Hovedinnhold

Jul året rundt

På Københavns triveligste kro serverer nissen flæskestegen

GLÆDELIG JUL: Fra juni til langt ut på høsten ifører krovert Johnny Hougaard seg julenissekostyme og serverer utenlandske turister tradisjonell dansk julemat på Københavner Cafeen i Badstustræde. Foto: JENS L. MØLLER, URBANAVIS DK
GLÆDELIG JUL: Fra juni til langt ut på høsten ifører krovert Johnny Hougaard seg julenissekostyme og serverer utenlandske turister tradisjonell dansk julemat på Københavner Cafeen i Badstustræde. Foto: JENS L. MØLLER, URBANAVIS DK
KØBENHAVN(VG)- Glææædelig jul!Meeerry Christmas!

Denne saken handler om:


Rett nok er Aalborg-snapsen stærk, men vi ser ikke feil; midt i september serverer julenissen«flæskesteg med surt og sprø svær» på Københavner Cafeen i Badstustræde.

Idet taklampene slokkes paraderer krovert-nisse Johnny Hougaard inn mellom spisebordene med blanke platter fylt med tradisjonell dansk julemat, pyntet med sprutende stjerneskudd...

Sprø svor

Amerikanerne hyler av begeistring og klapper som på et demokratisk nominasjonsmøte.

Så avsynges flerstemt «I wish you a merry Christmas» før yankeene setter tennene i den saltede, sprø svoren - byens beste.

Det er blitt en «gag» for krovert Johnny dette med julemand og besøk av utenlandske bussturister i sommerhalvåret, når besøket på populære Københavner Cafeen er litt labrere enn ellers i året.

- Vi holder det gående til ut i oktober. Så er det back to basic, sier Johnny (60) blidt.

Kroverten passer på å møte bussgjestene ute i gaten og håndhilse dem inn med ønsker om «merry Christmas and welcome to my home».

Kompaktkameraene går varme - mens Johnny svetter dobbeltsidig bak bomullsskjegget.

For varmt er det fra før i det vesle, intime krolokalet 30 meter fra Strøget. Så var det da også offentlig badstue der før myndighetene stengte stedet etter en syfilisepidemi på 1500-tallet.

Julenisse-gag

Det undrer oss at et så godt besøkt spisested som Københavner Cafeen må ty til julenisse-gag'er for å fylle opp ved bordene.

Det er da heller ikke nødvendig, bedyrer Johnny. Faktisk er det blitt mer enn en tradisjon.

Det var nettopp et par turistguider som i sin tid oppfordret den tidligere kapellmesteren til å finne på noe «sjov» for spisegjestene sine. Johnny hoppet i julenissekostymet og fikk øyeblikkelig respons.

Kroverten regnet med å arrangere «the danish Christmas party» i et års tid. Nå er det gått 13.

Innenfor drar Johnny av seg nisseskjegget, henger rødfrakken opp bak disken og heller rødvin ned i nissestrupen.

Så setter han på CD'en med gamle schlägere. Og i det Sammy Davis igjen plystrer i gang Mr. Bojangles, er julen definitivt over i Badstustræde.

Københavner Cafeen faller atter til ro, og det blir igjen mulig å be om påfyll av fadøl og mer persillesovs til vårt stegte flæsk.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise