Hovedinnhold

Til fjells på sydentur

Norske Knut (74) merker turløyper på Gran Canaria

1813 M.O.H.: Roque Nublo står som et landemerke midt på øya. Fjellet var en gang hellig for kanarierne. Det går flere stier rundt fjelltoppen. Foto: Jørgen Braastad
1813 M.O.H.: Roque Nublo står som et landemerke midt på øya. Fjellet var en gang hellig for kanarierne. Det går flere stier rundt fjelltoppen. Foto: Jørgen Braastad
GRAN CANARIA (VG) Kom deg bort fra den døsige stranden og opplev skarp fjelluft på Gran Canaria. I 13 år har Knut Bjørnås (74) tråkket og merket stier for fotturister på øya.

Denne saken handler om:

FAKTA

  • Reisemål: Gran Canaria
  • Passer for: Alle aldrer, men velg løype etter kondisjon og utholdenhet.
  • Beste tidspunkt: Vinterhalvåret eller våren.
  • Verdt å vite: Selv om solen steker ved strendene, kan temperaturen synke ned mot null grader i fjellet. På øyas høyeste fjell, Pico de las Nieves (1949 m o.h.), hender det at det faller snø. Men går du på dagtid, holder det som regel å ha med en langermet genser.
  • Populære turområder: Roque Nublo (1813 m o.h.), Pico de las Nieves (1949 m o.h.), Gui Gui-stranden (øde/isolert strand på vestkysten av øya) og områdene Den norske klubben merker på sørspissen ved de populære turiststedene.
  • Vårt tips: Ta med nok drikke.
  • Turtips: Informasjon og kart kan fås hos turistkontorene på øya. Den norske klubben i Arguineguin kan også hjelpe med kart for stiene de har merket. Det finnes en rekke reisehåndbøker med beskrivelser av anbefalte turer til salgs i bokhandlere og tidsskriftbutikker over hele øya. De fleste er på engelsk eller tysk.
  • Tur med guide: En rekke firmaer arrangerer turer med guide, blant annet det skandinaviske firmaet Rocky Adventure, som holder til i Bahia Feliz. Spør på turistkontoret eller hos turoperatøren du reiser med.
- Jeg har gått mye i fjellet hjemme i Norge og så ingen grunn til å slutte med det da jeg flyttet ned hit, sier 74-åringen fra Bardufoss.

Flere steder på Gran Canaria er det mektig turterreng, som kan få selv en garvet norsk fjellgeit til å stønne fornøyd.

De fleste som lander på flyplassen i Las Palmas, blir slått av hvor karrig og tørt det ser ut. De mest populære turiststedene; Playa del Ingles, Arguineguin, Puerto Rico og Puerto de Mogan ligger alle på sørspissen av øya, der klimaet er tørt og stabilt.

Fuktigere

Men du trenger ikke gå langt opp fjellsiden før naturen skifter farge - fra gult til grønt. Her regner det oftere, og natteluften er fuktigere enn langs solkysten.

Det er 14 år siden Knut Bjørnås tok med seg kona og flyttet til Gran Canaria for å nyte pensjonistlivet i et behagelig klima. Nå tilbringer han seks måneder av året i turistbyen Puerto Rico.

Sammen med en gruppe i foreningen Den norske klubben, med hovedkvarter i byen Arguineguin, bruker de fritiden til å merke og tråkke opp løyper for fotturister på øya.

- Det er en fin måte å holde seg i form. Og så har vi det veldig moro når vi holder på også, forteller 74-åringen. I høysesongen, fra oktober til april, går den norske gruppen jevnlig gjennom rutene for å rake sand, rydde stein, sette varder og merke med piler. Etter den årlige vinterstormen er det mye å gjøre. Store stein hindrer stiene, og noen steder kan hele partier ha rast ut.

Men ifølge Bjørnås er det en takknemlig jobb - tilbakemeldingen fra turistene som bruker løypenettet er så bra at det er verdt strevet.

Drikk masse

Det finnes en rekke ulike turområder på Gran Canaria. Du kan gå i dagevis med ryggsekk og fjellsko, eller ta en time i joggesko og shorts om formiddagen for å slippe unna det verste maset på stranden. Uansett er det en viktig regel som gjelder: Ha med nok vann!

TUR-IST: Gran Canaria byr på flotte turmuligheter, men løypene blir ikke merket slik vi er vant med fra den norske fjellheimen. Det har Knut Bjørnås (74) gjort noe med. Foto: Jørgen Braastad
TUR-IST: Gran Canaria byr på flotte turmuligheter, men løypene blir ikke merket slik vi er vant med fra den norske fjellheimen. Det har Knut Bjørnås (74) gjort noe med. Foto: Jørgen Braastad
Løypene som Den norske klubben merker, er i hovedsak sør på øya nær turistområdene med mye tilreisende skandinaver. Stiene begynner blant de enorme leilighetskompleksene - og strekker seg inn på øya, der den eneste bebyggelsen er en og annen «finca» drevet av lokale bønder.

Men leier du bil, og ikke blir altfor uvel av hårnålsvinger, er det en god idé å ta turen lenger opp i fjellene som ligger midt på ferieøya.

Fra sørkysten tar det rundt en time å kjøre før du befinner deg midt i Gran Canarias mest høytliggende og majestetiske område, nær Roque Nublo (1813 moh.), som en gang var kanariernes hellige fjell.

Fjellturen rundt toppen Roque Nublo blir betegnet som et «must» for enhver turist som kommer til øya. Men til tross for at det er midt i den skandinaviske høysesongen: VG møtte ikke en eneste nordmann da vi tok turen til toppen. Bilveiene opp mot fjellene snor seg gjennom flere sjarmerende landsbyer, der den kanariske kulturen viser seg fra en helt annen side enn i de store turistmaskinene langs kysten. Det er svinger - og enda flere svinger. Men det er vel verdt turen.

Foruten de norske bidragene, er det dårlig med merking av turløyper på Gran Canaria. Du bør derfor ha med kart dersom du har planer om en ordentlig fjelltur, og ikke bare skal strekke på beina utenfor bilen.

MAGISK: En vandretur på Roque Nublo i ettermiddagssolen. Det tar kun en time å kjøre fra de populære turiststedene sør på øya, inn til de dramatiske kanariske fjellene. Foto: Jørgen Braastad
MAGISK: En vandretur på Roque Nublo i ettermiddagssolen. Det tar kun en time å kjøre fra de populære turiststedene sør på øya, inn til de dramatiske kanariske fjellene. Foto: Jørgen Braastad

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise