Hovedinnhold

Hurtigruten til UNESCO-vernede Vega

Helgeland i «Himmelblå-rus»

KAJAKK-ELDORADO: Året rundt kan du padle kajakk blant holmer og skjær rundt de UNESCO-beskyttede Vega-øyene. Foto: DAG FONBÆK
KAJAKK-ELDORADO: Året rundt kan du padle kajakk blant holmer og skjær rundt de UNESCO-beskyttede Vega-øyene. Foto: DAG FONBÆK
(VG Nett) Vega-øyene får sommeranløp av Hurtigruten fra neste år. I småbåt skal sommerturistene skysses pent og forsiktig inn til det sårbare ærfugl-samfunnet.

Denne saken handler om:

- Sist sommer prøvde vi ut en slik Vega-utflukt mens Hurtigruten lå til kai i Sandnessjøen. Etter Vega-besøket tok vi igjen Hurtigrute-skipet i Brønnøysund, forklarer informasjonsdirektør Ragnar Norum om opplegget som var så vellykket at det kommende sommer blir fast innslag på Hurtigrutens utfluktsprogram.

Folkeeie

Helgelandskystens flotte, men sårbare Vega-øyer, beliggende utenfor Brønnøysund og ikke langt fra Torghatten, er for alvor blitt folkeeie gjennom TV-serien "Himmelblå" i NRK. Serien er tatt opp på Ylvingen - fiskerøya mellom Vega og fastlandet.

Men framfor alt er det Vega-øyenesw UNESCO-status som gjør øysamfunnet intereesant for Hurtigrutens passasjerer.

Besøker ærfuglmuseet

Under den 4 timer lange Vega-utflukten besøker turistene E-huset (ærfuglmuseet) på Nes, kikker innom stedets kystkafe og får høre om verdensarven med den unike kystkulturen og ærfuglbestanden på Vega.

- Planene er å bygge et eget verdensarvsenter på Nes, i tilknytning til de gamle sjøhusene der, forteller Sølvi
Kristoffersen på turistkontoret i Brønnøysund til VG Nett.

- Gledelig

Kristofffersen og Destinasjon Helgeland gleder seg over at Vega-utfluktene fra Hurtigruten blir permanent etter prøveperioden, og frykter ikke at pågangen av båtturister vil true det sårbare øymiljøet.

Øyhopping på herlige Helgelandskysten

- De svære Hurtigrute-skipene kan ikke legge til på Vega, så turistene skysses inn i småbåt, forklarer Kristoffersen.

"Himmelblå-rus"

Etter "Himmelblå"-suksessen vil man også gjøre et nummer av innspillingen på Ylvingen i det småbåten passerer på vei fra Vega til Brønnøysund, sier Kristoffersen, som medgir at de nyter "Himmelblå-rusen" og ønsker at den skal vare lenge.

Sykkeltur på Vega

MED HURTIGBÅT: Et godt nettverk av hurtigbåter og ferger (ruter på www.tts.no) tar deg ut til øyene Vega, Herøy, Dønna, Lovund og Rødøy. Og sykkelen, den tar du med på båten. Foto: Dag Fonbæk
MED HURTIGBÅT: Et godt nettverk av hurtigbåter og ferger (ruter på www.tts.no) tar deg ut til øyene Vega, Herøy, Dønna, Lovund og Rødøy. Og sykkelen, den tar du med på båten. Foto: Dag Fonbæk

Hurtigruten har på sin side lett etter en egnet utflukt på "Helgeland-dagen" - når skipene anløper Sandnessjøen og Brønnøysund på sydgående.

Turisme-pilot

- Nå har vi endelig funnet den, sier informasjonsdirektør Norum.

Vega er forøvrig en av fire norske destinasjoner som nylig ble utpekt til "pilot" i regjeringens reiselivsatsing på bærekraftig reiseliv. Sammen med Røros, Trysil og Lærskal skal UNESCO-beskyttede Vega utvikles til å bli et miljø-reisemål med økonomisk støtte og fagfolk-oppfølging fra bl.a. Innovasjon Norge.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise