Hovedinnhold

Lufthansa lokker med tilbud på «ville Kairo-reiser»

**23 drept i kamper i natt **Lufthansa legger seg flate etter annonse-tabbe

LUFTFLAUSA: Dette er e-posten Lufthansa sendte ut til flere hundre tusen kunder onsdag, med gode tilbud til Kairo. Nå legger flyselskapet seg langflate og trekker kampanjen. Foto: SKJERMDUMP
LUFTFLAUSA: Dette er e-posten Lufthansa sendte ut til flere hundre tusen kunder onsdag, med gode tilbud til Kairo. Nå legger flyselskapet seg langflate og trekker kampanjen. Foto: SKJERMDUMP
(VG Nett) Samme dag som Egypt står på randen av militærkupp og 23 mennesker ble drept i voldsomme kamper i Kairo, vil Lufthansa lokke flere turister til byen.

VG følger

Militærets rolle i Egypt

  • Etter at militæret grep makten i Egypt i 1952, bygde de opp en autoritær stat, basert på en sterk presidentmakt med militæret i ryggen.
  • Presidentene Gamal Abdel Nasser (1956-1970), Anwar Sadat (1970-1981) og Hosni Mubarak (1981-2011), som alle hadde militær bakgrunn, kontrollerte hele statsapparatet.
  • Da Mubarak måtte gi fra seg makten i 2011, var det de væpnede styrkers øverste råd som overtok makten.
  • Maktposisjonen til Egypt første sivile president Mohamed Morsi har vært uklar siden han ble valgt i juni 2012.
  • Mandag ga militæret Mursi ultimatumet om at han hadde to døgn på seg til å løse den spente situasjonen i landet.

    Kilde: Ritzau/NTB

«Nyt livets ville side» oppfordrer det tyske flyselskapet i e-posten der de lokker med billige tur/retur-billetter til Kairo.

E-posten er sendt ut til flere hundre tusen Lufthansa-kunder, og dumpet inn i postboksene bare timer før tidsfristen hæren har gitt president Muhammed Morsi går ut, og etter en natt med voldsomme kamper i byen flyselskapet mener turister nå bør flokke til.

- Lad opp batteriene i ville Afrika! oppfordrer flyselskapet i Kairo-tilbudet.

Som flere andre land, advarer Norge sine innbyggere mot reiser til den egyptiske hovedstaden.

- Jeg tror nesten du må høre med Lufthansa hva de mener med «å nyte livets ville side». Men alle som har sett TV-bildene fra Kairo, forstår at det ikke er stedet å oppholde seg nå, sier underdirektør Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet til VG.

Legger seg flate - fjerner kampanje

Etter at VG gjorde Lufthansa oppmerksomme på Kairo-kampanjen, jobber de nå med å fjerne tilbudet fra sine nettsider.

- Jeg vet nesten ikke hva jeg skal si. Dette er både svært upassende og svært ubehagelig, og skulle selvfølgelig aldri ha skjedd, sier Lufthansas kommunikasjonsdirektør Martin Riecker til VG.

Artikkelen fortsetter under bildet!

VILLE DU DRATT PÅ FERIE HIT?: Det som skal være sivile politifolk blant demonstrantene i sentrum av Kairo. Hit ville Lufthansa sende turister. Foto: AP/NTB Scanpix
VILLE DU DRATT PÅ FERIE HIT?: Det som skal være sivile politifolk blant demonstrantene i sentrum av Kairo. Hit ville Lufthansa sende turister. Foto: AP/NTB Scanpix

I nyhetsbrevet, som er sendt ut med den treffende tittelen «Alt annet enn ordinært», reklamerer Lufthansa også for Abu Dhabi, Lagos og Bogota. Men det er Kairo som er fremheves som det virkelige kuppet.

- Dette har tydeligvis gått rett gjennom markedsavdelingen vår uten at noen har reagert. Det er vi selvfølgelig svært leie oss for, sier Riecker.

- Hvordan kan noe slikt skje?

- Det dreier seg om en menneskelig feil. Trolig er det en kampanje som har blitt planlagt for lenge siden, og ikke blitt oppdatert etter hvert som situasjonen i Egypt har utviklet seg, sier Riecker.

- Men det blir bare en unødvendig unnskyldning. Faktum er at det ikke skulle skjedd. Derfor jobber vi med å fjerne dette fra nettsidene våre. E-posten får vi dessverre ikke gjort så mye med, sier Riecker.

I morgen- og formiddagstimene onsdag fortsatte demonstrasjonene i Kairo. Områdene rundt universitetet i byen, der det i natt var voldsomme kamper mellom tilhengere og motstanderne av president Morsi, bar tydelige preg av nattens herjinger.

Samtidig kommer det meldinger om hvordan kvinner skal ha blitt overfalt og misbrukt blant demonstrasjonene i sentrum av Kairo.

- Bedre under Mubarak

Demonstrantene er rasende på det de mener er manglende positiv utvikling i landet ett år etter at Mohammed Morsi ble Egypts første demokratisk valgte president.

- De fleste menneskene jeg kjenner sier at det var bedre under Mubarak, sier en soldat til VG.

De aller fleste nordmennene i Egypt, befinner seg i turistområdene Hurghada og Sharm-el Sheikh - langt unna urolighetene i Kairo og andre store byer.

Advarer ikke mot turistområder

UD er tydelige på at deres advarsler ikke gjelder for disse turistområdene. Og de lokale turistmyndighetene trygler turistene om å ikke avbestille sine Egypt-reiser.

Lufthansa avviser at e-post-kampanjen ble sendt ut for å utnytte et sviktende turistmarked.

- På ingen måte. Vi har ingen ønsker om å utnytte slike situasjoner kommersielt. Derfor er vi svært leie oss for at det har skjedd, sier Riecker.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Hva synes du? Diskuter saken i kommentarfeltet! Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Vi løfter ofte gode kommentarer øverst i diskusjonen! Trakassering og hat = utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansvarlig for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Vis kommentarer