Hovedinnhold

VGs store badeguide til Kroatia

Finn ditt drømmested i de tusen øyers land

KROATIA (VG) Kroatia har over 6000 kilometer med kyst og så mange øyer at selv landets eget turistkontor går i surr. Det gir mange muligheter i sommerferien.

Denne saken handler om:

REISEFAKTA

  • HVORFOR: Kroatia har varmt vann og over 1000 øyer, og er fortsatt billigere enn landene som var vest for «jernteppet».
  • PASSER FOR: Alle som vil bade i ferien.
  • PASSER IKKE FOR: De mest matinteresserte. Kroatisk mat er som regel småkjedelig, selv om det fins unntak.
  • REISE DIT: Norwegian flyr direkte til Pula fra Gardermoen, og til Split og Dubrovnik fra Gardermoen, Trondheim, Bergen og Stavanger. Ryanair har direktefly mellom Zadar og Rygge. Du kan også fly med mellomlanding.
  • REISE TIL ØYENE: Jadrolinija har seilinger til de aller fleste bebodde øyene. Flest avganger er det fra knutepunktene Zadar, Split og Dubrovnik.
  • REISE RUNDT: På fastlandet og de største øyene kan det være kjekt med leiebil, ellers er det bedre å leie sykkel eller skuter på øya. I høysesongen må du leie bil tidlig, utleieselskapene blir utsolgt! Også båtleie er det best å fikse tidlig.
  • OVERNATTING: En rekke store campingplasser ligger langs kysten. Vil du ha fast tak over hodet, fins det både store og små hoteller i Kroatia, men det er også vanlig at private leier ut rom eller leiligheter. Det lokale turistkontoret har gjerne lister. Du kan bestille på forhånd via turistrådets hjemmeside: dk.croatia.hr
  • REISEPLANLEGGING: Både Lonely Planet og Rough Guides har reiseguider for Kroatia. Sistnevnte er best hvis du vil til mindre byer og øyer. Gyldendal, Vagabond og Aschehoug («Turen går til») har gitt ut guidebøker på norsk.

- Med sine 1244 øyer er landet et paradis for seilere, forteller kontorets brosjyre, før neste avsnitt slår fast at antallet er 1185.

47 av øyene er bebodde, 652 ubebodde, og i tillegg kommer 78 holmer og 389 skjær, alt ifølge samme brosjyre. Denne regnemåten gir summen 1166.

HAR DU ET REISETIPS FRA KROATIA? Legg det inn her!

Det kan egentlig være det samme. Det er uansett mange nok til at de fleste kan finne sin drømmeøy - og at du kan reise videre hvis du treffer på naboen.

Kroatia har partyøyer, dykkeøyer, familieøyer, fjelløyer og nakenøyer, øyer med gamle, venetianske landsbyer og øyer uten et hus. Du kan være helt alene eller legge deg til bruning ved siden av 5000 andre.

FINN DITT KROATISKE DRØMMESTED:
** KROATIA FOR FAMILIER
** KROATIA FOR PARTYLØVER
** KROATIA FOR DYKKERE
** KROATIA FOR NATURISTER
** KROATIA FOR EREMITTER
** KROATIA FOR BYELSKERE

Reise rundt

Du kommer deg dit med ferge eller hurtigbåt. Rederiet Jadrolinija har avganger til de aller, aller fleste bebodde flekker på draftet. Billig er det også. Eneste aber er at de store havnene, særlig i Zadar, er uoversiktlige og elendig merket.

BILDESPESIAL: Se bilder fra mange av stedene

Du må også belage deg på å dra innom byhavnene for å dra fra én øy til en annen. Alternativet er å bli med på en sightseeingbåt. De går fra Brac til Hvar, Solta eller Pakleni, og fra Hvar til Brac, Solta eller Pakleni. Hvis du er på et turiststed og det ligger et interessant sted tvers over sundet, kan du være ganske sikker på at det går en båt dit.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook! 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise