Hovedinnhold

Hellstrøm mener Michelin nærmest blåser i Norden

KJENDISKOKK: Michelin-guiden skal selge bøker. I Norge selger man kanskje 50, i Asia en halv million. De satser derfor ikke på Norden, sier Eyvind Hellstrøm. Foto: Knut Erik Knudsen
KJENDISKOKK: Michelin-guiden skal selge bøker. I Norge selger man kanskje 50, i Asia en halv million. De satser derfor ikke på Norden, sier Eyvind Hellstrøm. Foto: Knut Erik Knudsen
Bare fire norske kjøkken er funnet verdige en stjerne i årets restaurant-guide.

Denne saken handler om:

- Michelin prioriterer ikke akkurat Skandinavia, sier Eyvind Hellstrøm.

Det er de fire Oslorestaurantene Le Canard, Statholdergaarden, Feinschmecker og Restaurant Oscarsgate som får stjernen - i år som i fjor.

LES OGSÅ: VG Reises beste restauranttips i Oslo 

Haga har frasagt seg sin stjerne etter å ha endret sitt konsept noe. Dermed er det ingen endringer i den norske prestisjetoppen.

- Det har noe med prosessen å gjøre. Inspektørene kommer kanskje til Oslo en gang i året. Årets stjerner er basert på fjorårets vurderinger. Noen av de nye er nok ikke vurdert. Men vi vil aldri få mange norske restauranter med stjerner i denne boken, sier stjernekokk Eyvind Hellstrøm, som tidligere har hatt to stjerner på Bagatelle.

- Hvorfor ikke?

- Blant annet fordi Michelin-guiden skal selges! I Norge selger man kanskje 50 eksemplarer. I Asia en halv million. Det er vanskelig for alle nordiske land. Michelin-guiden vil bare ha med restauranter i de store byene her, som Oslo, København, Stockholm og Helsinki. Steder utenfor Oslo blir ikke vurdert her i Norge, sier Hellstrøm.

LES OGSÅ: Slik er et måltid på verdens beste restaurant 

Krever mye

- Er det noen norske restauranter som burde vært med, eller hatt mer enn en stjerne ut fra din vurdering?

- Det er vanskelig å få to i Oslo. Det krever så mye at det nesten ikke er grobunn for det. Men en restaurant som Grefsenkollen kan kanskje komme med neste år. De har mange talenter både på kjøkkenet og blant servitørene, og de har også Norges fremste vinkelner i Robert Lee. Og Ylajali, Maemo og Carls har fått god omtale i aviser, sier Hellstrøm og legger til:

- Men man må huske på at Michelin-guiden lages for å fremme den franske spisekulturen. I Norge har vi verdens beste råvarer av fisk, skalldyr og vilt, men vi er en skinasjon med jegere som ikke har den franske spisekulturen, sier Hellstrøm.

LES OGSÅ: Verdens beste restaurant stenger. Sjefen skal ha pause 

MATANMELDER: Erik Fosnes Hansen. Foto: Magnar Kirknes
MATANMELDER: Erik Fosnes Hansen. Foto: Magnar Kirknes

Stoler på Michelin

VGs matanmelder Erik Fosnes Hansen mener Michelin-guiden gir en riktig beskrivelse av Oslos restaurantliv.

- Denne guidens inspektører er så kompetente at jeg stoler på deres vurderinger. Det eneste som overrasker meg en smule er at ikke Restaurant Oscarsgate får to stjerner. Personlig synes jeg den hadde fortjent det, sier VGs matanmelder Erik Fosnes Hansen.

- Er det ikke flere norske restauranter som kunne bli vurdert til en stjerne?

- Det er veldig mange gode restauranter i verden. Akkurat nå er jeg i Lyon i Frankrike. Bare her finnes det mange meget flotte og gode restauranter uten stjerner i denne guiden. De skal henge høyt, sier Fosnes Hansen.

To øvrige norske restauranter får betegnelsen Bib Gourmand, som er hakket under en stjerne og betyr at de har vellaget mat til gunstig pris. De to er Restaurant Eik og Oro Bar & Grill, beliggende i Oslo de også.

Følg VG Reise på Facebook 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise