Hovedinnhold

Tidenes største juleøltest

Aldri før har utvalget av juleøl på polet og i butikken vært så stort som nå. Årets juleøltest i VG blir tidenes største. Vi har testet til sammen 57 juleøl fra norske bryggerier.

Denne saken handler om:

Slik tester vi:

Alle som sitter i smakspanelene har solid bakgrunn for å vurdere, og mene noe, om øl. De fleste har lang erfaring som øljurymedlemmer.

Paneldeltagerne blir delt i to juryer. Den ene tester det alkoholfrie ølet og polølet, mens den andre tester butikkølet av pilsstyrke.

VGs øltester er blindtester. Juryene får servert fire eller fem øl av gangen i nøytrale glass merket med bokstavkoder.

De gir karakterer for fem kriterier: Smak, ettersmak, farge, lukt og skum. Smakskarakteren vektes tyngst (50 prosent) når vi regner sammen poengene. Ettersmaken vektes 20 prosent, og de øvrige kriteriene 10 prosent hver. Til slutt gjør et regneprogram de samlede poengene om til terningverdier.

De siste årene har det vært til sammen 46 juleøl med i testen. Men fra i fjor til i år har det blitt 11 til. Det har økt i alle kategorier.

SE HELE TESTEN AV BUTIKKØLET I BILDERIGGET PÅ TOPPEN AV ARTIKKELEN

* Antallet alkoholfrie øl har økt fra fire til fem.

* Antallet øl vi har testet fra norske bryggerier på polet har økt fra 20 til 23.

* Og klassen for butikkøl har økt fra 22 til 29 i løpet av det siste året.

LES TEST AV POL-ØLET HER

I tillegg finnes det ca. 19 importerte juleøl på polet. Disse utgjør til sammen kun en prosent av poløl-salget, derfor har vi konsentrert oss om det som kommer fra norske bryggerier.

I november og desember i fjor ble det solgt 333.175 liter juleøl på Vinmonopolet.

Vi kjøper mye mer i butikk. I samme periode ble det nemlig solgt 5,3 millioner liter juleøl i dagligvarehandelen. Dette er øl av pilsstyrke, altså inntil 4,7 prosent alkohol. Eller alkoholfritt.

VG-seier gir mer juleøl i Rogaland

Berentsens brygghus vurderte å sette en ny tønne med 20.000 liter juleøl. Nå kan de starte bryggingen med det samme.

- En seier i VGs juleøltest har stor betydning for salget, sier markedssjef Lovise Berentsen.

Hun vet hva hun snakker om. Juleølet fra Egersunds-bryggeriet fikk terningkast 6 også tre år siden. Da ble ølet revet vekk fra butikkhyllene.

Butikkølet fra Berentsen selges hovedsakelig i Rogaland og Agderfylkene, og i noen av Romas mineralvannutsalg på Østlandet.

Men to lokale bryggerier andre steder i landet har også sterke resultater i årets testen. Begge disse har i likhet med Berentsen også gått til topps i VGs juleøltest før.
Trondheimsbryggeriet EC Dahls vant i 2002 og 2003.

Det samme var Norges eldste bryggeri, Aass i Drammen. I år fyller det 175 år, og kan feire litt ekstra med den sterke plassering i VGs juleøltest.

Butikkøl-juryen:

Eline Schulstock Lundestad: Bryggerimester på Oslo Mikrobryggeri, med bryggeriutdannelse fra USA.

Andreas Hegermann Riis: Styremedlem i Norbrygg, Norsk hjemmebryggerforening, og sertifisert øldommer.

Kristin Jacobsen: Utdannet kokk som nylig har utgitt en serie kokebøker på Aschehoug. Lang erfaring som jurymedlem i VGs øltester.

Knut Albert Solem: Øl-blogger med bred kjennskap til europeisk ølkultur. Les bloggen hans på http://knutalbert.wordpress.com.

Louis Jacoby: Trubadur med blant annet et stort repertoar av ølviser. Noen av dem er gitt ut i «Den store Ølviseboken», og på cd.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Har du en mening om denne saken? Vi løfter ofte opp de beste kommentarene! Du må bruke ditt egentlige navn, vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansv. for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Mat og drikke

Se neste 5 fra Mat og drikke