Hovedinnhold

Lufthansa tar av med billigselskap

TAR GREP: Lufthansa tar opp kampen og går på på vingene med et nytt billigkonsept. Foto: AFP.
TAR GREP: Lufthansa tar opp kampen og går på på vingene med et nytt billigkonsept. Foto: AFP.
BERLIN (VG) Lufthansa flyr i motvind i Europa. Fra januar sender den tyske flygiganten et nytt lavprisselskap på vingene. Flere ruter fra Norge vil bli berørt.

Det nye billigkonseptet for europeiske ruter skal samordnes med datterselskapet Germanwings og ha hovedkontor i Köln.

Selskapet, som foreløpig ikke har fått noe navn, skal operere alle Lufthansas Europa-flyginger utenom de to knutepunktene Frankfurt og München.

Intern uro
Samtidig kan den ferske beslutningen føre til at den allerede betente situasjonen mellom ledelsen i Europas største flyselskap og de ansatte tilspisser seg.

Streik i kabinen har rammet hundretusener av reisende i det siste. Lavprissatsingen, som formelt vil være en videreføring av Germanwings, skal etter planen omfatte rundt 90 fly og om lag 18 millioner passasjerer bare i 2013..

Mange av disse vil antageligvis være nordmenn: Fra Norge flyr Lufthansa ikke bare til hovedbasene Frankfurt og München - som ikke omfattes av nyordningen, men også til Hamburg, Düsseldorf og Berlin.

Lavere lønn
Selskapet klarer ikke å tjene penger på Europa-strekningene med dagens driftsmodell og målet er å bli mer effektiv.
Men fagforeningene kvesser klørne. Ansatte i Germanwings-kabinen tjener i snitt 40 prosent mindre enn de som jobber i det tradisjonelle Lufthansa.

- Medarbeiderne er gjort fullstendig usikre. Det har brutt ut et helvete i forumene våre, sier Nicoley Baublies, sjef i kabinforeningen UFO, til nyhetsbyrået DPA.

Lufthansa-sjef Christoph Franz mener imidlertid at grepene som nå tas er eneste måte å gi de ansatte perspektiver om sikre arbeidsplasser.

Følg VG Reise på Facebook! 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise