Hovedinnhold

På disse øyene er bilen forbudt

Øyhopping på Hvaler og Koster er enkelt og billig

HVALER/KOSTER (VG) Mange av de tøffeste og mest eksotiske stedene i verden er det ikke mulig å ta seg frem til med bil. De østre Hvaler-øyene og Koster, for eksempel.

Denne saken handler om:

Slik reiser du til øyene

 • Til Skjærhalden:
  Drøy halvannen times kjøring fra Oslo. Vrient å finne parkeringsplass nær fergen. Du kan også busse hit - direkte fra Oslo eller fra Fredrikstad.
 • Til Strömstad:
  Befinner du deg på Hvaler, tar du fergen Vesleø II fra Skjærhalden. Flott skjærgårdstur som tar 50 min. Til Strömstad kan du også kjøre bil eller buss (TimeEkspressen) på under to timer fra Oslo. Eller ta ferge fra Fredrikstad.
 • Til Hvaler-øyene:
  Ferge minst en gang i timen til Søndre Sandøy og som regel til Herføl. Færre avganger til Nordre Sandøy og Lauer. T/r-billett koster 110 kr. for voksne, 70 kr. for barn mellom 4 og 16 år. Med denne kan du reise hvor mye du vil mellom øyene - én dag.
 • Til Koster:
  Hyppige fergeavganger mellom Strömstad til Koster-øyene . Tur-retur koster 120 svenske kroner, skolebarn 70 SEK, barn under syv år gratis. Mellom de to Koster-øyene går en liten kabelferge i skytteltrafikk.

Så da sitter vi her, på dekket, og nyter utsikten og loffer oss frem mellom øyene på grensen mellom Norge og Sverige - midt inne i Norges og Sveriges nyeste nasjonalpark.

En av TV-seriene som de siste tiårene utvilsomt har gjort de største og mest varige inntrykk på nordmenn, er Astrid Lindgrens «Vi på Saltkråkan»: Tjorven, Båtsman, farbror Melker, svaberg, skjærgård, røde sjøboder, bading, bringebær og et totalt fravær av mas og kjas.

Det er slike ferier mange drømmer om. Og perlene finnes.

En drøy time sør for Oslo finner du et helt kobbel med idylliske ferieøyer der biler er strengt forbudt. Men der sykler og sandaler på smale grusveier er hjertelig velkomne. Vi er i grenseland hvor du kan hoppe rundt fra øy til øy.

Alle er knyttet sammen med forholdsvis rimelige ferger. På Hvaler-øyene: Nordre Sandøy, Søndre Sandøy og Herføl. På svensk side ligger rosinene i pølsa: De to Koster-øyene.

BILDESPESIAL: Se bilder fra Koster og Hvaler

Unikt miljø

- Dette er det nærmeste vi kommer Saltkråkan, smiler Terje Hvidsten (46) fra Sarpsborg.

Klokken er halv elleve på formiddagen, det braser i baconfett i stekepanna, kaffen og eggerøren er straks klare. Terje og kompisen Bjørn Kvarekval (48) har som vanlig tatt med døtrene til teltplassen på Nord-Koster, der de selv tilbragte hver eneste sommer som små.

- Det beste er at man ikke må være mangemillionær for å ta del i Nord-Koster. Her er det bare å slå opp teltet, ja, så har man på en måte hytte rett ved vannet. Miljøet her ute er jo ganske unikt, mener Bjørn, mens jentene gjør seg klar til en lang dag ved de langgrunne strendene.

Selv startet vi øyrundreisen på fergekaia på Skjærhalden, det største tettstedet på Hvaler, ved å løse tur/retur-billett på Hvaler-fergene. For 110 kroner per voksen, pluss 35 kroner for sykkel med sykkelvogn, kunne vi hoppe fra øy til øy så mye vi orket.

Flere dagsturer

- Det er stadig flere som kommer hit på dagsturer, men noen loffer rundt i flere dager, forteller fergefører Øyvind Gustavsen (58) mens han legger til land ved Søndre Sandøy, den største av de bilfrie øyene i Hvaler-skjærgården. Her bor det drøyt 60 fastboende. Pluss mange ferierende.

En av hytteeierne er statsminister Jens Stoltenberg.

På kaia Nedgården er det bare å ta tohjulingen fatt og i helt rolig tempo trille rundt på små grusveier gjennom småskog, forbi små åkerlapper og koselige småbruk og gamle småhus. Kursen kan du godt sette mot Stuevika - øyas flotteste badeplass for store og små - og ikke minst en liten og rimelig teltplass i skogkanten.

Stille og fredelig

- Dette er vår lille hemmelighet. Ikke skriv om dette stedet da, trygler Lars Øvregård (28) litt fleipete, før han kaster seg i vannet med snorkelmaske og svømmeføtter. Rett over sundet fra der han plasker rundt, ligger Sverige.

Dagen etter, tilbake på Skjærhalden, løser vi billett på «Vesleø II», fergen som bruker 50 minutter på å tøffe oss gjennom Hvaler-skjærgården til Sverige og Strömstad. Her blir det en fin time til bunkring av billig mat og drikke, før Koster-fergen tar oss videre til hovedmålet: Nord-Koster.

Å loffe slik - fra sted til sted, i disse omgivelsene, fra øy til øy, uten de helt store planene - gjør godt for høye skuldre.

Nord-Koster er imponerende, med sine små grusgater og på en måte en landsbyaktig struktur - med gatenavn, veikryss og veiskilt med det hele. Men altså: Ikke en eneste bil. Her er hyttene små, påbyggene moderate - selv sjøbodene brukes stort sett til det de egentlig er ment for: Fiske. Det merkes på lukten.

- Det er stillheten her på øya som jeg synes er magisk. Jeg får en veldig sterk ro over meg når jeg er her. Derfor er vi her seks uker, mer eller mindre, forteller teltturist Per Wångdahl (55) fra Trollhättan.

Kort om øyene:

Nordre Sandøy:
Perfekt for fotturer/dagsturer. Har rik natur. Mange fine badeplasser. Vrient med sykkel.

Søndre Sandøy:
Har 60 fastfastboende og flere småbruk. Øya er flat og har grusveier som egner seg for sykkelturer. Flere badeplasser, blant annet Stuevika, som også har et liten campingplass. Vertshus med levende musikk på sommeren.

Herføl:
Ligger kloss inntil svenskegrensen,15 fastboende. Herføl har flott natur og flere båt- og badeplasser. På marinaen er bryggerestaurant og kiosk. Og galleri. Egner seg best til fotturer.

Nord-Koster:
Idyllisk øy drøy halvtime med ferge fra Strömstad. Sjarmerende små hus og hytter, grusveier. Har campingplass som også leier ut små hytter. Flott og urørt natur. Nydelige strender.

Syd-Koster:
Denne flotte ferieøya er storebroen av alle de bilfrie øyene i området. 300 fastboende, flere pensjonater, gjestgiverier, butikker og restauranter. Øya er flat og har grusveier - og er et flott sted med sykkel. Gode badeplasser.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise