Hovedinnhold

Møllehotell i hellig by

Ukjent perle nær Spanias solkyst.

Denne saken handler om:

I år feirer vesle, spanske Caravaca at Paven har erklært byen hellig. Her kan turister bo hyggelig i en restaurert kornmølle fra 1500-tallet.
I år feirer vesle, spanske Caravaca at Paven har erklært byen hellig. Her kan turister bo hyggelig i en restaurert kornmølle fra 1500-tallet.
Årsaken til at Caravaca ble valgt av Paven, er at kirken her har en anerkjent bit av Jesu kors, en relikvie som opprinnelig skal ha tilhørt patriarken Robert av Jerusalem. De gamle spanske og muslimske landsbyene i opplandet fra Middelhavskysten er en reise verdt.

Det var slik vi kom over «El Molino del Rio» - eller elvemølla, på norsk. Etter tips dro vi på leting etter en mølle i en kløft oppe i fjellet, og fant Jan og Carmen og et vidunderlig fredelig sted. Her kan du jakte, fiske, rafte eller krepse og gå fjelltur. Mølla har seks leiligheter og ett dobbeltrom (28 senger).

- Vi ville vekke historien til live. Modernisere, men bevare, sier Carmen.

Fra 1500-tallet

Det tok noen år og mange ganger så mange penger som de hadde regnet med, før de åpnet for tre år siden. Men så står da mølla slik den engang gjorde da den ble bygd på 1500-tallet. Det var Jan som sa han ville bo ved elven. Mølla, som nærmest var en ruin på den tiden, ble brukt som sommersted av Carmens foreldre.

- Men jeg husker bestemors tid. Da var mølla som en markedsplass; folk kom med kornet sitt, solgte eller kjøpte dyr, hørte nytt, traff kjente og møtte nye mennesker, sier Carmen Alvarez Sandova. Hun er utdannet psykiater. Jan Helmèr er egentlig forretningsmann, men nå er begge «hotell-møllere» nesten på heltid.

- Dette skal ikke bli turistindustri, forsikrer Carmen, og Jan nikker. Restaureringen er gjort med nennsom hånd. I den gamle mølla finnes inskripsjoner som stammer fra romertiden, og i området rundt er det gjort bronsealderfunn.

Sval fjelluft

Selve kløften, en canyon gravd av elven Argos gjennom 135 millioner år, er stadig gjenstand for geologiske studier. Luften er frisk og sval, man føler seg lett privilegert og behagelig til mote i fjellandskapet. - Staten eier landet omkring, heldigvis. Her blir det ikke noe overraskende bygging, sier Carmen. Hun og ektemannen har hatt mange nordmenn på besøk allerede.

- Nordmenn er glade og positive. De liker å synge, drikke og hygge seg, forklarer hun. - De er som andalusiere, sier hun, ler hjertelig og ønsker oss alle velkommen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise