Hovedinnhold

Sjekk ut nye Berlin

BERLIN (VG) Plutselig har både SAS og Norwegian startet direkte flyruter fra Gardermoen til den tyske hovedstaden. La VG inspirere deg til å sjekke ut nye, gamle Berlin.
BERLIN (VG) Plutselig har både SAS og Norwegian startet direkte flyruter fra Gardermoen til den tyske hovedstaden. La VG inspirere deg til å sjekke ut nye, gamle Berlin.
15 år etter murens fall er Berlin nærmere noen gang - og kanskje den mest spennende byen i Europa akkurat nå.
BERLINS NYE VANN: En av de siste attraksjonene i Berlin er akvariet i det ombygde Radisson SAS-hotellet, midt i hjertet av byen. I foajeen på hotellet er det nemlig et 25 meter høyt sylindrisk akvarium, med en millioner liter vann og 2500 eksotiske fisker - visstnok verdens største i sitt slag. Akvariet er laget i akrylglass og har en diameter på 11,5 meter. I midten av akvariet kjører to glassheiser opp og ned «gjennom» fiskestimene.

KUNSTNERNES BERLIN: Berlin er kunstnernes by. Riktignok er det også politikere her, men de passer egentlig ikke inn. Det kryr av norske kunstnere som har slått seg ned i byen. Du finner gallerier omtrent på hvert hjørne, og hvis du har lyst til å kjøpe noe med hjem, så er prisene ikke så ille. Kunstnerne er mange, kundene ikke like mange...

Årets store kunstbegivenhet er likevel besøket fra MoMA (Museum of Modern Art) i New York. Mer enn 250000 tyskere har allerede besøkt utstillingen i det nye nasjonalgalleriet (Potsdamer strasse 50). Utstillingen er åpen til 19. september. På nettet: www.das-moma-in-berlin.de.

Av Berlins utallige utstillingslokaler vil vi spesielt nevne det flotte Hamburger Bahnhof Museum (Invalidenstrasse 50-51).

BERLINS GRØNNE LUNGE: Berlins 3,5 millioner innbyggere har mange små grønne lunger de kan kose seg i. Det er også en stor grønn lunge, nemlig Tiergarten. Der kan du for eksempel leske strupen på den koselige uteserveringen Café am Neuen See (adr.: Lichtensteinallee, rett ved Spanias ambassade).

Tiergarten har sitt navn fra den tiden da denne delen av byen - nå midt i sentrum - var jaktområde for byens herskere. I snart 200 år har det vært park.

Du kan også slå to fluer i samme smekk ved å besøke dyreparken Zoologischer Garten rett ved siden av.

Og - ettersom du sitter på Café am Neuen See - er det bare et par hundre meter bort til det nordiske ambassadekomplekset i Rauchstrasse 1. Bygningen(e) har fått flere arkitekturpriser og kan gi mer grobunn for en debatt rundt middagsbordet.

UTEPILS-BERLIN: Prisen på øl er usedvanlig hyggelig i Berlin, og nå på våren og sommeren er det god grunn til å nyte brygget utendørs.

Det kryr av steder, et par av de hyggeligste ligger ved kanalen Flutgraben, akkurat der bydelene Kreuzberg og Treptow møtes. Du kan for eksempel gå på Freischwimmer (adr.: Vor dem Schlesischen Tor 2) eller Club der Visionäre (adr.: Am Flutgraben 2) og bare nyte livet.

UTELIV-BERLIN: Utelivet i Berlin er nesten grenseløst. Kampen om kundene er stor, og det gjør at prisene er lave.

Utestedene finner du overalt. Hvis du skal være veldig trendy, oppsøker du Simon-Dach-strasse (i Friedrichshain) der mange av de hotteste stedene ligger. 70-tallsstilen preger de nyeste utestedene både her og i andre deler av byen.

Stikk for eksempel innom Lee Harvey Oswald Bar i Grünbergstrasse 64, Astro Bar i Simon-Dach-strasse 40 eller 100 Wasser på naboadressen Simon-Dach-strasse 39.

Prenzlauer Berg er også et hyggelig sted for uteliv. Bare ta en taxi dit (taxi er veldig billig i Berlin) og velg blant et utall kafeer og klubber, for eksempel på Kathe Kollwitz Platz. Et viktig knutepunkt er Kulturbrauerei i Schönhauser Allee 36. Der kryr det av konserter og teater og partys og foredrag og gud vet hva.

BERLIN-MUREN: Ikke så mye står igjen av den gamle Berlin-muren, men hvis du drar til det såkalte East Side Gallery (Mühlenstrasse, Friedrichshain) er det her fortsatt 1300 meter av den en gang så forhatte, 3,60 meter høye muren. Her har kunstnere fått lov til å utfolde seg på den en gang grå muren, og mest kjent er bildet av Erich Honecker og Leonid Bresjnev som kysser hverandre.

Muren ble bygd i 1961 for å hindre at befolkningen i DDR flyktet til Vest-Berlin. Først i november 1989 måtte DDR-regimet gi tapt, muren ble borte og Berlin ble igjen én by.

Du kan også lære om muren (men risikerer å komme i turistkø) hvis du drar til Checkpoint Charlie-museet der grenseovergangen en gang lå. Adresse: Friedrichstr. 43-45.

BERLIN-MATEN: Tysk mat kan være en kraftanstrengelse, men hvis du tar en langhelg i Berlin, bør du ta minst en kveld på et skikkelig tysk sted.

Zur letzten Instanz er Berlins aller eldste kneipe, grunnlagt i 1621, og et hyggelig sted for middag eller lunsj. Adresse: Waisenstrasse 14-16, like ved Alexanderplatz, i det gamle øst.

Hvis du bor i det vestlige Berlin, kan du gå på Schildkröte i Kurfürstendamm 212 (hjørnet mot Uhlandsstrasse).

Et annet sted med wienerschnitzler store som tinntallerkener er Max und Moritz i Oranienstrasse 162 i Kreuzberg.

Guten Appetitt!

BERLIN-HANDEL: Euroene får ben å gå på i Berlin. Mye er billigere enn i Norge, og Berlin er også billigere enn mange andre tyske storbyer.

Hvis du bor i det gamle vest, er det bare å gå fra butikk til butikk på Kurfürstendamm. Varehuset Ka-De-We er fortsatt juvelen, alle shoppingelskeres mekka. Hvis du blir sliten av å handle, kan du bare ta heisen opp til toppetasjen, der matvareavdelingen ligger.

«Kudamm» har nærmest alt (hvis du titter opp fra handleposene får du også med deg den kjente Gedächtniskirche, kirken som ble bombet under krigen), men hvis du er interessert i det mer spesielle, kanskje designerbutikker, drar du over i det gamle øst og for eksempel til det hyggelige området rundt Hackische Markt i Mitte. Der er det også gode muligheter for å slappe av på hyggelige kafeer hvis du blir sliten i bena.

Quartier 206 med det franske magasinet Lafayette i Friedrichstrasse er en opplevelse, også for lommeboka.

TYRKERNES BERLIN: Det bor flere hundre tusen tyrkere i Berlin, og de setter selvfølgelig sitt preg på bylivet. Ikke minst gjelder det bydelen Kreuzberg, der du kan finne kebab-sjapper på hvert hjørne.

En döner kebab koster bare 20-25 kroner, og vi tør nesten garantere kvaliteten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise