Hovedinnhold

Europa i Afrika

En drøy halvtime med båt fra Costa del Sol, og du er i en by som er marokkansk, spansk, jødisk og indisk i ett.

Denne saken handler om:

Det oser historie av Ceuta, en rundt 20 kvadratmeter stor spansk enklave på den marokkanske middelhavskysten. Ferierer du på den spanske solkysten, er en avstikker til Ceuta en annerledes opplevelse. Båtturen tar 40 minutter.
Det oser historie av Ceuta, en rundt 20 kvadratmeter stor spansk enklave på den marokkanske middelhavskysten. Ferierer du på den spanske solkysten, er en avstikker til Ceuta en annerledes opplevelse. Båtturen tar 40 minutter.
Handlelystne kan gjøre et kupp i Ceuta. Den delvis selvstyrte enklaven har nemlig et momsfritak som gjør at man kan kjøpe blant annet gull, smykker, alkohol og klær 16 prosent billigere enn på det spanske fastlandet. Som turistmål er vel Ceuta, som har vært på spanske hender siden 1580, best egnet for voksne med historisk og kulturell interesse.

Her kan du se Murallas Reales, festningen ved havnen som ble påbegynt av romerne 300-400 e. kr., og bygd ut da spanjoler og portugisere eide Ceuta sammen på 1500-tallet. Murallas Reales ligger på spissen av byen ut mot havet, og avskjærer det afrikanske fastlandet. Inne i borgen er det nå bygd museum.

Francos fotavtrykk

Også en rekke andre kulturelle severdigheter er verdt et besøk. På en høyde over byen kan du se inn i Marokko.

Utenfor et nå nedlagt kapell skal Franco ha holdt kontroll over den spanske borgerkrigen. En statue med fotavtrykkene hans er satt opp til minne om den tidligere diktatoren. Fra Monte Hacho, den andre høyden i Ceuta, er det nydelig utsikt over Gibraltarstredet. Her ligger en borg fra 1200-tallet som vitner om Ceutas strategiske betydning opp gjennom århundrene.

Langs hovedgaten Paseo de Revellin ligger de fleste butikkene og et stort ferskvaremarked. I motsetning til på Costa del Sol finnes foreløpig ingen store kjøpesentre, men Ceutas første varehus (Parque de Ceuta) er under bygging og skal stå klart i løpet av året. Også et stort museum om arven fra romerne og et teater er under bygging.

Som turist merker man at Ceuta ikke har så lang erfaring i å tilrettelegge tilbudet til besøkende. Det finnes ingen guidede turbusser. Skal du ta deg frem, kan du enten leie drosje til 14 euro i timen eller kontakte det offisielle turistkontoret, som samarbeider med reisebyråer.

Byen regnes som relativt trygg på dagtid, men det er problemer både med narkotikatrafikk og illegal innvandring fra Marokko. Du bør styre unna dem som oppsøker deg i havnen og tilbyr transport og personlig guiding.

Marokkanske grensen

Det tar cirka et par timer å kjøre rundt byen, som har den marokkanske grensen rundt fire kilometer fra havnen. Om sommeren kan du blant annet leie dykkerutstyr eller oppsøke en av Ceutas strender. Den største stranden heter Chorrillo; dit valfarter lokalbefolkningen om sommeren.

Drar du til Ceuta, er et besøk i moskeene, synagogene og kirkene å anbefale. Særlig vakker er kirken Iglesia de Africa, som ligger rett ved hovedgaten. Nattetilbudet er ikke all verden, men ett sted er verdt et besøk: Parque maritimo de Mediterraneo. Her ligger Ceutas internasjonale casino i en borg, omgitt av restauranter, diskoteker og flere svømmebasseng.

Spennvidden på Ceuta fikk for øvrig VGs utsendte oppleve allerede da vi kom til båthavnen. I den største butikken på fergeterminalen, midt blant ulike whiskysorter og suvenirartikler, stod et velkjent syn i glassmonteren: Stabburets gule makrellboks.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise