Hovedinnhold

Test av 5 nettbrett: Kan noen utfordre iPad?

Det er ikke bare iPad der ute selv om det kan virke sånn. Nå vil alle være med å slakte gullkalven.

Denne saken handler om:

Nettbrett har blitt en suksess, og forklaringen på det er såre enkel: Du trenger ingen forkunnskaper for å bruke dem. Det operative ordet er enkelt og effektivt. Det er ikke en fullgod erstatning for en fullverdig datamaskin, men er du blant dem som stort sett bare surfer på nettet og skriver en e-post i ny og ne, kan et nettbrett være alt du trenger.

Et supplement til PC-en

Hovedsakelig er det enn så lenge et supplement til en datamaskin.

I all sin enkelhet er et nettbrett egnet til alle aldersgrupper helt uavhengig av forkunnskaper. Dette er konseptets store styrke. 3-4 åringer håndterer en iPad uten problemer, på samme måte er det en glimrende enhet for den eldre garde som ikke ønsker de kompliserte funksjonene som følger en bærbar eller stasjonær datamaskin.

Dette er kort sagt en enhet for alle, uten unntak.

Foreløpig er det kun to konkurrerende systemer i nettbrettmarkedet. Android og iOS. Alle konkurrentene til Apples iPad kjører foreløpig Android, og vi har samlet et knippe produkter for å se om de kan rive ned Apples iPad2 fra tronen.

Creative Ziio 10 - Skivebom


Dette er en litt annerledes enhet. Den er ikke rettet direkte inn som en konkurrent til Apples iPad.

Ziio er først og fremst rettet inn mot den musikkfrelste og har dermed en god del funksjoner for nettopp dette. Skjermen har en oppløsning på 1024 x 600 piksler. Det interessante er at mens de aller fleste går for berøringsfølsomme skjermer, har Creative valgt å holde seg til en trykkfølsom. Dette er en beslutning vi overhodet ikke begriper noe av. Skjermen er heller ikke av de beste. Den virker noe uklar og ved avspilling av film fungerer den rett og slett ikke spesielt godt. Den er også om mulig en enda større katastrofe enn Viewsonic i sollys.

Pris: ca 2.500 kr

+
Billig
Gode musikkapplikasjoner

-
Vanskelig i bruk
Dårlig skjerm
Gammel Android-versjon

Les full test av Creative Ziio 10 på Lyd & Bilde

LG Optimus Pad - 3D-padenLG spiller på Pad-betegnelsen for alt det den er verdt med Optimus Pad. Som har 3D-opptak!

Optimus Pad har en skjerm på 8,9 tommer i formatet 15:9 og en oppløsning på 1280 x 768, altså WXGA. Dette gjør den litt mindre enn de andre i denne testen, men det er såpass lite at det ikke er særlig merkbart. Vi har nevnt at den er utstyrt med to kameraer for 3D video. Den tar bilder med en oppløsning på 5 Mp. Bildekvaliteten er faktisk ganske god. Den har også et 2 Mp kamera i front til videosamtaler.

LG Optimus Pad er en enhet vi liker. Den er rask, skjermen er god og 3D-filming er en artig funksjon. Vårt inntrykk er positivt, men det mangler fremdeles litt før LG kommer opp i samme liga som iPad 2.

Pris: ca 7.300 kr

+
Rask
3D video
Android 3

-
Veldig dyr
Tung
Skjermen er ikke 3D
Litt plastaktig

Les full test av LG Optimus Pad på Lyd & Bilde

Viewsonic ViewPad 10s - Billig, men...Viewsonic er en av produsentene som har plukket opp Apples Pad-betegnelse i navnet i et håp om at dette skal hjelpe på gjenkjennelseseffekten.

Den versjonen vi testet var utstyrt med Android versjon 2.2. Det er en gammel versjon av Android, og ViewPad bærer preg av nettopp det. Versjon 3.0 er en langt mer nettbrett-tilpasset versjon og gjør et hvert nettbrett langt bedre i bruk.
Det oser ikke akkurat av kvalitet. På den positive siden har den både USB, HDMI og et MicoSD-spor som tilkoblingsalternativer. Skjermen er også noe for seg. Med en oppløsning på 1024 x 600 piksler er den ikke akkurat sylskarp. Innsynsvinkelen er heller ikke spesielt god, og tar du den ut i sollys er den en total katastrofe.

Pris: ca 3.500 kr

+
Billig

-
Mangler en del Google Apps
Forvirrende knapper
Tvilsom skjerm
Dårlig batterilevetid

Les full test av Viewsonic ViewPad 10s på Lyd & Bilde

Acer Iconia A500 - En reell utfordrerAcer A500 gir litt av samme kvalitetsfølelse som iPad, uten sammenlikning for øvrig.

Acer A500 er den beste av iPad-konkurrentene vi har testet her. Acer har funnet plass til både USB, HDMI og en microSD-port på denne enheten, og det gjør den åpen og svært mottagelig for data fra andre kilder i motsetning til iPad. Android-operativsystemet har likevel et stykke å gå før de når det samme brukervennlige nivået som Apple sitt iOS, selv om versjon 3 er et langt steg på veien,. A500 er en lekker enhet, men vekten på 760 gram blir i meste laget. Multimediastøtten er meget god, og hva tilkoblinger angår er den iPad overlegen. Likevel er det noe likt over alle Android-enhetene, og etter vår mening er det et stykke opp til iPad

Pris: ca 3.900 kr

+
Billig
Gode tilkoblinger
Rask

-
Ikke 3G
Tung

Les full test av Acer Iconia A500 på Lyd & Bilde

Apple iPad 2 - Beholder troneniPad 2 er ikke en revolusjon i forhold til den forrige, heller en evolusjon, og det er helt greit.

Det første man legger merke til med iPad 2 er at designet er endret bare marginalt. Hovedsakelig er den blitt tynnere enn forrige utgave, samt at den er blitt noe lettere.
iPad 2 har beholdt den fine 9,7 tommers skjermen og oppløsningen er den samme som før. Under panseret derimot har den fått en ny tokjerne prosessor samt en kraftigere grafikkmotor. Dette gir en langt bedre ytelse til flere ting, men du merker det spesielt på en del spill og en del surfing. iPad 2 er et glimrende nettbrett. Applikasjonsutvalget slår alt annet på markedet. I tillegg er den pen og ganske lekker, samtidig som den definitivt oser av kvalitet, i motsetning til en del av konkurrentene. Det er mulig konkurransen hardner til og konkurrentene begynner å ta innpå, men vi holder likevel en knapp på Apple iPad 2. Det er bare å håpe at konkurranse fører til en masse positiv utvikling både fra Apple og konkurrentene. Det er noe brukerne vil tjene stort på.

Pris: fra 3.890 - 6.490 kr avhengig av konfigurasjon

+
Meget godt brukergrensesnitt
God skjerm og god grafikk
Overlegen tilgang til Apps
Pen

-
Lukket system med få tilkoblinger
Elendig kamera

Les full test av Apple iPad2 på Lyd & Bilde

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi