Hovedinnhold

Slik lukeparkerer du med campingvogn

PRØV IGJEN! VGs journalist forsøker lukeparkering med campingvogn - men her ble vinkelen for slapp, gitt. Foto: CHRISTIAN WANGBERG.
PRØV IGJEN! VGs journalist forsøker lukeparkering med campingvogn - men her ble vinkelen for slapp, gitt. Foto: CHRISTIAN WANGBERG.
JESSHEIM (VG) Pass opp! Her prøver VGs reisejournalist å lukeparkere med campingvogn for første gang.

Denne saken handler om:

Campingvogntips før du kjører

  • Har du gyldig førerkort? Husk at førerkort klasse B bare gjelder for total vogntogvekt opp til 3500 kg. Sjekk også at vognen ikke er for tung for bilen.
  • Lær deg å laste vognen riktig. Tunge ting skal stå i midten, over hjulene. Tyngdepunktet skal være lavt. Det ideelle er at campingvognen hviler mot hengerfestet med en vekt på 75-80 kg.
  • Bruk ekstra speil hvis det er nødvendig - og det er det som regel.
  • Sjekk at vognen er i stand. Norsk Caravan Club samarbeider med trafikkstasjoner over hele landet om kostnadsfri sjekk av campingvogn eller bobil (gjelder for alle, ikke bare medlemmer).
  • Kilde: Atle Bahus, kjøreinstruktør i Norsk Caravan Club avdeling Øvre Romerike

Og bare for å røpe det med en gang: Det er noe ganske annet enn å lukeparkere med en Honda Civic.

Les også:Norges mest trendy feriefolk

- Det er veldig nyttig å kunne lukeparkere når du er på en campingplass, sier Per Hofseth, leder for Norsk Caravan Club avdeling Øvre Romerike.

Bli med og diskuter campingliv

- Du verden så mange ganger jeg har måttet rygge frem og tilbake noen steder. Og på en campingplass har du gjerne en del muntre tilskuere også. Da gjelder det å ikke bli for varm i toppen, smiler Hofseth.

Gratis kjørekurs

Selv om du har lov til å trekke en moderat campingvogn med vanlig førerkort klasse B, er det mye nytt å ta hensyn til for en førstereisgutt. Ildsjelene i Norsk Caravan Club tilbyr derfor gratis kjørekurs til alle sine medlemmer.

Har du spørsmål om campingferie? Spør vårt Reisepanel

Hvordan gikk det for VGs journalist? Dessverre for reportasjens underholdningsverdi gikk det faktisk ikke så gærent, skal vi tro karene i rød Caravan Club-genser.

Lukeparkeringen var den klart vanskeligste av de fire øvelsene. Det tok flere forsøk å få dette til sånn noenlunde - og jeg hadde vært sjanseløs uten fortløpende veiledning fra klubbens sindige instruktør Arne Bahus.

Trikset var å rygge inn i mye spissere vinkel enn jeg hadde trodd, og så svinge krapt, så hengeren begynte å peke utover igjen.

Med bil og vogn i skarp vinkel og hengerfestet inn over «fortauet», er du klar for sjarmøretappen: En kjapp korrigering fremover med rattet i motsatt retning - og vips, knekker hele vogntoget snorrett på plass.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise