Hovedinnhold

Salget av rødvin stuper mens folk drikker øl

<p>GÅR FOR UTEPILS: Denne kompisgjengen lot ikke litt vind, snø og regn hindre dem fra å nyte en utepils på restauranten Politiker'n ved Youngstorget fredag ettermiddag. Fra venstre: Lorns Bjerkan, Tarjei Kramviken, Henning Carr Ekroll, Olav Eggesvik, Andreas Slettholm og Anders Veberg. </p>

GÅR FOR UTEPILS: Denne kompisgjengen lot ikke litt vind, snø og regn hindre dem fra å nyte en utepils på restauranten Politiker'n ved Youngstorget fredag ettermiddag. Fra venstre: Lorns Bjerkan, Tarjei Kramviken, Henning Carr Ekroll, Olav Eggesvik, Andreas Slettholm og Anders Veberg. 

Foto: Trond Solberg, VG
Hittil i år har rødvinssalget på Vinmonopolet sunket med mer enn en halv million liter, sammenlignet med samme periode i fjor.

Denne saken handler om:

Vinmonopolet ser det stupende rødvinssalget i sammenheng med den rekordmilde vinteren.

– Været har stor innvirkning på hva folk putter i pol-posen. Rødvin og brennevin er en produktgruppe som får økt markedsandel når det blir kaldere i været.

Når temperaturen stiger kjøper folk mer av det vi kaller lyse produkter, som hvitvin, musserende vin, sider, øl og alkoholfritt, sier pressesjef på Vinmonopolet, Jens Nordahl.

Nordahl viser til en kurve som illustrerer sammenhengen mellom temperaturen i Oslo i løpet av et år, og andelen lyse produkter solgt i Vinmonopolets butikker samme dag.

Varm påske: Tre dager full vår på Sør- og Østlandet

Den forteller tydelig at jo høyere temperaturen var i denne perioden, jo større andel av salget utgjorde de lyse produktene. Med ett unntak: Før nyttår ville «alle» ha musserende vin, uansett hvor kaldt det var.

<p>VÆRAVHENGIG: Oransje linje viser maksimumstemperatur. Blå linje viser andelen lyse produkter, som hvitvin, musserende vin, øl og Cider solgt i Oslo samme dag. </p>

VÆRAVHENGIG: Oransje linje viser maksimumstemperatur. Blå linje viser andelen lyse produkter, som hvitvin, musserende vin, øl og Cider solgt i Oslo samme dag. 

Illustrasjon:, Vinmonopolet

Mild vinter

SALG AV ØL, VIN OG BRENNEVIN

* Vinmonopolet har solgt 533.402 liter mindre rødvin i 2017s første 15 uker, sammenlignet med samme periode i fjor. Totalt er nedgangen på 2,3 prosent.

* Samtidig øker salget av hvitvin. Så langt i år har Vinmonopolet solgt 64.842 liter mer enn i fjor, noe som utgjør en økning på 1,5 prosent.

* Den samme utviklingen ser man også med lysere svakvin, slik som musserende (øker 2,6 prosent), rosévin (øker 7,6 prosent), sider (øker 42,5 prosent) og perlende vin (øker 3,2 prosent).

* Så langt i 2017 har Vinmonopolet solgt 599.798 liter øl, som tilsvarer en økning på 5,2 prosent.

* På den andre siden går salget av brennevin ned. Totalt har det blitt solgt rundt 2,8 millioner liter brennevin, som er 1,5 prosent mindre enn for samme periode i fjor.

(Kilde: Vinmonopolet)

– Årets vinter har vært historisk mild. Hele kysten fra Stavanger til Tromsø hadde varmegrader i januar. Mange skidestinasjoner og hytteområder har hatt lite snø. For mange er rødvin til maten en del av hyttekosen, men nå kan det se ut som om mange har byttet ut hytteturen med bytur og tilhørende restaurant eller barbesøk, sier Nordahl.

Les også: Mest snøfattige januar siden 50-tallet

Samtidig som Vinmonopolet har solgt betydelig mindre rødvin enn før i årets første måneder (se faktaboks), melder bryggeriforeningen om økt salg av utelivs-øl i januar, mars og april. 

Det totale ølsalget for denne perioden har likevel gått noe ned sammenlignet med i fjor.

– Det kan ha sammenheng med påsken. I fjor var den i mars, og i år kom den i april. Foreløpig har vi bare salgstallene til og med mars, sier Nome.

I likhet med vinsalget, er ølsalget svært væravhengig.

– Så fort solen begynner å varme om våren drikkes det mer øl både på utesteder og på terrasser hjemme, sier Petter Nome.

Den forklaringen støttes av en kameratgjeng VG møter på uteserveringen til restauranten Politiker'n ved Youngstorget i Oslo.

– Ja, vi foretrekker utepils, sier en av dem, selv om været i hovedstaden leverte både regn, snø og vind fredag ettermiddag. 

Forskning: Menn tåler ikke mer alkohol enn kvinner

Økt taxfree-salg

Selv om pressesjef Jens Nordahl hos Vinmonopolet opplever været som den viktigste årsaken til det sviktende rødvinssalget i 2017, ser han flere mulige påvirkningskilder:

 – Mens flytrafikken til utlandet hadde en tilnærmet nullvekst i 2016, økte den med 9,5 prosent i desember og januar. Det vi vet historisk, er at Vinmonopolet får en utflating av salget når flytrafikken tar seg opp. Samtidig har taxfreebutikken på Gardermoen blitt større det siste året, så flere kan ha handlet der.

Samtidig melder SSB om en liten stagnasjon i generell varehandel. Det vil også påvirke Vinmonopolets salg.

Blir en helt vanlig person imponert av rådyr rødvin? Se videoen under:

Helsetrend

Selv om rødvinssalget har hatt et bratt fall de første månedene av 2017, ser Vinmonopolet også en langsiktig dreining fra rødvin og brennevin over til lyse produkter som musserende vin, hvitvin, øl og sider.

 – Det henger nok sammen med endrede spisevaner. Tenk bare på sushi. På 90-tallet fantes det kun et par sushirestauranter i Oslo, og nå får du kjøpt sushi på hvert gatehjørne. Folk velger sunnere produkter og spiser lettere og lysere mat. Da velger de også drikke med mindre sukker, mindre alkohol og mindre kalorier, altså det vi kaller for lyse produkter, sier han.

Husker du denne? Strippeklubb i Oslo lurte menn - pils var alkoholfritt øl

Slike trender pleier å oppstå på Oslo vest, og så sprer de seg sakte, men sikkert ut over landet.

– På sikt vil vi nok se en ytterligere nedgang av rødvinssalget over hele landet, sier pressesjef Jens Nordahl ved Vinmonopolet.

Samtidig ser Bryggeri- og drikkevareforeingen en oppadgående ølsalgskurve.

– Det totale ølsalget i Norge har økt jevnt de siste årene, i takt med at øl har fått høyere status og interessen for øl øker, sier direktør Petter Nome.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Har du en mening om denne saken? Vi løfter ofte opp de beste kommentarene! Du må bruke ditt egentlige navn, vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansv. for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Mat og drikke

Se neste 5 fra Mat og drikke