Hovedinnhold

Stor suksess for FiksGataMi

MELD FRA OM HULL OG FEIL: Dårlige veier, gjensatte kjøretøy, søppel eller behov for rengjøring? Fiksgatami.no gjør det enkelt for innbyggerne å innrapportere plagsomme småting som kommunene aldri tar seg tid til. (Foto: Istockphoto)
MELD FRA OM HULL OG FEIL: Dårlige veier, gjensatte kjøretøy, søppel eller behov for rengjøring? Fiksgatami.no gjør det enkelt for innbyggerne å innrapportere plagsomme småting som kommunene aldri tar seg tid til. (Foto: Istockphoto)
Dugnadsprosjektet har bidratt til at det offentlige har fikset 1.250 problemer i 273 kommuner på tre måneder.

Denne saken handler om:

Det landsomfattende dugnadsprosjektet FiksGataMi, et nettsted der innbyggerne kan rapportere feil og problemer i lokalmiljøet til det offentlige, har bidratt til å fikse 1250 små og store problemer siden lanseringen i mars.

Les også: Advarer mot voldsom vekst i likejacking på Facebook 

- Hull i veien er den store vinneren, og statistikken viser at to av tre innrapporterte saker handler om et veinett i forfall, forteller Christer Gundersen, ansvarlig for offentlig sektor i Friprogsenteret, til Computerworld.

Stort behov for en slik tjeneste

FiksGataMi er primært for rapportering av ting som er ødelagt, skadet, dumpet eller trenger å bli reparert, rengjort eller ryddet, og inkluderer for eksempel hull i veien, forlatte kjøretøy, gatelys som ikke virker, søppel, grafitti eller behov for rengjøring og brøyting.

Siden mars har 3700 innbyggere i 273 av landets kommuner bidratt med over 6.000 innrapporteringer via nettjenesten.

Les også: Google tillater massiv nedlasting av personlige data 

- Vi lagde FiksGataMi først og fremst for å se om innbyggerne opplevde et behov for en slik tjeneste, og vi har fått kontant svar om at det er det, sier Gundersen.

- Vi spør alle som har bidratt til innrapporteringen om dette er første gang de melder feil til det offentlige. 67 prosent av de spurte sier at dette er første gang, og vi har fått overveldende positive omtaler for en god tjeneste som er enkel og praktisk å bruke, forteller Gundersen.

Sender automatisk epost til rette instans

FiksGataMi dekker alle landets kommuner og brukerne av nettstedet kan rapportere og diskutere problemer de har funnet i sitt nærområde. Løsningen sender så en epost til lokale myndigheter, basert på den geografiske plasseringen av problemet etter at innbyggeren har markert på kart hvor problemet befinner seg.

- Slik blir kommunene gjort oppmerksom på hvor det er problemer som bør utbedres. Ikke bare kan innbyggere melde inn saker, de kan også melde når de er løst, hvis ikke kommunen eller etaten har gjort det selv, forteller Gundersen.

Les også: Nederlender fant 35 millioner Gmail-profiler 

Siden lanseringen har FiksGataMi fått utvidet funksjonalitet, med blant annet mulighet for å melde om problemer via en egen mobilapp for Android, eller laste opp bilder via bildetjenesten Flickr. I tillegg sender FiksGataMi nå veisaker også til Vegvesenet, slik at kommunene ikke trenger å sende saker videre.

FiksGataMi er opprettet etter initiativ fra foreningen NUUG, (Norwegian Unix User Group) og er utviklet med støtte fra Friprogsenteret og Departementenes Servicesenter, basert på fri programvare hentet fra en tilsvarende tjeneste i Storbritannia, mySociety.

Innbyggerne i kommunene Elverum, Farsund, Gausdal, Gjerdrum, Grue, Høylandet, Kongsvinger, Lavangen, Lillesand, Lom, Lyngdal, Lyngen, Marnardal, Oppdal, Risør, Roan, Røyrvik, Sogndal, Strand, Sør-Varanger, Tysfjord, Ørskog og Åmot kan være spesielt fornøyde. Der er absolutt alle FiksGataMi-problemrapporter eldre enn fire uker blitt fikset.

Du kan se en komplett oversikt over rapporterte saker og hvilke som er blitt utbedret og ikke på FiksGataMi her.

Les også: Hva er tastatursnarveien for å lukke et program i Windows? Vinn et hjemmekontor til 250.000 kroner! 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi