Hovedinnhold

Slik finner du

Italias beste iskrem

NAM! Matilde (5), innfødtFirenze-væring, nyter en fersk gelato på trappen til sjokolade- og isbutikken Vestri.
NAM! Matilde (5), innfødtFirenze-væring, nyter en fersk gelato på trappen til sjokolade- og isbutikken Vestri.
FIRENZE (VG) Vinsmaking i Toscana er selve klisjeen. Men det du virkelig bør smake i Toscanas hovedstad, er iskremen.

Denne saken handler om:

Italiensk gelato på et familiedrevet gelaterie i Firenze er noe ganske annet enn en slapp kroneis fra Rema.

Les VGs byguide for Firenze

Her er et gelato-lynkurs:

* Se etter skilt med ordene produzione propria. Det betyr at isen er butikkens egen produksjon, og ikke industrifremstilt.

FRISTENDE: Ikke bare Vestri tilbyr fristende is. Standard prosedyre er at du betaler for størrelsen på pappbegeret, og velger selv hvilke smaker du vil ha oppi.
FRISTENDE: Ikke bare Vestri tilbyr fristende is. Standard prosedyre er at du betaler for størrelsen på pappbegeret, og velger selv hvilke smaker du vil ha oppi.

* Pistasjisen gir deg en god indikasjon på om butikken benytter kunstige tilsetninger. Ordentlig pistasjis er gråaktig, ikke neongrønn slik vi er vant til. Hvis pistasjisen er naturlig, kan du regne med at de andre smakene også er det.

* Prøv å begrense deg til to smaker av gangen.

* Til slutt må du ikke la deg skremme om isen er gjemt i stålbeholdere med lokk, slik at du ikke kan se den. Tvert imot: Her gjemmer kanskje den aller beste isen seg.

Les også:10 storbyer med shopping og strandliv

Artikkelen fortsetter under bildet.

GAMMELDAGS ISDISK: Gelato-sjef Leonardo Vestri spar frem sesongens delikatesser fra de lukkede stålbeholderne.
GAMMELDAGS ISDISK: Gelato-sjef Leonardo Vestri spar frem sesongens delikatesser fra de lukkede stålbeholderne.

- Hemmeligheten er å lage iskremen helt uten kjemiske tilsetninger, forteller Leonardo Vestri, tredje generasjons sjokolade- og ismaker.

Hos Vestri er all isen laget på bakrommet samme dag.

DAGSFERSK: Iskremen hos Vestri lages fra bunnen av hver morgen.
DAGSFERSK: Iskremen hos Vestri lages fra bunnen av hver morgen.

Og du finner ikke jordbæris i mars.

- Det er ikke jordbærsesong nå. Vi foretrekker ferske råvarer. Derfor varierer utvalget i løpet av året. Jordbærisen kommer i mai, forteller Vestri.

Hasselnøtt- og pistasj-isen lages av lokale nøtter.

Og sjokoladeisen - hold deg fast! - lages av kakaobønner fra Vestri-familiens egen lille plantasje i Den dominikanske republikk.

- Faren min kjøpte åtte hektar for å være sikker på kvaliteten, forteller Vestri.

Felles for de beste gelateriene er at de er lette å gå forbi hvis du ikke har merket deg adressen på forhånd. Butikkene ser ikke alltid så spennende ut fra utsiden. Noen av dem er så små at du må ta med deg isen ut og spise på en benk.

Hos Vestri kan du ikke engang se isen utstilt.

- Den holder seg bedre når den ikke utsettes for lys, forklarer Leonardo Vestri.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise