Hovedinnhold

VG tester cider: Søt smak av sommer

Ringnes på topp og bunn - sjekk resultatene i bunn av artikkelen

CIDERPANELET: Juryen i arbeid på toppen av VG-huset. Bak fra venstre: Ørjan Lundmark, premiert vinkelner og daglig leder på Bølgen & Moi Tjuvholmen. Espen Smith, ølkåsør og ølbokforfatter. Erfaren deltager i flere av VGs tidligere smakspanel. Gunnar Skoglund, vinkompetanse fra Wine & Spirit Education Trust og innehaver av vinbloggen husetsvin.com. Merete Crowo, administrasjonssjef i VG og habil ciderdrikker med oppvekst i England. Foran fra venstre: Ida Faldbakken, bartender og arrangement- og markedsansvarlig på utestedet Tilt i Oslo.Hanne Stensvold, frilans matjournalist, forfatter, og matblogger på matmisjonen.no.
CIDERPANELET: Juryen i arbeid på toppen av VG-huset. Bak fra venstre: Ørjan Lundmark, premiert vinkelner og daglig leder på Bølgen & Moi Tjuvholmen. Espen Smith, ølkåsør og ølbokforfatter. Erfaren deltager i flere av VGs tidligere smakspanel. Gunnar Skoglund, vinkompetanse fra Wine & Spirit Education Trust og innehaver av vinbloggen husetsvin.com. Merete Crowo, administrasjonssjef i VG og habil ciderdrikker med oppvekst i England. Foran fra venstre: Ida Faldbakken, bartender og arrangement- og markedsansvarlig på utestedet Tilt i Oslo.Hanne Stensvold, frilans matjournalist, forfatter, og matblogger på matmisjonen.no.
En tørr og gyllen cider-nyhet fra Ringnes gikk overlegent til topps og vant VGs smakstest av cider fra dagligvarebutikkene.

VG følger

Fakta

Dette er cider:
  • Cider er eplevin i varierende alkoholstyrke og søthetsgrad, vanligvis 2,5 til 7 volumprosent og relativt tørr.
  • Betydelig produksjon i Frankrike (Normandie) og Storbritannia (Devonshire), samt en del i Sverige.
  • Destillert sider gir eplebrennevin, hvorav det mest kjente produkt er calvados fra Normandie.
  • Betegnelsen i engelsktalende land er applejack.

    Kilde: Store Norske Leksikon

    Denne testen:
  • VGs cidertest ble gjennomført som en blindtest i uke 23.
  • Produktene er valgt ut blant de mest solgte cidervariantene i følge omsetningstall fra dagligvarebransjen 2011. I tillegg er det tatt med en nyhet.
  • Noen cidermerker var utsolgt fra produsent, og noen fantes ikke tilgjengelig i butikk på kjøpstidspunktet.
  • Smakspanelet fikk servert fire eller tre glass om gangen i nøytrale glass, merket med bokstavkoder.
  • Cideren ble servert avkjølt. Smakspanelet delte ut poeng for smak (70 %), friskhet (25 %) og farge (5 %).
  • Terningkast er satt etter smaksdommernes poeng.

  • Alkoholholdig cider innkjøpt i dagligvarebutikker hører til skatteklasse D, med volumprosent alkohol fra 3,75 til 4,75.
  • Det er 18 års aldersgrense på kjøp av cider i skatteklasse D.


VGs erfarne smakspanel har vurdert til sammen 21 av de mest solgte butikkciderne med alkohol.

En cider skal smake godt av frukt, og gi en leskende og forfriskende munnfølelse.

Samtidig skal en god cider gi deg lyst på en slurk til. Det fikk ikke smakspanelet etter at de hadde smakt seg gjennom hele cider-utvalget i testen.

Flere var rødfarget, smakte kunstig og minnet mest av alt om julebrus.

- Altfor søtt og klissete, med til dels kunstig smak og duft, var gjennomgangskommentarene til smaksdommerne under testen.

Noen mente det ville smakt bedre om man kjøpte brus og i stedet tilsatte alkohol selv.

Klar vinner

Ikke overraskende kom den tørre cidernyheten Somersby Double Press fra Ringnes ut som testvinneren.

Den engelskinspirerte, gylne eplecideren selges i småflasker på 0,33 liter, men også i flasker på 0,75 liter med champagnekork.

På andreplass finner vi Grevens pærecider uten tilsatt sukker, og Somersby Lite Apple.

Begge inneholder de kunstige søtningsstoffene aspartam og acelsufam K.

Dårligst ut kom ciderne med andre fruktsmaker enn eple og pære.
På aller siste plass kom Somersby Blackberry.

Det forklarer Mette Vonen i Ringnes med at bjørnebærcideren er en av deres aller søteste.

- Søte fruktcidere har de siste årene hatt en sterk vekst, og «Somersby Blackberry» har scoret bra på forbrukertester, sier Vonen.

Ekspertenes cidertips:

- En eplecider bør smake av epler, men husk at epler kan smake forskjellig, forklarer Tom Tyrihjell, varefaglig produktrådgiver ved Vinmonopolet.

Cideren kan gi en perlende eller musserende munnfølelse, men skal ifølge Tyrihjell ikke kjennes som om du har fått en teskje med bruspulver i munnen.

Viktigere for den totale smaksopplevelsen er friskhet og munnfølelse.

- Cider skal smake godt, og friskhet er med på å gi en leskende og forfriskende munnfølelse, som man gjerne forbinder med lette hvitviner og cidere som drikkes om sommeren, sier han.

- Hva betyr alkoholprosenten for cidersmaken?

- Først og fremst er alkohol en smaksforsterker. Økes alkoholprosenten, får du også mer vekt og fylde i munnen, sier Tyrihjell.

Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Har du en mening om denne saken? Vi løfter ofte opp de beste kommentarene! Du må bruke ditt egentlige navn, vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansv. for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Vis kommentarer