Hovedinnhold

Syv slag til jul: Her er oppskriftene

Sandkaker, goro og krumkaker er tradisjonsrike julekaker. Foto: Opplysningskontoret for brød og korn
Sandkaker, goro og krumkaker er tradisjonsrike julekaker. Foto: Opplysningskontoret for brød og korn
Smultringer, sandkaker, sirupssnipper, berlinerkranser, goro, krumkaker og fattigmann regnes som de syv tradisjonelle julekakene.

Denne saken handler om:

Ingen har noen fasit over hvilke slag som skal regnes blant de syv, og et lite søk på nettet avslører at det finnes flere varianter.

Her er oppskrifter på syv gode og tradisjonelle slag.

Smultringer
3 egg
375 gram sukker
5 dl lettrømme eller seterrømme
50 gram smør
1/2 ts kardemomme
750 gram hvetemel
2 ts hjortetakksalt
smult til steking
Les hele oppskriften her 

Se Sjuves julematkalender her! 

Sandkaker

Foto: Opplysningskontoret for brød og korn
Foto: Opplysningskontoret for brød og korn

Antall porsjoner: 16 stk
Ingredienser:
250 g smør
250 g sukker
250 g hvetemel
250 g malte mandler
Les hele oppskriften her 

Sirupssnipper

Foto: Opplysningskontoret for brød og korn
Foto: Opplysningskontoret for brød og korn

Antall porsjoner: 80

1½ dl kremfløte
150 g lys sirup
150 g sukker
100 g meierismør
ca. 450 g siktet hvetemel
½ ts pepper
¼ ts malt ingefær
¼ ts malt anis
¼ ts malt kanel
¾ ts hornsalt
¾ ts natron
skåldete mandler til pynt
Les hele oppskriften her 

Berlinerkranser

Foto: Opplysningskontoret for brød og korn
Foto: Opplysningskontoret for brød og korn

Antall porsjoner: 30 stk

Ingredienser:
2 eggeplommer, hardkokte
2 eggeplommer, rå
125 g sukker
250 g meierismør
300 g hvetemel

Pynt:
1 eggehvite
perlesukker
Les hele oppskriften her 

Krumkaker

Foto: Opplysningskontoret for brød og korn
Foto: Opplysningskontoret for brød og korn

Antall porsjoner: 18

2 egg
125 g sukker
90 g hvetemel
100 g potetmel
125 g smeltet smør
7 ss vann
½ ts mandeldråper
Les hele oppskriften her 

Fattigmann

Foto: Opplysningskontoret for brød og korn
Foto: Opplysningskontoret for brød og korn

Antall porsjoner: 40

Ingredienser:
6 egg
+ 6 eggeplommer
1 ½ dl kremfløte
1 ½ dl sukker
50 g smør
½ ts malt kanel
½ ts malt kardemomme
ca. 5 dl hvetemel

evt litt konjakk i deigen

1 kg smult til stekingen
Les hele oppskriften her 

Goro

Foto: Opplysningskontoret for brød og korn
Foto: Opplysningskontoret for brød og korn

Antall porsjoner: 60

1 ¾ dl kremfløte
1 egg
125 g sukker
500 g hvetemel
1 ts malt kardemomme
1 ts vaniljesukker
325 g meierismør
Les hele oppskriften her 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Mat og drikke

Se neste 5 fra Mat og drikke