Hovedinnhold

Ett lammelår - fire retter

Til venstre kan du se hvordan kjøttet er inndelt. På bildet til høyre ser du ytterst til venstre et helt lammelår, deretter et lår oppdelt i fire, fra venstre surret stek, mørbrad, flatbiff og skank. Foto: Jan Petter Lynau. Grafikk: Tom Byermoen.
Til venstre kan du se hvordan kjøttet er inndelt. På bildet til høyre ser du ytterst til venstre et helt lammelår, deretter et lår oppdelt i fire, fra venstre surret stek, mørbrad, flatbiff og skank. Foto: Jan Petter Lynau. Grafikk: Tom Byermoen.
Påske betyr lam på menyen. Du kan steke lammelåret helt og servere stek til seks-åtte mennesker. Men du kan også dele opp låret til fire forskjellige retter.

VG følger

Fra et lammelår kan du få fire forskjellige retter, forteller kokk Knut I. Munthe Olsen, tidligere kokk i Opplysningskontoret for kjøtt, nå tilknyttet Tørvis hotell i Luster.

Sammen med VG har han tilberedt klassisk lammestek, linsegryte, satayspyd og en franskinspirert gryte med lammeskank laget fra ett lammelår. Vi gir deg også oppskrift på klassisk, helstekt lammelår.

LES:Her er påskens ti beste pappviner!
LES OGSÅ:10 deilige varme drikker i påsken

Surret lammestek

Surret lammestek. Foto: Jan Petter Lynau
Surret lammestek. Foto: Jan Petter Lynau

En saftig lammestek hører påsken til. Her fra det gjenværende kjøttet etter at flatbiffen og lårbeinet er beinet ut. Servert med fløtegratinerte poteter, grillet paprika og stekt sjampinjong.

Antall porsjoner: 4

Ca. 1 kg surret lammestek
1 ts tørket rosmarin
1 ts salt
1 / 2 ts pepper

Tilbehør:
Fløtegratinerte poteter
1 kg poteter
3 dl matfløte
2 fedd hvitløk
2 ss smør eller margarin
200 g revet ost
urter (ferske eller tørkede, f eks provencekrydder)
salt, pepper

Sopp (sjampinjonger eller skogsopp)
4 stk paprika (en per porsjon)
Hele oppskriften finner du her

Linsegryte med lam og koriander

Foto: Jan Petter Lynau
Foto: Jan Petter Lynau

Øverst på låret sitter mørbradkjøttet. Dette kan du strimle eller skjære i terninger. Fungerer godt til supper, gryter eller wokretter, eller en linsegryte som her, servert med burritosbrød til. Nanbrød eller annet brød fungerer ellers godt. Som alternativ til mørbradkjøttet kan du bruke lammelår i skiver som skjæres i terninger.

Antall porsjoner: 2

300 g strimlet beinfritt lammekjøtt
1 ss soyaolje
1 stk. løk i biter
1 båt hvitløk
2 cm frisk ingefær finkuttet
1 ts chilipasta
1 ts salt
1 / 2 ts nykvernet pepper
1 ts malt cummin
4 dl grønne linser bløtlagt natten over
1 boks hakkede hermetiske tomater
6 dl vann
1 neve hakket frisk koriander
Hele oppskriften finner du her

Satayspyd av lam

Satay av lam. Foto: Jan Petter Lynau
Satay av lam. Foto: Jan Petter Lynau

På innsiden av låret sitter flatbiffen. Et flott lite biffstykke på 300-400 gram. Utmerket som romantisk middag for to. Her er flatbiffen forvandlet til små satayspyd med peanøttsaus. En perfekt tapasrett, eller en fullverdig middag med ris og salat til.

Antall porsjoner: 4

1 stk. lam flatbiff skåret i tynne skiver
grillspydpinner i tre

Peanøttsaus:
5 ss peanøttsmør
3 dl kokosmelk
1 chili finhakket
1 ss soyasaus
(du kan også kjøpe ferdig peanøttsaus på glass.)
Hele oppskriften finner du her

Brassert lammeskank bakt med vin og grønnsaker

Brassert lammeskank. Foto: Jan Petter Lynau
Brassert lammeskank. Foto: Jan Petter Lynau

Skanken nederst på låret er en delikatesse som må stekes lenge. I takknemlighet over å bli behandlet med kjærlighet gir den deg et fantastisk måltid. Her brassert lammeskank, langtidsstekt med vin og grønnsaker i ildfast form med lokk.

Antall porsjoner: 2

2 stk. lammeskank
2 dl oliven
1 boks hermetiske tomater, gjerne cherrytomater
1 stk. rødløk i grove båter
1 stk. aubergine i tykke skiver
200 g potet med skall, delt i to
2 fedd hvitløk
1 neve hakket bladpersille
2 dl rødvin
Les hele oppskriften her

LES:Norgesmester langer ut mot prisforskjeller på lammekjøtt

Foretrekker du helstekt lammelår?

Helstekt lammelår Foto: Matprat.no
Helstekt lammelår Foto: Matprat.no

Det er nærmest umulig å mislykkes med et helstekt lammelår. Bare pass på at du ikke steker det for lenge! Smaker vidunderlig bakt med løk og gulrøtter, og servert med fløtegratinerte poteter, saus og tyttebær.

Antall porsjoner: 6

1 stk lammelår ca. à 2,5 kg
2 ts salt
1 ts pepper
4 stilk frisk rosmarin eller 1,5 ts tørket
3 båt hvitløk
1 stk løk i båter
3 stk gulrot
ca. 1 l vann

Saus:
ca. 8 dl stekesjy
4 ss hvetemel utrørt i kaldt vann
1 ss solbærsaft eller rødvin
1 ts soyasaus
½ ts pepper
½ ts salt
Få hele oppskriften her!

Her finner du viner som passer til lam, anbefalt av Aperitif

Lyst på noe godt til dessert? Prøv noen av disse oppskriftene:
Påskekake
Sjokoladebegjær
Appelsinkake

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Hva synes du? Diskuter saken i kommentarfeltet! Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Vi løfter ofte gode kommentarer øverst i diskusjonen! Trakassering og hat = utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansvarlig for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Vis kommentarer