Hovedinnhold

Pizzaoppskrifter

VG følger

Pizzadeig 1

Denne oppskriften er napolitansk og rekker til 4 pizzaer (28-30 cm i diameter) eller 2 på stekebrett i stekeovnen.

25 g gjær
3 1/2 dl fingervarmt vann
ca. 8 dl fint hvetemel
1 ts salt

Startdeig:
Løs gjæren opp i 1/4 dl av det lunkne vannet.
Tilsett 2 ss av melet og rør godt.
Hev under klede i en halvtime.
Legg resten av melet i en haug på bordet med god fordypning i midten.
Hell startdeigen, salt og resten av vannet oppi.
Elt kraftig med mel på hendene i 10 min.
Når deigen er smidig, deler du den i fire boller og hever på lunt sted under klede i 2 timer.
Elt hvert emne et par min. og kjevle tynne leiver.


Pizzadeig 2

Denne oppskriften med øl har jeg lært av en islandsk venninne. Smidig og lett å kjevle. Supert resultat, spesielt hvis du har omtalte pizzaovn som garantert gir sprø skorpe med olivenolje i deigen. Rekker til 6-8 bunner avhengig av hvor tynne du vil ha dem.

1 kg hvetemel
1 dl olivenolje
1 dl pils/lettøl,
50 g gjær
4 dl vann
2 ss salt

All væske må være fingervarm.
Fersk gjær blandes i væsken.
Tørrgjær med mel og salt.

Kjør ingrediensene skikkelig i matmaskin.
Hev deigen i 1-2 timer og del i ønskede emner.


Pizza Marinara
eller Napolitana, som denne originalen heter.

Til 1 pizza trenger du 200 g modne tomater(helst marzano eller andre avlange tomater skåret på langs i 1 1/2 cm skiver. Evt. cherrytomater delt i to eller hele hermetiske som du knuser i hånden og legger i dørslag). Det er viktig at tomatene får renne godt av, ellers blir pizzaen bløt.

Videre trenger du:

1 hvitløkbåt i tynne skiver
1 ts oregano
ca 2 ss extra virgin olivenolje
salt

Legg først på tomatene, strø hvitløk og oregano over, drypp med olivenolje og strø med salt. Stek midt i ovnen.


Pizza Margherita

Nok en original pizza, oppkalt etter en dronning som fikk overklassen til å verdsette «fattigmannskosten».

Pr. pizza trenger du:

200 g modne tomater (se Pizza Marinara)
6-7 friske basilikumblader
salt
1 ss extra virgin olivenolje
50 g mozzarella (helst av bøffelmelk) i skiver

Legg godt avrente tomater i en bolle.
Riv et par av basilikumbladene i små biter og bland med tomatene. La trekke i 5 min.
Fordel tomatene 2 cm fra kanten, jevnt over deigen.
Drypp med olivenolje og salt og legg mozzarellaen oppå.
Stek midt i ovnen, 10-12 min. på så høy varme som ovnen kan.
Strø med basilikumblader ved servering.


Pizza med soltørkede tomater

Fordel soltørkede tomater over deigen, deretter mozzarella eller fetaost, drypp med god olivenolje og fordel fersk basilikum over ved servering.


Pizza med artisjokker

Fordel artisjokker (i vann eller olje), parmaskinke og hvitløk over deigen, pepre og strø med revet ost til slutt.


Tomat, oliven, parmaskinke og kapers

Godt avrente, modne tomater først, deretter parmaskinke, svarte oliven, kapers og svart pepper. Drypp med olivenolje og strø på revet parmesan.


Parmaskinke/mozzarella

Bruk gjerne spekeskinke. Legg først på rødløk i tynne skiver med mozzarella over. Drypp med litt olivenolje. Legg skinkenpå etter steking sammen med fersk revet basilikum.


Calzone

Calzone er en pizza som brettes i to med fyll inni.

På den ene halvdelen av deigen legger du rødløk i tynne skiver, sopp i skiver, skinkebiter, presset hvitløk, purreløk i ringer, stekt bacon. Dryss med pizzakrydder. Klyp kantene godt sammen og stek midt i ovnen i ca. 12-13 min. (ved 275 grader). Pensle med god olivenolje.


Pizza pepperoni

Fordel pepperoni (sterk krydret pølse), pizzasaus og revet ost over deigen.


Bacon/kalkunpizza

Bacon, purreringer, sjampinjong og røkt kalkunpålegg. Dryss med parmesanved servering.


Pizza med potet og pesto

Smør deigen med pesto, fordel rå poteter i tynne skiver over, salte og pepre, og drypp med olivenolje.


Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Hva synes du? Diskuter saken i kommentarfeltet! Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Vi løfter ofte gode kommentarer øverst i diskusjonen! Trakassering og hat = utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansvarlig for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Vis kommentarer