Hovedinnhold

- Netflix til Norge denne høsten

Foto: Netflix er en av mange som lar deg se film og tv på nettbrettet eller mobilen.
Foto: Netflix er en av mange som lar deg se film og tv på nettbrettet eller mobilen.
Den populære amerikanske streamingtjenesten kan komme i oktober.

Denne saken handler om:

Her til lands har vi ikke vært velsignet med alskens filmstreamingtjenester på samme måte som de har vært i USA, selv om det unektelig hat tatt seg opp den siste tiden.

En streamingtjeneste mange nordmenn har siklet etter lenge er Netflix, som er en av de mest populære "der borte" med over 20 millioner brukere.

LES OGSÅ: Filmleie på nett - her er de beste tjenestene 

- Spotify for film

Netflix' abonnementsmodell går ut på at kundene får strømmet filmer og tv-serier til en rekke type forskjellige enheter (tv-en, datamaskinen, nettbrettet, smartmobilen eller spillkonsollen) mot en fast månedspris på 7,99 dollar, i underkant av 50 kroner. NRKBeta skrev i fjor at Netflix er for film og tv hva Spotify er for musikk her i landet. Og vi vet alle hvor populær sistnevnte er.

Netflix etablerte seg i januar i år i Storbritannia og Irland, så de er allerede på plass i Europa. Og nå hevder Dagens Næringsliv i dagens papirutgave at den amerikanske tjenesten kommer til å lanseres i Norge og Norden til høsten, nærmere bestemt i oktober, ifølge DinSide.

Dagens Næringsliv har ikke fått noen offisiell bekreftelse fra Netflix, men siterer kilder som "ønsker å forbli anonyme" på at så er tilfellet. Kildene forteller at Netflix er i samtaler med norske rettighetshavere og produksjonsselskaper om en lansering, som vil skje i fjerde kvartal, det vil si fra oktober.

LES OGSÅ: Film på nettet tar over 

Netflix via omvei

Nordmenn har riktignok kunnet bruke Netflix i Norge, men da ved å bruke av en såkalt VPN-tjeneste som gjør at man fremstår som at man surfer med en amerikansk ip-adresse. Dette er en begrensning som er satt på grunn av kompliserte juridiske avtaler med amerikansk film- og tv-bransje som regulerer når film og tv-programmer kan gjøres tilgjengelig på internett.

Blant annet norske Apple TV-brukere benytter seg av denne muligheten, ettersom Netflix er en av de innebygde tjenestene i Apples tv-boks. Det hadde av flere årsaker vært greit å slippe å gå denne omveien.

LES OGSÅ: Slik lurer du Hollywood med VPN 

HBO er også på vei

Hvordan Netflix' tjeneste vil se ut når den lanseres her til lands, gjenstår å se. I Storbritannia er ikke utvalget like stort som i USA, så det vil det trolig ikke bli her heller. Det kan imidlertid bli aktuelt å få rettigheter til å vise nordiske suksesser som «Beck», «Broen» og ikke minst «Lilyhammer».

Det vil også være spenning knyttet opp mot når innhold vil bli gjort tilgjengelig. I beste fall er det gjort avtaler som gjør at også nyere film- og tv-programmer blir tilgjengelig uten alt for lang ventetid for oss nordmenn. I verste fall får vi en amputert tjeneste som bare tilbyr innhold av eldre dato.

I helgen meldte Dagens Næringsliv for øvrig også at den amerikanske tv-seriekongen HBO trolig også kommer til å lansere en kanal i Norge i løpet av året. Trolig vil også nettilbudet HBO Go, som går for å være en av Netflix' viktigste konkurrenter over atlanteren, være inkludert.

HBO står bak serier som «The Wire», «True Blood» og «Game of Thrones», som er store favoritter blant mange norske tv-serie-tittere.

LES TEST: Apple TV - vidunderboks med begrensninger 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi