Hovedinnhold

Facebook-overvåking avslørt

Logget av? Facebook sporer deg likevel.
Logget av? Facebook sporer deg likevel.
Facebook har avvist at de samler informasjon om brukernes surfevaner. Det viser seg at sporingen skjer likevel, også når brukerne ikke er logget på tjenesten.

VG følger

Facebooks annonsesystem Beacon samler informasjon om Facebook-brukeres surfevaner, selv når brukerne ikke er logget inn. Dette står i sterk motsetning til tidligere uttalelser fra nettsamfunnets talspersoner.

Det er Stefan Berteau, sikkerhetsforsker i Computer Associates (CA), som har dokumentert hvordan annonsesystemet Beacon trekker ut informasjon om hvilke nettsteder brukerne har oppsøkt. I denne bloggen forklarer han hvordan.

Fredag kveld, bare noen få timer etter at Facebook så ut til å ha avverget en overvåkingsskandale ved å love endringer i annonsesystemet, la han ut dokumentasjon om hvordan systemet overvåker Facebook-brukere, også når de ikke er logget inn på nettstedet.

Les her om hvordan du beskytter deg mot Facebooks sporing.

Før dette hadde Facebook avvist problemstillingen, som ble omtalt først på bloggen til Ben Googins.

Blankt avvist

Ifølge Berteau virker sporingen også om brukerne har valgt å ikke la Beacon publisere informasjon på Facebook om hvilke nettsteder de har vært på, og den virker også når brukerne er logget av Facebook.

I hans test ble tre scenarier med lagring av informasjon fra nettet forsøkt. I det første var han logget inn på Facebook, men svarte nei på spørsmålet om Facebook kunne publisere informasjonen på hans «feed». Andre gang ble informasjonen lagret etter utlogging , men i samme nettleser-økt. Tredje gang ble nettleseren lukket og startet opp igjen uten innlogging på Facebook, før informasjonen ble lagret.

Etter å ha undersøkt trafikkloggen på nettverket, oppdaget Berteau at informasjonen ble overført til Facebook i alle de tre tilfellene.

Dette er stikk i strid med hva Facebook selv hevder i sin første epost til Berteau: «Så lenge du er logget ut av Facebook, sendes ingen informasjon om hva du har gjort på andre nettsteder.

LES OGSÅ:Facebook selger deg

Facebook kom med en liknende benektelse på spørsmål fra avisen New York Times i forrige uke. Men Berteaus dokumentasjon viser altså at påstanden ikke holder vann.

- Dataene slettes

Beacon gir annonsørene muligheten til å markedsføre direkte mot brukerne på Facebook, ut fra deres surfevaner og hva de gjør på nettstedet. Ikke uventet har Beacon, og Facebook, møtt sterk kritikk fra personverngrupperinger.

Facebook red først av stormen ved la brukerne velge om Beacon skal få publisere informasjonen som samles inn. Men så viser det seg at det ikke hjelper brukerne å skjule slik informasjon fra Facebook.

I sin siste respons til CA-analysen hevder Facebooks representant at om en bruker klikker «nei takk» til at informasjon kan brukes av Beacon, blir dataene ikke brukt og slettet fra serverne. Det sendes data fra partner-nettsteder til Facebook også før Facebook har funnet ut om brukerne er logget på, men også disse datane slettes, hevder representanten fra Facebook.

SE VIDEO:Facebook avslører arbeidsgiveren

Dokumentasjonen fra Berteau sår sterk tvil om at dette er riktig.

Her kan du lese om hvordan du hindrer denne sporingen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Hva synes du? Diskuter saken i kommentarfeltet! Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Vi løfter ofte gode kommentarer øverst i diskusjonen! Trakassering og hat = utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansvarlig for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Vis kommentarer