Hovedinnhold

Anklager norsk turoperatør for svindel

Selskapet avviser alle anklager

ROUTE 66: For mange er det en drøm å kjøre motorsykkel langs den legendariske veien fra Chicago til Los Angeles. Foto: Inga Ragni Holst
ROUTE 66: For mange er det en drøm å kjøre motorsykkel langs den legendariske veien fra Chicago til Los Angeles. Foto: Inga Ragni Holst
(VG Nett) Både tidligere ansatte og kunder hevder Route 66 USA, som tar med norske motorsykkelentusiaster på roadtrip i USA, lurer sine kunder for penger.

Denne saken handler om:

FAKTA:

  • Route 66 USA tar med sine kunder på guidede roadtriper langs den gamle Route 66 mellom Chicago og Los Angeles.
  • De hevder de er verdens største turoperatør av sitt slag, med over 1000 kunder hvert år.
  • Selskapet må ikke forveksles med en annen norsk turoperatør med nesten samme navn, Route 66.

Det er nettstedet bike.no som skriver dette i dag. De sitter på flere dokumenter som omtaler en såkalt «Helge-metode», eller «Buffet-trikset». Blant dokumentene er det som skal være en arbeidsinstruks for selskapets guider. Dette dokumentet er signert av Helge Njå, som er en av selskapets hovedguider.

Bike.no har delt disse dokumentene med VG Nett.

Her beskrives hvordan guidene bør ta inn en stor sum penger fra alle deltagerne i starten på turene. Disse skal brukes til å dekke alle innganger og måltider på restauranter der det koster det samme for alle å spise.

«Da sparer vi masse tid. Du forteller også gruppa at når vi gjør det sånn, slepper vi mange steder kø og at flere steder får vi avslag på prisen. Når du sier dette, blar folk opp med en gang:)))», heter det videre.

Videre beskrives et konkret eksempel der guiden skal kjøpe billetter til en båttur.

«Hvis du betaler for alle sammen får du billettene for 14 dollar, mot normal pris som er 22 dollar. Da kan du jo ta litt provisjon her:-))) Jeg pleier å ta 19 dollar for hver billett, så blir deltakerne glade for å få rabatter:-)) Men pass på at ingen av deltakerne er med når du kjøper billetter. Si også fra om i billettluka at prisen ikke skal stå på billetten...».

«Intern info»

Eier og daglig leder i Norwegian Multimedia, som driver Route 66 USA, Arve Stallvik, nekter for at selskapet bruker en slik metode. Han hevder det hele er «ville forslag skrevet i fylla på et guidetreff som brainstorming».

- Det som hevdes er en arbeidsinstruks, har aldri vært satt ut som arbeidsinstrukt. 20 guider hadde mulighet til å skrive inn sine forslag på brainstorming for tre år siden, sier Stallvik til VG Nett.

Han bekrefter overfor Bike.no at guidene tar inn penger på forhånd for å unngå køer, men hevder at de ikke tar inn mer enn de faktisk bruker.

I en e-post fra mars 2010, som Stallvik skal ha sendt en som skulle begynne som guide for ham, står det likevel følgende:

«Lønn: Som guide i Chicago N.N. (VG Nett har fjernet navnet), får du muligheten til å kjøre "Helge-metoden" på 1000 mennesker. Vanlig pris på elvecuiset inni byen er 22 dollar. Helge kjøper for hele gruppa samlet og får hver billett for 14 dollar. Han sier at gruppa har fått rabatt og fått det for 20 i stedet foir 22 dollar. Da tjener du 6 dollar pr pers x 1000 = 6000 dollar = 36000 kroner NETTO som tilsvarer ca 65000 kr brutto. DETTE ER INTERN INFO som ikke skal ut til deltakerne
selvsagt.»

Artikkelen fortsetter under bildet.

GA UT BOK: I 2010 ga Route 66 USA ut bok om det de omtaler som verdens vakreste eventyr. Foto:
GA UT BOK: I 2010 ga Route 66 USA ut bok om det de omtaler som verdens vakreste eventyr. Foto:

Reagerer sterkt

Stallvik reagerer sterkt på at Bike.no har publisert saken, og at VG Nett refererer til den.

- Vi tar fullstendig avstand fra alle beskyldinger, og kan dokumentere at beskyldingene ikke er riktig. Problemet er at Bikes journalist ikke har vært interessert i å høre hva våre kilder har hatt å si. Dette er veldig alvorlige beskyldninger mot vårt firma, og vi går nå helt til toppps i rettsystemet for å få kjent disse uttalelsene døde og maktesløse.

Rettssak

Bike.no har snakket med en av de som deltok på en reise med Route 66 USA i fjor, Ole Gunnar Davidsen. Han forteller at alle deltagerne på turen ble bedt om å betale inn 240 dollar første dagen på turen. Davidsen sier det var flere på turen som syntes dette beløpet var veldig høyt. Derfor noterte de ned de faktiske utgiftene underveis. De kom frem til at totalbeløpet lå på rundt halvparten, 120 dollar, per person.

En annen av Route 66 USAs guider, John Bisgaard, hevder overfor motorsykkelnettstedet at praksisen var utbredt i de fire årene han jobbet for turoperatøren.

- Denne løsningen er noe alle guider er informert om på forhånd, og de er oppfordret om å si at det ikke er noe fortjeneste på det. I tillegg slipper også eieren unna høyere lønninger, siden guidene «tar inn» dette selv, sier Bisgaard.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GUIDE: John Bisgaard jobbet som guide for Route 66 USA i flere år. Foto: Privat
GUIDE: John Bisgaard jobbet som guide for Route 66 USA i flere år. Foto: Privat

Han er selv saksøkt av Arve Stallvik og Norwegian Multimedia gjennom sitt selskap Bisgaard Motor og mek AS, med beskyldninger om blant annet økonomisk underslag. Krangelen dem i mellom skal ha startet da Bisgaard ga beskjed om at han ville slutte å være guide for Route 66 USA.

- Han ønsket ikke at jeg skulle starte eget turopplegg, har Bisgaard sagt i et intervju med Ringerikes Blad.

En rettssak mellom de to er ventet å starte i mai.

- Bisgaard fikk sparken i vårt firma, og vi saksøker han nå for grovt underslag og tyveri. Vi ser frem til å møte Bisgaard i retten, sier Stallvik.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise