Hovedinnhold

Sjarmerende kulturby

En 10 meter høy edderkopp i stål vokter bredden av Nervion-elven. I bakgrunnen glitrer kunstpalasset Guggenheim i solen, og noen skritt unna driver duften av bacalao og stekte sardiner gjennom gatene.

Denne saken handler om:

For noen år siden var Bilbao en nedslitt, grå og forurenset industriby, med frustrerte arbeidsledige, en by som ingen turist besøkte frivillig. I dag er byen i Baskerland synonym med spennende kultur og god mat, høy sysselsetting og glade smil.
For noen år siden var Bilbao en nedslitt, grå og forurenset industriby, med frustrerte arbeidsledige, en by som ingen turist besøkte frivillig. I dag er byen i Baskerland synonym med spennende kultur og god mat, høy sysselsetting og glade smil.
Juvelen i Bilbaos krone er det titanbelagte Guggenheim-museet, eller «El Guggy» som det kalles på folkemunne. Eventyrlig og gigantisk, som et sølvskimrende besøk fra verdensrommet, ligger bygningen ved elven som renner gjennom Bilbao.

Den kneiser som et kulturelt krafttak i en spansk provins som i utgangspunktet ikke hadde en eneste krone å spandere på kultur. Men baskerne ville ut av skyggen, spanderte en milliard - og sikret seg den største kultursuksessen siden Operahuset i Sydney.

Utenfor museet står en gigantisk blomsteroppsats formet som en sittende hund. Blaserte bilbainere er etter hvert blitt like glad i bikkja som i museet, og sier med et smil at milliardbygget i titan og glass er «hundehuset».

På fire år har fem millioner mennesker besøkt Guggenheim-museet, og lagt igjen over 20 milliarder kroner i byen. Nå bygger bilbainerne som gale igjen: Ny havn og ny flyplass, ny T-bane og ny trikk - samt broer, parker og torg. Medgang skaper medgang ...

Kunst-mekka

Bilbao er blitt et kunst-Mekka i Spania. Like ved Guggenheim finner du Museo de Bellas Artes, med landets nest største samling av kunst, etter Prado i Madrid: El Greco og Goya, van Dyck og Rembrandt, Gauguin, Renoir og Rubens. Samt baskisk kunst på sitt beste

Og de som trodde at El Guggy ville «sluke» alt, og knuse konkurrentene, tok feil. For den generelle kunstinteressen er blomstret opp, og besøkene på samtlige museer i Bilbao har økt dramatisk.

Bilbao er blitt et eldorado for dristige arkitekter, med slanke fotgjengerbroer over elven, frekke, grønne trikker som ligner mer på romskip enn på rutegående kommunikasjonsmidler, og med en ny undergrunnsbane i glass, stål og betong. Noe som står i sterk kontrast til «Casco Viejo», gamlebyen.

Der barer og kafeer i brosteinsbelagte gater og trange smug byr på noen av Spanias beste smaksopplevelser. Sjømaten fra Biscayabukten er viden kjent, med retter som ansjos og røkt fisk, stekte sardiner og en endeløs rekke av bacalao-varianter som høydepunktene.

Fingermat

Noe serveres som tallerkenretter, andre som «pintxos» - eller fingermat. Praktiser «txikieo», gå fra bar til bar, og spis litt her og litt der. Det er latterlig billig for en nordmann. Og fingerdryppende godt. Bilbao er som skapt for en helgetur.

Flyturen ned er kort, «en knapp halvtime forbi Paris», som baskerne selv sier det. Prisene er moderate, tilbudene mange, og en rekke selskaper flyr til byen. Og byen er, som sagt, akkurat «passe stor» ...

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise