som blant annet en høyttalerdokk, en dokkingstasjon med USB- og lydtilkoblinger, samt ulike bærevesker.

Nettbrettet kommer i salg i Norge i oktober, til en pris på rundt 3.000 kroner. Foreløpig er det i hovedsak nettbutikker som har Archos-produktene, men vi får opplyst fra Hvidberg PR at det jobbes nå med å få produktene ut også i fysiske butikker.

Les også: Test av Asus Transformer Pad Infinity
Les også: - Lager fire millioner iPad Mini i måneden

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Har du en mening om denne saken? Vi løfter ofte opp de beste kommentarene! Du må bruke ditt egentlige navn, vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansv. for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi